Een IP-adres is een unieke code die elk apparaat dat met het internet wordt verbonden, krijgt toegewezen . De afkorting IP staat voor Internet Protocol, waarmee bedoeld wordt dat het gebruik van IP-adressen is opgezet om communicatie via het internet overzichtelijk en meetbaar te maken. Computers en smartphones, maar ook bijvoorbeeld printers, hebben allemaal een uniek IP-adres. Aan de hand van dit IP-adres kunnen apparaten elkaar vinden en met elkaar communiceren.

Neem contact op

Ben jij ambitieus en benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.

* Velden met een * zijn verplicht

Bij bedrijven is het IP-adres gekoppeld aan het bedrijf. Zo kan het bedrijf altijd achterhalen waar een actie van een IP-adres vandaan komt. Ook kun je door een bedrijfs IP-adres er bijvoorbeeld voor zorgen dat het IP-adres van het bedrijf niet voorkomt in data van Google Analytics, wat de data zou kunnen vervuilen. Particulieren gebruiken het IP-adres van hun internetprovider en zijn op deze manier te traceren.

Het nut en gevaar van openbare IP-adressen

IP-adressen zorgen ervoor dat het web in kaart gebracht kan worden, de juiste apparaten met elkaar communiceren en dat gegevens naar de juiste plek worden verstuurd. IP-adressen zijn dus essentieel om het internet op de juiste manier te laten functioneren. Echter, soms kan een IP-adres gevoelige persoonlijke informatie prijsgeven, terwijl je dat liever verborgen houdt. In dat geval kan je een VPN (Virtual Private Network) instellen, die je online verkeer versleutelt.