Robots.txt is een bestand dat onderdeel is van de technische optimalisatie van je website. Zoals het txt-bestandstype aangeeft, refereert Robots.txt naar een tekstbestand op de server. Binnen dit tekstbestand staan een aantal regels en instructies voor het crawlen en indexeren van de website. Zo beschrijft het Robots.txt bestand welke pagina's er wel of niet geindexeerd moeten worden. Homepage, categoriepagina en productpagina's wil je altijd laten indexeren. Minder belangrijke pagina's zoals bedanktpagina's of sub-sub-pagina's kun je misschien beter uitsluiten.