Mobile first is een strategie binnen webdesign waarbij responsive websites worden gebouwd. Hierbij wordt de website zo ontworpen dat alle elementen op de juiste wijze automatisch worden aangepast naar het formaat van het apparaat waarop de website bekeken wordt.

Waarom mobile first?

Sinds 2015 geeft Google voorrang aan mobiele websites. Sinds 2018 worden mobiele websites zelfs apart geïndexeerd door Google. Dit komt doordat de meeste websites tegenwoordig het vaakst worden bezocht via een mobiel apparaat. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone bij de hand waarmee je gemakkelijk even snel iets opzoekt. Het is dus van belang dat een website goed te gebruiken is op jouw mobiele apparaat.

Responsive websites

Doordat de focus ligt op mobile first is het belangrijk dat je als webbouwer een website zo ontwikkeld dat deze goed zichtbaar en gebruiksvriendelijk is op een mobiel apparaat. Gelukkig hoef je niet voor elk schermformaat een aparte website te bouwen. Door een website zogenaamd ‘responsive’ te maken zal deze zich automatisch aanpassen aan het schermformaat waar deze op bekeken wordt.

Is mijn website geschikt voor mobiele apparaten?

De meeste websites zijn tegenwoordig geschikt voor mobiele apparaten. Met de handige mobielvriendelijkheids test van Google kun je voor elke pagina van jouw website checken of deze geschiikt is voor mobiele apparaten.