6 redenen om in 2020 jouw website te vernieuwen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is natuurlijk verdacht als een online marketingbureau gaat zeggen dat je jouw website moet vernieuwen. Een autodealer zal je immers ook adviseren om een nieuwe auto te nemen zodra je de showroom binnenstapt. Maar je oude doet het nog en, op een paar kleine dingen na, doet hij zijn werk nog prima. Dus waarom zou je hem vervangen?

Als we die redenering maar lang genoeg doortrekken, komen we bij Henry Ford uit: die ging auto’s maken terwijl mensen alleen maar snellere paarden willen. Maar met een paard kom je ook van A naar B. 

We hebben nog nooit een website vernieuwd omdat de oude stuk was. We vernieuwen websites altijd omdat ze beter passen bij het bedrijf en (vooral) omdat een nieuwe website meer oplevert: aanmeldingen, klanten, bezoekers, verkopen of volgers.

Wij geven je 6 redenen die je aan het denken zullen zetten:

 

1. Bol.com is de standaard

Heb je een webshop, dan is Bol.com het ankerpunt van jouw klanten. De gebruiksvriendelijkheid, navigatie en snelheid moeten op het niveau van Bol.com (en Wehkamp, Coolblue en Fonq) liggen, omdat mensen anders afhaken.

Dat jij niet ‘s morgens om 7.00 uur op de stoep staat als iemand om 22.30 uur ‘s avonds bestelt, zullen de meeste klanten die tuinartikelen kopen echt niet zo erg vinden. De gebruikservaring moet daarentegen top zijn.

Bol.com

Toen we in 2018 een webshop van één van onze tuincentra vernieuwden op basis van trucjes die Bol.com had toegepast, zagen we het conversiepercentage met 14,61% omhoog schieten. Zonder 1 euro aan online marketing uit te geven werd de webshop toch een stuk winstgevender!

 

2. Mobiel is misleidend

De afgelopen 2 jaar heeft de smartphone nóg meer terrein gewonnen. Waar tablets minder gebruikt worden, heeft de mobiele telefoon definitief toegeslagen. Bij dit tuincentrum komt 55% van de bezoekers inmiddels via een smartphone op hun website terecht, zo blijkt uit de cijfers van 2019:

Is je website ouder dan 24 maanden? Dan zal deze nog gebouwd zijn in een tijd waarin tablet en desktop leidend waren. Is dat gek? Nee hoor, want in 2017 kwam bij hetzelfde tuincentrum het merendeel van de bezoekers nog binnen via een desktop of tablet:

Inmiddels proberen wij alle websites mobile-first op te zetten, simpelweg omdat de meeste bezoekers via de smartphone op jouw website komen. En nee, jouw tuincentrum is géén uitzondering op de regel!

Overigens betekent deze trend wel dat het opbouwen van een nieuwe website aanzienlijk meer tijd kost dan 5 jaar geleden. Alle content moet op alle devices goed getoond worden. En daarmee bedoelen we niet dat het ongeveer op het scherm moet passen: het moet 100% goed zijn.

(Overigens zie jij, als scherpe lezer, dat het aantal bezoekers op deze website bijna 300% is gestegen in 3 jaar tijd. Dat is geen toeval, we hebben veel online marketing gedaan maar daar gaat deze blog niet over.)

 

3. Jouw tuincentrum verandert ook

Ik heb mijn Griekse examen niet gehaald, maar Heraclitus wist al dat verandering de enige constante in het leven is. En dat geldt zéker voor het leven van een retailer in Nederland! Ga maar na; Amazon komt eraan, jouw klanten zitten de hele dag op hun smartphone, plantjes kun je tegenwoordig kopen bij de Lidl of Albert Heijn en als je een boom wilt, bestel je hem gewoon online (hoi Wout!).

Heraclitus

Ook tuincentra verbeteren ieder jaar te verbeteren:

  • een andere afdeling
  • aangepaste routing
  • nieuwe signing

Je bent altijd bezig om dingen te verbeteren. Je winkel zal in 2021 anders zijn dan vandaag - of dat hoop ik tenminste, want stilstaan is achteruitgang in de retail. Deze veranderingen moeten terugkomen in jouw website, zodat winkel en web naadloos op elkaar aansluiten. Soms is het voldoende om de content bij te werken, maar vaak is het nodig om ingrijpendere wijzigingen door te voeren.

 

4. Er is veel meer mogelijk dan vorig jaar

Inmiddels hebben wij 7 developers in ons team die iedere dag nadenken hoe ze het leven van jou en jouw klanten makkelijker kunnen maken. Zij werken dus niet aan opdrachten voor tuincentra, maar zijn bezig met productontwikkeling. En iedere dag zijn ze alle 7 bezig om verbeteringen door te voeren binnen het Garden Connect Platform. Daarom zijn er veel meer mogelijkheden dan vorig jaar. En héél veel meer dan 24 maanden geleden.

Wil je een paar voorbeelden?

Denk dan aan:

  • kerstboom configurator (ja, echt!)
  • postcodecheck voor verzendkosten
  • aparte, mobiele navigatiemenu’s
  • Amazon-integratie
  • digitale cadeaukaarten
  • etc.

We kunnen jou en je klanten nog beter helpen als we deze nieuwe functies inzetten. Inderdaad, dat is preken voor de eigen parochie. Maar we zijn bij nu eenmaal zo eigenwijs dat we écht geloven dat je met onze oplossingen succesvoller wordt!

 

5. Google heeft haar eisen veranderd

De meest recente update van Google is genoemd naar het vriendje van Ernie; Bert. Maar ondanks de leuke naam heeft Bert een hoop opschudding gebracht bij iedereen die bezig is met zoekmachine optimalisatie. Bert is namelijk de grootste Google-update in 5 jaar tijd.

Google

Wij proberen we het platform op technisch gebied zo goed mogelijk in te richten voor Google updates en, op een paar dingen na, zijn we goed door de update heen gekomen. Dat komt ook omdat Google nóg meer is gaan kijken naar content en populariteit, twee essentiële elementen om goed gevonden te worden.

Nu kan je je huidige website volstoppen met nieuwe content (iets wat zeker zal werken, dus vooral doen!), maar het is ook belangrijk dat de content goed gestructureerd wordt en leidt tot conversies. Vaak is het vernieuwen van een website een goed moment om niet alleen het design, maar ook de content door te nemen.

 

6. Ondernemen is vooruitzien (ook in de tuinbranche!) 

2019 was een topjaar voor tuincentra: nog nooit is er zoveel verkocht bij Nederlandse, Vlaamse en Britse tuincentra. Het uitgelezen moment om onderuitgezakt op de bank te gaan hangen, want het geld stroomt binnen. Toch?

Succesvolle ondernemers wachten niet totdat ze in actie móeten komen, want zij weten dat ze dan te laat zijn.

Je onderneemt actie op het moment dat het nog niet helemaal noodzakelijk is. Natuurlijk kan die website nog een jaartje mee.

Maar als Amazon de deuren in Nederland wagenwijd openzet dan ben jij er alvast klaar voor. In 2020 zoeken er nóg meer mensen naar informatie over planten in Google dan in 2019: jij wist dat en bent erop voorbereid.

Ondernemen is vooruitzien en niet wachten totdat je gedwongen wordt om keuzes te maken. En dat geldt óók voor je website!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: