4 momenten die cruciaal zijn voor jouw klanten

Soms lijkt het misschien alsof jouw klanten online of in jouw tuincentrum heel doelgericht op zoek zijn naar een bepaald product, maar het kan ook zomaar zijn dat iemand op zoek is naar inspiratie. Bij beide klanten wil je onder de aandacht komen en relevant zijn voor een bezoek, maar hoe speel je hier nu goed op in?

We onderscheiden 4 verschillende momenten, waarop je relevant kunt en wilt zijn voor jouw doelgroep. Deze momenten worden ook wel micro-momenten genoemd en gaan gepaard met een behoefte aan bepaalde informatie. Er zijn 4 soorten zoekopdrachten in Google en door deze te begrijpen kun je meer verkeer naar je website of tuincentrum halen!  
 

Het ‘ik wil weten’ moment

Je wilt iets weten, hebt een vraag, of wilt meer informatie over iets dat je toevallig ergens voorbij zag komen. Je pakt je telefoon en zoekt het op via Google. Dat is een ‘ik wil weten’ moment, de intentie is namelijk om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. 

Een (potentiële) klant kan bijvoorbeeld meer te weten willen komen over de verzorging van een nieuwe appelboom, het verpotten van zijn monstera, of hoe een geveltuin aangelegd moet worden. 

Om op dit moment relevant te zijn, wil je dus kennis en informatie delen via je website zodat je goed gevonden wordt. Onze content marketeers doen dit onder andere door de assortimentsteksten en de nieuwsberichten af te stemmen op relevante zoekwoorden in jouw regio. 

Het ‘ik wil gaan’ moment

Als je ergens heen wilt gaan, dan wil je dat dit in de buurt mogelijk is. Een zoekresultaat voor een winkel die zich 500 kilometer verderop bevindt is dan geen relevant zoekresultaat. Daarom worden dit soort zoektermen vaak aangevuld met ‘in de buurt van x’ of ‘regio y’. 

Klanten die een tuincentrum willen bezoeken in de buurt van Amsterdam, zullen dus een zoekterm gebruiken in de vorm van ‘tuincentrum Amsterdam’. Als jij een tuincentrum hebt in de buurt van Amsterdam, dan is dit hét moment om te zorgen dat dat eruit springt in de zoekresultaten. 

De intentie van deze mensen is om een winkel te bezoeken. Maar soms is het ook iets minder direct, want klanten zoeken ook naar “kamerplanten Amsterdam” en “kerstbomen Amsterdam”. 
Het 'ik wil gaan' micro moment

Het ‘ik wil iets doen’ moment

Jouw klant wil een buxus in vorm snoeien, een veldboeket maken, een Alocasia stekken, of iets anders ondernemen waar hij niet voldoende kennis over heeft. Zoektermen die beginnen met ‘hoe kan ik…’ of ‘hoe werkt’ zijn dan ook de zoektermen die op dit moment veel gebruikt worden om voorbereid aan de slag te gaan. 

De zoekresultaten die hierbij verwacht worden zijn bijvoorbeeld duidelijke instructies die stap voor stap worden gegeven, zoals video’s waarin een handeling precies wordt voorgedaan. Je hebt ongetwijfeld een berg aan kennis waar je jouw (potentiële) klanten mee kunt helpen, maar dit moet dan wel vindbaar zijn als antwoord op deze vragen. 

Op de vraag ‘hoe kan ik de Alocasia stekken?’ wil je met jouw website als je het antwoord hebt op deze vraag. Zeker de “nieuwe consument” die het tuinieren de afgelopen jaar heeft ontdekt zoekt ontzettend veel informatie online.

Het ‘ik wil kopen’ moment

Jouw potentiële klant heeft iets nodig en wil dit zo snel mogelijk aanschaffen. Of dit nu gaat om tuinaarde, een plantenspuit, of een nieuw bewateringssysteem, de zoekopdracht zal het product bevatten en het woord ‘kopen’, ‘bestellen’, of ‘online kopen’ zullen dan aan bod komen. 

Tussen de zoekresultaten verwacht hij dan geen lange gebruiksaanwijzingen, maar duidelijke informatie over het product inclusief prijs en de optie om deze direct te bestellen. 

Als je een webshop hebt wil je op dit moment dat de producten in het assortiment gemakkelijk gevonden worden en dat alle informatie aanwezig is om meteen een beslissing te kunnen maken. 
 

Zo speel je als tuincentrum in op de micro-momenten van jouw klant

Het onderscheid tussen de micro-momenten geeft meer inzicht in de informatie die jouw klant op dat specifieke moment wil vinden. Een klant die de juiste informatie vindt blijft langer op jouw website, is sneller geneigd jouw winkel te bezoeken, of om online te bestellen. 

Vrijwel alle zoekopdrachten die consumenten doen zijn onder te verdelen in deze 4 micro-momenten. En ieder micro-moment is gekoppeld aan een intentie. Als jij begrijpt hoe je klanten zoeken en met welke intentie, dan kan je ze ook verleiden om jouw winkel te bezoeken!

Wil je jouw content aanpassen op de micro-momenten en meer potentiële klanten aanspreken? 

Onze content marketeers kunnen jouw content optimaliseren en bijhouden voor een betere vindbaarheid voor ieder micro-moment. Neem voor meer informatie contact op met je accountmanager, of bel ons op +31 20 700 8250.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: