Hot or not: 8 zoektrends op Bol.com (2022 update)

Bol.com is hot - daar hoeven we geen blog over te schrijven. Maar heb je enig idee hoeveel er gebruik gemaakt wordt van Bol.com? Sinds kort kunnen verkopers op Bol.com inzicht krijgen in de zoektrends van het platform. Handig, want daarmee krijg je inzicht in het zoekvolume en populaire zoektermen die op Bol.com gebruikt worden. 

De Bol.com integratie met het Garden Connect Platform is razend populair en in 2022 verkopen meer dan 40 Nederlandse en Belgische tuincentra via ons op Bol.com. Maar ook als je (nog) geen integratie met Bol.com hebt kun je voordeel halen uit onderstaande Bol.com zoektrends. 

 

Zoekwoorden en zoektrends

Voordat we de zoektrends gaan bespreken wil ik je op het volgende attenderen: in dit artikel hebben we het over zoekwoorden en daarmee bedoelen we exacte woorden. Hieronder zie je dat er 4.000 mensen zochten naar “tuin” maar misschien zochten er ook nog wel “500” naar tuinieren.

Onderschatting ligt op de loer maar desalniettemin delen we 8 Bol.com zoektrends met je!

 

1. De tuin is booming

Dat Bol.com groot is in tuinartikelen wisten we al. Je ziet de stijging van ca. 2.000 zoekopdrachten als piek in april 2018 naar ruim 4.000 in 2019, dat is een mooie verdubbeling. Dankzij de Corona lockdown explodeerde het aantal opdrachten naar 12.000 in 2020. Ook in 2021 blijft het aantal zoekopdrachten hoog en de vraag is natuurlijk of deze zoektrend in 2022 ook doortrekt:

 

2. Kamerplanten staan in de belangstelling

De kamerplanten zoektrend gaat ook niet voorbij aan Bol.com. Zoals je hieronder kunt zien is het aantal zoekopdrachten beperkt tot 2018, maar daarna gaat men ook op Bol.com op zoek naar kamerplanten. De piek van kamerplanten ligt echter een stuk later: pas vanaf januari 2021 zijn consumenten flink gaan zoeken naar kamerplanten op Bol.com. 

Met een piek van 1.800 zoekopdrachten is het volume er nog niet, maar je weet natuurlijk nooit wat er nog komen gaat!

 

3. Elho of Capi?

Deze leveranciers zitten naast elkaar in Tilburg en verkopen over de hele wereld binnen- en buitenpotten: Elho en Capi. De tweestrijd wordt beslecht in het voordeel van ELHO want die trekken duidelijk meer zoekopdrachten volgens de zoektrends van Bol.com:

 

4. Moestuinieren komt laat op gang

De interesse in moestuinieren is in onze beleving de afgelopen jaren flink gestegen, mede dankzij de trend om ‘lokaal’ voedsel te eten en de give-away Moestuintjes van Albert Heijn. Mede daarom waren we verbaasd dat deze trend pas laat op gang komt bij Bol.com. Pas bij de Corona piek is er sprake van een stijging te zien bij de zoektrends: 

 

5. Zoektrend regentonnen

Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland benadrukt al jarenlang bij gemeenten en waterschappen de rol van tuincentra bij waterberging. De aandacht hiervoor is ook hoog nodig aangezien ondergelopen straten een steeds vaker voorkomend fenomeen is. Regentonnen horen natuurlijk ook op het Klimaatplein van Tuinbranche Nederland en staan dus in de belangstelling van retailer en consument.

Bij de Bol.com zoektrends zien we duidelijk dat de vraag naar regentonnen in 2019 op gang is gekomen, deze zet alleen niet écht door na de Corona-piek van 2020:

 

6. Tuinmeubels op Bol.com

39% van de tuinmeubels in Nederland wordt online verkocht en ja, ook Bol.com speelt daarin een rol. In deze grafiek zie je de populariteit van tuinmeubelen, tuinmeubels en loungesets. Zoals je ziet in de Bol.com zoektrends hieronder wint de loungeset het gemakkelijk op volume. Als je uitgaat van €500 (minimaal) voor een basic loungeset dan kun je je voorstellen dat er heel wat omzet gedraaid gaat worden door de verkopers op Bol.com.

Opvallend ook is dat de meeste zoekwoorden die we hierboven genoemd hebben pieken in 2020 en in 2021 iets afnemen. Bij tuinmeubels laten de zoektrends een omgekeerd beeld zien: een stijging in 2020 maar 2021 overtreft dit zelfs!

 

7. Bol.com & kerstbomen?

Bol.com is flink in deze markt gestapt en verkoopt échte kerstbomen. In 2018 zochten 24.000 consumenten naar kerstbomen maar in 2022 is dit aantal ruim 300% gestegen tot 80.000 zoekopdrachten. De zoektrend van Bol.com hieronder laat een mooie ontwikkeling zien: het volume in 2019 was lager dan in 2020, maar in 2021 & 2022 piekt het weer. 

 

8. Populaire zoektrends op Bol.com

Wil je weten welke zoekwoorden anno 2022 trending zijn? In februari 2022 zal het je niet verbazen dat je veel ziet rondom Carnaval en Valentijnsdag:

Populaire zoekwoorden Bol.com

Links zie je zoekwoorden die “opeens” populair zijn. Hier kun je als verkoper makkelijk op inspelen aangezien er nog niet veel aanbieders van deze producten zullen zijn. Rechts zie je de meeste gezocht items. Woorden als rondom gaming en Lego staan eigenlijk altijd wel in de top-10. Afhankelijk van het seizoen zul je hier ook andere product(groep)en tegenkomen.

Wil je zelf gebruik maken van de zoektrends? Log dan in op je Bol.com verkopersaccount en ga naar deze pagina.


Wil je meer weten over onze integratie met Bol.com? Wij helpen je om jouw producten, prijzen, voorraad en orders real-time te koppelen aan Bol.com. Neem contact met ons op via info@gardenconnect.com. We helpen je graag!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: