De Google Panda-update is een aanvulling op het algoritme van Google en is sinds 2011 actief.

Wat is het algorithme van Google?

Het algoritme van Google bepaald de volgorde van de organische zoekresultaten binnen de Google zoekmachine. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe kinderwagen is de kans groot dat jij je online gaat orienteren. Wanneer jij 'kinderwagen kopen' intypt in de Google zoekmachine krijg je diverse resultaten te zien. De eerste resultaten betreffen betaalde resultaten, product en tektadvertenties. Als je dan iets verder doorscrolt zie je de organische resultaten. De positie van deze resultaten wordt bepaald door het algorithme van Google. Je wilt dus met jouw website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten verschijnen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het algoritme van Google. Ruim 200 verschillende factoren bepalen op welke positie jouwe website verschijnt. Daarnaast willen jouw concurrenten ook zo hoog mogelijk ranken. Het is dus belangrijk om te weten waar je rekening mee kunt houden.

Wat houdt de Panda-update in?

Met de komst van de Panda-update is er in 2011 nog een ranking factor bijgekomen. De focus van de Panda-update ligt op websites met content van lage kwaliteit. Google wil de gebruikers de beste kwaliteit bieden en dus websites van hoge kwaliteit tonen in de zoekresultaten. De Panda-update zorgt dat website met content van lage kwaliteit ook minder goed kunnen ranken in de zoekresultaten. Het is niet zo dat websites met hoogwaardige content beter scoren. Deze update heeft dus alleen effect op websites met content van lage kwaliteit.