Online omzet tuincentra ruimschoots verdubbeld

Sinds de corona crisis los is gebarsten is de omzet in webshops omhoog geschoten. Online marketing bureau Garden Connect heeft onderzoek gedaan naar de omzet in webshops van haar eigen klanten en concludeert dat de Nederlandse consument massaal online tuinspullen aan het kopen is: de omzet is 226% hoger ten opzichte van 2019.

Garden Connect heeft de periode tussen 15 maart en 15 april bekeken en vergeleken met de cijfers van 2019. Edwin Meijer, oprichter van Garden Connect, licht de cijfers toe: “We zien een flinke stijging in de omzet van webshops van tuincentra in Europa. In Nederland boeken de tuincentra een stijging van 226%, dus ruimschoots een verdrievoudiging van de online omzet.”

Tuinmeubels populair
De groei zit met name in tuinmeubels: “Hoewel we in alle assortimentsgroepen een stijging zien, zit de grootste groei in de online verkoop van tuinmeubels. Alle tuincentra zetten hier flink op in. Niet zo gek, want in de voorraad van tuinmeubels zit veel geld wat vrij moet komen. De gemiddelde online besteding in webshops is €122 waarbij één tuincentrum liefst €683 per bestelling binnenhaalt. En dat gaat dan niet om één bestelling per dag.”

De Vlaamse tuincentra blijven hierin niet achter: “Ook in Vlaanderen zien we tuincentra die tijdens de sluiting een online omzet realiseren van vele tienduizenden euro’s. De gemiddelde besteding is daar iets lager dan in Nederland, €93,82. Dat komt met name omdat het productaanbod anders is met meer focus op groen en minder op meubels en barbecues.”

Verkoop planten blijft achter in Nederland t.o.v. het VK
De verkoop van planten blijft achter vergeleken met het Verenigd Koninkrijk: “In het VK zijn alle tuincentra gesloten en zijn ze massaal overgeschakeld naar het online verkopen van planten. Webshops van Britse tuincentra hebben een lager bestelbedrag, maar onze klanten in het VK doen 15 keer meer omzet in 2020 vergeleken met 2019. Om dit in perspectief te plaatsen: het gemiddelde Britse tuincentrum verkoopt online net zoveel met planten als onze grootste Nederlandse klanten met tuinmeubels.”

Omdat tuincentra in Nederland niet hoefden te sluiten, is hier minder op ingespeeld: “De noodzaak was er in Nederland niet, maar we zien in België en het Verenigd Koninkrijk dat de consument het prima vindt om planten online te bestellen. Als die trend doorzet en tuincentra niet meebuigen dan kan dat op lange termijn wel omzet gaan kosten. Natuurlijk zijn de omzetten vele malen lager dan in een normaal seizoen maar het verzacht de pijn enigszins.”

Webshop: een serieus kanaal
Voor een aantal tuincentra begint de webshop een serieus kanaal te worden: “De online omzet van tuincentra is echt omhoog geschoten. Een aantal van onze klanten heeft in deze 30 dagen een omzet van meer dan €500.000 gerealiseerd. Dat toont aan dat tuincentra steeds beter weten hoe het online spel gespeeld moet worden.”

Toekomst webshops
Garden Connect denkt dat de Corona-crisis de dynamiek in de tuinbranche blijvend zal veranderen: “Er is geen weg terug. Wij hebben de afgelopen drie weken 22 nieuwe webshops online gezet. Een aantal daarvan haalt makkelijk 100 orders per dag binnen. Corona en lockdowns zullen niet eeuwig de agenda blijven bepalen maar consumenten die nu wennen aan online winkelen, zullen dat gedrag niet meteen veranderen. Het online kanaal wordt alleen maar groter en tuincentra kunnen daar prima van profiteren, zo blijkt nu.”, aldus Edwin Meijer.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: