Ons verhaal

Voor het begin van ons verhaal, moeten we terug naar 2001. Drie jarenlange schoolvrienden, Edwin, Peter en Frank, werkten aan een website voor de lokale voetbalvereniging. Alle drie 18 jaar oud en spelend in hetzelfde team, bedachten ze dat hun club een website nodig had zodat leden wedstrijdverslagen konden lezen van elkaar. Dus gingen ze vrijwillig aan de slag om dit te realiseren.

Nadat ze deze website af hadden, vroeg een ander bedrijf in Zwanenburg of ze een website konden bouwen. Nadat ze hun tweede website gelanceerd hadden, belde een ander bedrijf ze. En nog een ander...

Peter, Edwin & Frank, als 18-jarigen, promoten de eerste website die ze vrijwillig maakten voor hun voetbalvereniging RKVV NAS

De vrienden besloten hun eigen online marketing bureau op te zetten, terwijl zij nog studeerden: Bratpack.

We hadden ook kleurenfotografie toen wij verhuisden naar ons tweede kantoor in 2003, maar het ziet er wel authentiek uit in zwart-wit!

Waarom tuincentra?

Een paar maanden na oprichting, vertelde een kennis van een van de oprichters dat ze een bedrijf nodig hadden dat websites kon maken. Deze kennis bleek te werken bij Tuinspectrum, de grootste inkooporganisatie voor tuincentra in Nederland en vandaag de dag bekend als Garden Retail Services.

Bratpack maakte een website voor een van deze leden, en toen nog een paar. Twee jaar later hadden 18 tuincentra een website van Bratpack, geleverd via Tuinspectrum. De eerste website die wij voor een tuincentrum hebben gemaakt is trouwens www.tuincentrumdaniels.nl en nog steeds helpen wij Tuincentrum Daniëls met hun online marketing.

Na een aantal jaar ging Tuinspectrum op in Garden Retail Services en was er geen behoefte meer om binnen de inkooporganisatie online diensten te verlenen. Bratpack zag een kans, nam de dienstverlening over en kwam in direct contact met de tuincentra.

Een paar jaar later had Bratpack voor 60 GRS tuincentra in Nederland en België websites gelanceerd. Maar de visie van de drie vrienden reikte verder en ze zagen kansen in andere landen.

De basis voor Garden Connect

Het werken onder de naam Bratpack gaf na verloop van tijd wat uitdagingen. Met het werk voor 60 tuincentra, bedrijven en een aantal van de grootste Nederlandse goede doelen sloot dit niet meer goed op elkaar aan onder één naam. De homepage van Bratpack was, kort gezegd, best een bende want er moesten 3 doelgroepen bediend worden.

In 2011 is Garden Connect ontstaan, als dochteronderneming van Bratpack dat diensten verleent aan 60 onafhankelijke tuincentra in Nederland en België. 

Nu in 2020 maken 56 van de 60 tuincentra nog steeds gebruik van onze diensten en daar zijn we best trots op! 

Verenigd Koninkrijk

Tijdens een beurs in de tuinbranche introduceerde iemand Garden Connect aan een bedrijfje dat e-mail marketing diensten leverde aan tuincentra in het Verenigd Koninkrijk. Garden Connect besloot zich in te kopen en twee jaar lang was er een joint-venture, maar vanwege het gebrek aan groei besloten Edwin, Peter en Frank om het bedrijf maar helemaal over te nemen. Garden Connect UK was geboren!

Op dat moment verleende Garden Connect UK diensten aan 25 Britse en Ierse tuincentra. 

Een jaar na het starten op de Britse markt, won Garden Connect UK een award voor de innovaties die zij in het Verenigd Koninkrijk hebben geïntroduceerd. 

Rechts de Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams

Directeurs en vrienden

Sinds de oprichting van Garden Connect, hebben we ons voornamelijk gefocust op zelfstandige tuincentra. Ook hebben we er bewust voor gekozen om financiers en investeerders buiten ons bedrijf te houden. We hebben ze niet nodig om te groeien en dit biedt ons de ruimte om ons te focussen op de twee belangrijkste dingen: ons team en onze klanten.

(Toegegeven, het klinkt sexier om te zeggen dat we een start-up zijn met investeerders, maar we zijn gewoon een saai bedrijf in dat opzicht!).

De groei ging ondertussen gewoon door: van 70 naar 150 tuincentra in slechts enkele jaren tijd. Op dat moment besloot Peter het bedrijf te verlaten, op zoek naar een nieuw avontuur. 

Edwin en Frank besloten vervolgens om Jeffry uit te nodigen, die al voor Bratpack werkte sinds 2002, om toe te treden tot de directie en ook eigenaar te worden. We zijn dus nog steeds met z’n drietjes en naast vrienden hebben we ook nog familiebanden met elkaar – dat is wat er gebeurt als je opgroeit in een klein dorp onder de rook van Amsterdam!

Van links naar rechts: Edwin, Jeffry en Frank

Ons eigen platform

Op het Garden Connect platform staan momenteel meer dan 450 websites en webshops, waaronder veel van de meest toonaangevende tuincentra in Europa. Het is geïntegreerd met meer dan 40 externe platforms, waarvan vele geen standaard plug-ins hebben. Omdat we ons eigen platform hebben kunnen we ook gewoon met iedereen integreren, wel zo makkelijk.

Vanaf dag één proberen we in gesprekken met opdrachtgevers technologie te vermijden, of het nu gaat om Wordpress, Joomla (we zijn opgericht in 2002, weet je nog?), of iets anders.

Wanneer we met klanten praten, hebben we het over hun bedrijf, doelen, ambities, en marketing. 

We zijn er niet om te bespreken welke Wordpress plug-in of template het beste is om te gebruiken. Wij willen tuincentra helpen om te excelleren en geloven dat ons eigen platform de beste manier is om dat te doen. Mensen die zelf uren bezig zijn om uit te vinden welke standaard plug-in het beste werkt zijn gewoon niet onze klanten. 

En de awards die wij tot op heden gewonnen hebben zijn voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn. 

Garden Connect was de eerste winnaar van de Tuinzaken Innovatie Award, die door tuincentra wordt toegekend

Bedrijfscultuur

Garden Connect probeert zowel professioneel als ontspannen te zijn: goed werk leveren hoeft niet gepaard te gaan met een rapport vol ingewikkelde woorden.

En we dragen alleen een stropdas bij een uitvaart, dus verwacht niet dat we in pak langskomen bij je.

Zelfs met 300 klanten, kennen wij al onze opdrachtgevers persoonlijk en daar hechten we veel waarde aan.

We prijzen ons gelukkig om omringd te zijn met de meest succesvolle tuincentra en partners binnen de branche. In alle landen waar wij actief zijn hebben wij uitstekende relaties met de brancheverenigingen. Ook zijn wij lid van EFSA en werken wij graag samen met IGCA.

Een belangrijk onderdeel van onze visie is het delen van de unieke kennis die wij hebben. Als wij stukjes ervaring delen, kunnen tuincentra groeien, groeit de tuinbranche en uiteindelijk is dit ook weer goed voor Garden Connect. 

Edwin, Frank en Jeffry zijn Zwanenburgers en dus ook oer-Hollands. “Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg”. Tenzij we in een après ski bar in Oostenrijk staan natuurlijk...

Zo gewoon als we normaal gesproken zijn, zijn we een beetje over de top na een dag skiën in Oostenrijk!

Is dit het juiste om te doen?

Terug naar het begin. Garden Connect is niet begonnen als een bedrijf. Onze eerste website was een project wat we deden als vrijwilligerswerk, simpelweg omdat het voor ons het juiste was om te doen. Op dit moment ondersteunen wij nog steeds veel verschillende lokale verenigingen in onze omgeving, omdat we weten hoe belangrijk het is om de mensen om ons heen te helpen.

Je weet immers nooit wat er gebeurt als je vrijwilligerswerk doet en tijd besteedt aan dingen zonder er iets voor terug te verwachten. Als wij dat in 2001 niet hadden gedaan, zouden we nu niet zijn waar we zijn met Garden Connect. En 300 tuincentra hadden misschien een iets minder mooie website gehad.

Elke keer als we een keuze moeten maken, vragen we onszelf: “Is dit het juiste om te doen?”.

Dit heeft ons in staat gesteld te groeien sinds 2002 en zo zullen we de komende jaren blijven groeien.