4 redenen waarom jij je webshop met Amazon moet integreren

Draait jouw tuincentrum op RetailVista en is je webshop door Garden Connect ontwikkeld? In dat geval kan je al binnen een paar dagen producten op Amazon verkopen. Het Garden Connect-platform is volledig geïntegreerd met zowel RetailVista als Amazon en zorgt er dus voor dat je snel aan de slag kunt.

Wil je meer weten over het integreren van jouw webshop met Amazon en de bijkomende voordelen? Lees dan verder!

 

De basis van integraties

Voordat we uitleggen wat de voordelen zijn, moeten we eerst terug naar de basis: hoe moet je RetailVista met het Garden Connect-platform integreren? 

Afhankelijk van je wensen en ambities, maken we drie (bijna live) synchronisaties tussen RetailVista en jouw webshop: 

Producten:

  • Prijzen
  • Promoties
  • Voorraad
  • SKU/EAN
  • Aanvullende informatie die je wilt laten synchroniseren

Klanten:

  • Persoonlijke data
  • Bezorginformatie
  • Klantenkaartinformatie (indien van toepassing)

Bestellingen:

  • Alle bestelinformatie

Door jouw webshop met het RetailVista te integreren, hoef je al deze informatie niet langer handmatig in te voeren. het team van ontwikkelaars bij Garden Connect kan iedere gewenste integratie uitvoeren, waardoor je niet vastzit aan een vaste plugin of een stuk software van derden. 

Nu je begrijpt hoe de integratie van webshops met RetailVista werkt is het tijd om te kijken naar de voordelen van een Amazon-integratie!

 

1. Een breder publiek

Je eigen webshop hebben is altijd de eerste stap. Alleen maar verkopen op Amazon (of Bol) zonder eigen webshop is voor ons net zoiets als het openen van een nieuwe sportwinkel in een Decathlon-vestiging. 

Het heeft geen nut om volledig te vertrouwen op een bedrijf dat concurrenten toelaat en een gedeelte van jouw assortiment verkoopt.

Beschouw Amazon in plaats daarvan als een leuke toevoeging om een nieuwe markt aan te boren. 

Via Amazon heb je de mogelijkheid om klanten te bereiken die nog nooit van jouw tuincentrum hebben gehoord. Mensen die te ver weg wonen om naar jouw tuincentrum te komen, maar wel op zoek zijn naar jouw producten.

Ja, je moet een commissie betalen aan Amazon, maar deze commissie dekt gelijk ook alle marketing die nodig is om de verkoop mogelijk te maken. De Amazon-commissie is min of meer gelijk aan de kosten per verkoop via Google Ads, Bol.com of affiliate marketing. De kosten zijn misschien hoog, maar wel redelijk.

 

2. Snel en gemakkelijk

Als je RetailVista gebruikt én een webshop hebt bij Garden Connect dan is de integratie snel en gemakkelijk te realiseren.

Ga eerst naar Amazon en open je Seller Central-account.

Als alles eenmaal geregeld is zal het supportteam van Garden Connect de integratie voor je regelen. Hierna hoef je alleen nog maar de producten van jouw webshop aan Amazon te linken.

Om dit proces zo makkelijk mogelijk te maken hebben we het zo gemaakt dat je enkel een vakje hoeft aan te vinken om items aan Amazon toe te voegen. 

Voor de koppeling maken we gebruik van EAN codes en van de Amazon ASIN, een door Amazon gebruikte codering van producten. Als je dat wilt, kan je een speciale Amazon-prijs invullen die ofwel hoger ofwel lager is dan de huidige prijs. Als je dit veld niet invult, zal de normale prijs worden gebruikt. Dit is meteen de prijs die je ook in RetailVista hebt staan.

Aangezien we de prijzen van jouw kassasysteem gebruiken, zijn alle prijsveranderingen bijna direct zichtbaar op jouw website en in je Amazon-account. 

Ben je bijna door je voorraad heen? Via RetailVista controleren we iedere paar minuten je productvoorraad. Producten worden automatisch uit je webshop en/of Amazon verwijderd als ze onder de door jou bepaalde minimumgrens raken. 

In andere woorden: het is onmogelijk om producten te verkopen die jij niet op voorraad hebt. 

En dat is het zo’n beetje: vink gewoon het vakje aan en je bent er helemaal klaar voor!

 

3. Je bestellingen worden automatisch gesynchroniseerd

Zoals we eerder hebben uitgelegd worden alle bestellingen via jouw webshop automatisch teruggestuurd naar RetailVista. Dit zorgt ervoor dat jouw voorraad en accounts op je systeem altijd up-to-date zijn. 

Jouw team kan ook vanuit je kassasysteem werken, zodat ze zichzelf geen verschillende systemen hoeven aan te leren om bestellingen te beheren. 

Maar hoe zit het met bestellingen van Amazon?

We verwerken automatisch alle bestellingen van Amazon. Ze zijn beschikbaar als webshop bestellingen: op het Garden Connect-platform en in RetailVista. Dus voor jou maakt het niet uit waar de bestellingen vandaan komen, omdat je ze gewoon zoals altijd kunt verwerken.  

Alle klant- en bestelinformatie is meteen na het ontvangen van de bestelling van Amazon beschikbaar. 

Je hoeft dus niet verschillende processen op te zetten om bestellingen via Amazon te verwerken.

 

4. Vergroot brand awareness

Je eigen Amazon-winkel vergroot de zichtbaarheid en brand awareness van je bedrijf. Het is niet ongebruikelijk voor online kopers om de webshop van een bedrijf op te zoeken als ze de naam op Amazon voorbij hebben zien komen.  

Sterker nog, veel mensen doen dat om te controleren of ze betere prijzen kunnen krijgen. 

Amazon is een betrouwbare partij. Een partner zijn van Amazon helpt je om je eigen merk op te bouwen. Het is misschien niet verstandig om posters in je winkel te hangen, omdat bestaande klanten daardoor misschien overlopen naar Amazon. Maar het kan geen kwaad om Amazon kort en krachtig op je webshop te benoemen. 

 

De nadelen?

Zijn er ook redenen om niet op Amazon te verkopen? Nou, er zijn inderdaad een aantal bezwaren om te overwegen.

Allereerst focust Amazon op lage prijzen en snelle leveringen. Als het je niet lukt om dit mogelijk te maken zal het verkopen op Amazon je niet veel opleveren.

Ten tweede ligt het verkopen van door jou geïmporteerde producten iets ingewikkelder dan hierboven omschreven. Als je geen officiële barcodes hebt, bijvoorbeeld bij eigen import, moet je een andere methode gebruiken en dat kan nogal een gedoe zijn. 

Als je het echter eenmaal voor elkaar hebt gekregen, ben jij de enige die deze producten verkoopt, wat weer leidt tot een hogere opbrengst. 

En als laatste bezwaar: jouw concurrenten zitten je op de hielen. Amazon en andere concurrenten zijn constant jouw verkopen aan het volgen om een betere prijs of betere bezorgopties te kunnen bieden. Sommigen noemen het zelfs een race naar de bodem. 

Het is aan jou om de voordelen en nadelen van verkopen op Amazon tegen elkaar af te wegen. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken over het technische aspect dat er aan verbonden is. Dat is allemaal geen probleem, omdat het volledig geïntegreerd is met RetailVista

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een integratie van jouw webshop met Amazon? Neem contact met ons op via info@gardenconnect.com of bel +31 20 700 8250.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: