DNS staat voor Domain Name System. Het DNS bestaat uit een wereldwijde database van alle domeinnamen die hiërargisch en logisch zijnn opgebouwd. De domeinnamen zijn allemaal gekoppeld aan een IP-adres (uniek). In Nederland worden alle .nl domeinnamen uitgegeven door SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), zij hebben een video gemaakt met daarin eenvoudig uitgelegd hoe een DNS (precies) werkt: