Waarom kloppen mijn Google Analytics data niet?

Google Analytics is bij uitstek hét programma om alles te weten te komen over het gedrag van jouw websitebezoekers. 

Het Garden Connect platform biedt standaard een uitgebreide integratie met Analytics, niet in de laatste plaats omdat onze eigen online marketeers het dagelijks nodig hebben. Maar ook in Google Analytics is informatie te vinden die niet klopt! We laten je verschillende data zien die niet altijd correct zijn in Google Analytics én hoe je deze kunt corrigeren.

Vertraging van gegevens in Google Analytics

De Real Time reports in Google Analytics geven een goede weergave van beperkte data, maar voor het volledige overzicht is er toch echt een vertraging van minstens 6 uur nodig. Dit is niet iets dat je kunt corrigeren, maar wél iets om rekening mee te houden wanneer je data bekijkt op een drukke dag.
 

Organisch verkeer als kanaal en wat daar niet aan klopt

Weten via welke zoekwoorden bezoekers op jouw website komen is in principe erg handig, om de volgende redenen:

  • Als jouw bezoekers jouw website vinden door te zoeken op ‘Tuincentrum in de buurt’ of ‘Planten kopen Utrecht’ en daarmee op jouw website uit komen, dan weet je dat je investeringen in online marketing zich uitbetalen.

  • Stel, iemand komt via Google op jouw website door de naam van jouw tuincentrum in Google in te typen, dan is deze persoon wel via organisch verkeer op de website gekomen, maar eigenlijk wil je deze bezoeker als direct verkeer markeren. De persoon kent immers jouw webshop of tuincentrum al en is in zekere zin een directe bezoeker. 

Veel bezoekers via organisch verkeer is dus eigenlijk pas goed wanneer dit daadwerkelijk zoekopdrachten zijn door potentieel nieuwe klanten en geen directe zoektermen die jouw bedrijfsnaam al bevatten. 

Gelukkig is er een manier om hierachter te komen, namelijk via Google Search Console. Je gaat naar Prestaties en maakt een export van de zoekopdrachten. Als je daar veel zoekopdrachten ziet die jouw bedrijfsnaam bevatten en geen of weinig andere woorden, dan kan dat betekenen dat het nodig is om zoekmachine optimalisatie in te zetten, wat wij natuurlijk voor jou kunnen verzorgen.

Wat kun je doen als Google Analytics data niet kloppen?


Unieke bezoekers zijn niet perse unieke personen

Het bijhouden van unieke bezoekers kan veel informatie geven, maar er zitten ook haken en ogen aan, zoals: 

  • Een unieke bezoeker is niet perse uniek wanneer dezelfde persoon op een telefoon, ipad en laptop jouw website bezoekt. Google meet dan unieke bezoekers, maar het zijn niet altijd unieke personen Dit is niet iets wat je handmatig kunt corrigeren, maar het is wel goed om te weten wanneer je deze data bekijkt! 

  • Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een computer in een gezin gedeeld wordt, waar twee personen afzonderlijk van elkaar jouw website bezoeken. Dit wordt dan als één uniek bezoek geregistreerd, terwijl er twee unieke bezoekers zijn. 
     

De tijd die wordt besteed op een pagina, wanneer je één pagina bezoekt

De tijd die op een pagina wordt besteed, wordt in Google Analytics vaak gebruikt en ziet men over het algemeen graag stijgen. Daarbij wordt de volgende situatie regelmatig over het hoofd gezien: Veel mensen openen een pagina, om vervolgens even iets anders te doen op een ander tabblad en daarna weer terug te komen op de pagina en verder te gaan. De tijd die iemand volgens Google Analytics dan op de pagina besteedt (tot 30 minuten!) loopt dan op, maar in werkelijkheid staat de pagina open zonder daar aandacht aan te besteden.

Dit is niet iets wat je zelf kunt corrigeren in Google analytics, maar wel een belangrijk aandachtspunt wanneer je hoge gemiddeldes ziet terug komen. 
 

De meest trouwe dagelijkse bezoekers: jij en jouw team

Het is natuurlijk logisch dat je jouw website trouw bezoekt. Als wij onze online marketing diensten aan jou leveren doen we dit uiteraard ook. Wat we dan niet willen, is dat dit meegeteld wordt in de statistieken, want onze eigen bezoeken zijn niet relevant voor de resultaten die we graag willen meten. 

Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor, die wij ook altijd meteen instellen als we aan jouw website werken. Dat is namelijk het filter waarmee IP adressen (van ons kantoor en van jouw kantoor bijvoorbeeld) worden gefilterd uit de resultaten. Dit kun je instellen in het menu in Google Analytics via Beheerder bij Filters. 

Tips voor wanneer Analytics data niet kloppen


Ontbrekende omzetgegevens in Google Analytics

Het is je misschien al eens overkomen: je hebt een bestelling binnen gekregen in jouw webshop, maar deze is niet terug te vinden in Google Analytics, of je ziet een verschil in omzet via jouw webshop systeem en de omzet in Google Analytics. Er zijn verschillende redenen waar dit door kan komen:

  • De website bezoeker kan een extensie hebben gedownload die ervoor zorgt dat zijn activiteiten op de website niet worden gemeten in Google Analytics. 

  • Het is ook mogelijk dat de websitebezoeker een adblocker heeft geïnstalleerd, (of gebruik maakt van een andere extensie) waardoor deze gegevens niet worden opgeslagen in Google Analytics.
     

Is Google Analytics dan wel handig om te gebruiken? 

Je vraagt je misschien af of er nu meer haken en ogen aan Google Analytics zitten dan dat je er nut uit kunt halen, maar voor het monitoren van jouw doelstellingen, groei en voortgang vinden wij Google Analytics zeker een goede tool. 

Wanneer we onze online marketing kennis inzetten om jouw website te verbeteren, sturen we jou ook altijd rapporten toe die we juist graag gebruiken om de resultaten meetbaar te maken. We zeggen er regelmatig bij dat de cijfers in Analytics geen exacte wetenschap zijn, maar wel de trend goed weergeven.

Als je zelf aan de slag wilt gaan met Google Analytics is het belangrijk om je van deze punten bewust te zijn, maar verder kan het een hele goede bron van informatie zijn! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: