3 belangrijke online trends in de tuinbranche

Volgens onderzoek van GfK dat in juni van dit jaar is uitgevoerd, naar het online winkelgedrag en de verwachtingen hierover van Nederlandse consumenten, komen een aantal belangrijke thema’s en trends naar voren.

Uit het onderzoek van GfK blijkt dat consumenten verwachten 37% van hun uitgaven online te zullen doen in 2028. De afgelopen jaren lag deze verwachting iets hoger dus de online bestedingen zullen minder snel groeien, is de verwachting. In de tuinbranche is de verwachting iets lager, consumenten denken namelijk dat zij 23% van tuingerelateerde aankopen online zullen doen. Voor huisgerelateerde artikelen is dit 27%. Op dit moment doen consumenten 38% van tuingerelateerde en 24% van huisgerelateerde aankopen online. 


 

1. Veranderingen in online shopping

Daling van online bestedingen

De daling voor tuingerelateerde producten kan met verschillende factoren te maken hebben, bijvoorbeeld graag persoonlijk advies willen krijgen of een uitje willen maken van een tripje naar het tuincentrum. Daarbij blijkt uit het onderzoek dat 24% van de consumenten een product eerst in de winkel bekijkt en deze vervolgens online bestellen. Ook is door de twee COVID-jaren een trendbreuk gesignaleerd die nu weer normaliseert.

Mobiele telefoon

Meer dan de helft van alle online kopers in Nederland doet online aankopen via hun mobiele telefoon. Maar liefst 55% van hen verwacht in 2028 de meerderheid van hun online aankopen via hun mobiele telefoon te doen. Daarbij denkt een derde van de consumenten meer aankopen via sociale media te doen, bijvoorbeeld via Instagram Shopping

Augmented Reality

Het aanbieden van virtual en augmented reality vindt 73% van de consumenten een positieve ontwikkeling. Zeker voor tuinmeubelen, barbeques en planten zijn dit handige tools om de klant een goed idee te geven hoe en of iets in hun huis/tuin past. Het helpt de klant zeker te zijn van hun beslissing, en draagt bij aan het verlagen van het aantal retourzendingen. 

Online marktplaatsen

Meer dan de helft van de consumenten start hun zoektocht op een online marketplaats, redelijk vaak met een specifiek merk in gedachten. Merkherkenning en -loyaliteit speelt dus een grote rol in het (online) winkelgedrag van consumenten. 64% van de consumenten is eveneens bereid om een hogere prijs te betalen voor het product van een bekend merk, ook wanneer dit niet het oorspronkelijke product was waar zij naar op zoek waren. Dit laat duidelijk zien dat het belangrijk is om producten van bekende merken aan te bieden in jouw (online) winkel.
 

2. Verduurzaming 

Een groot deel van de consumenten maakt vrijwel altijd bewust de keuze voor een duurzaam product, waarbij ze de impact op het milieu laten meewegen in hun aankoopbeslissingen. Zij neigen naar duurzame producten, maar alleen wanneer deze producten vergelijkbaar geprijsd zijn of zelfs goedkoper dan niet-duurzame alternatieven, of wanneer de positieve impact duidelijk wordt gecommuniceerd. Een kwart van de consumenten geeft aan dat ze niet vaak kiezen voor duurzame alternatieven, voornamelijk omdat ze moeite hebben om te onderscheiden welke opties daadwerkelijk duurzaam zijn en welke niet.

Duurzaamheid = communicatie

Het blijkt dat de manier waarop gecommuniceerd de grootste invloed heeft op hoe duurzaam een merk wordt ervaren. De productinformatie op het label/productpagina en de website zelf hebben de grootste invloed. Ook door de verpakking kan een product als duurzamer of juist als minder duurzaam ervaren worden. Opvallend is dat sociale media de minste impact lijken te hebben op de perceptie van duurzaamheid. Hierbij wordt niet gedoeld op de productinformatie zelf. 

71% van de consumenten gelooft dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2023 de norm zijn, en ze verwachten dat in 2028 elke organisatie zal handelen volgens deze principes. Deze trend geeft aan dat er een groeiende realisatie onder consumenten is over de impact van hun aankoopbeslissingen op het milieu en de samenleving. 44% van de consumenten denkt dat zij het merendeel van hun aankopen over 5 jaar bij lokale ondernemers zullen doen. 

Digitale kassabon

Een kleine maar niet onbelangrijke verandering is het gebruik maken van een digitale kassabon in plaats van de papieren bon. Consumenten ontvangen de kassabon op hun e-mail of in de app van de winkel, wat op zijn beurt ook de mogelijkheid creëert om in contact te komen met deze klanten en hen een persoonlijkere ervaring te bieden. 81% van de consumenten is positief over deze duurzame aanpassing.
 

3. Terughoudendheid met privégegevens 

Persoonlijke gegevens

Het bewustzijn over privacy groeit, en consumenten zijn steeds alerter op hoe hun persoonlijke informatie wordt behandeld. Deze bewustwording heeft geleid tot een duidelijke trend: bijna 6 op de 10 consumenten geven aan dat het verzamelen van (te) veel persoonlijke gegevens een doorslaggevende reden is om hun loyaliteit aan een bepaalde winkel of merk te verminderen. 

Consumenten hechten meer waarde aan hun privacy en zijn terughoudend met het delen van hun gegevens te delen wanneer ze het gevoel hebben dat hun privacy in het gedrang komt.

Tegelijkertijd is er een groep van ongeveer 33% van de consumenten die juist positief reageert op gepersonaliseerde aanbiedingen. Ze ervaren het als een waardevolle service wanneer het aanbod op een website is afgestemd op hun interesses. Deze groep hecht belang aan een winkelervaring die gericht is op hun individuele voorkeuren en behoeften. 26% van de consumenten merkt op dat websites tegenwoordig beter aansluiten bij hun interesses dan een jaar geleden. 

Klantenkaart apps

Interessant genoeg is er ook een aanzienlijk aantal consumenten - zo'n 23% - dat bereid is om loyaliteits-apps te installeren om een meer gepersonaliseerde ervaring te krijgen. Bijna een kwart van de consumenten is dus bereid om bepaalde gegevens te delen in ruil voor een persoonlijke (winkel)ervaring.

In een tijdperk waarin gegevensprivacy en personalisatie elkaar ontmoeten, blijkt het vinden van de juiste balans cruciaal te zijn voor bedrijven en merken. Het respecteren van privacyvoorkeuren terwijl tegelijkertijd relevante en waardevolle gepersonaliseerde ervaringen worden geboden, zal een belangrijke rol spelen in het opbouwen van langdurige klantrelaties en het stimuleren van loyaliteit.

Ben je benieuwd naar nog meer cijfers over de tuinbranche? Download dan onze Garden Retail Market Update, met benchmarking, online data over de tuinbranche in 5 verschillende landen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: