Wat is het verschil tussen normale zoekmachine optimalisatie en lokale zoekmachine optimalisatie?

Je hebt er de afgelopen tijd vast iets over gehoord: Lokale SEO marketing. Maar wat is er nieuw aan Lokale SEO marketing en wat is het verschil met normale zoekmachine optimalisatie (SEO)? Is het niet gewoon hetzelfde met een andere naam?

Om die laatste vraag meteen te beantwoorden: nee, het is niet hetzelfde met een andere naam. Natuurlijk zitten er overeenkomsten tussen normale (organische) zoekmachine optimalisatie en lokale zoekmachine optimalisatie maar de verschillen zijn duidelijk én belangrijk om te begrijpen. In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen gewone SEO en Lokale SEO.
 

Het belangrijkste verschil: de locatie

Als je de vindbaarheid van een website optimaliseert dan gebruik je daarvoor zoektermen. Het belangrijkste verschil tussen normale zoekmachine optimalisatie en Lokale SEO marketing is dat er bij die laatste een locatie gebruikt wordt.

Normale zoekmachine optimalisatie richt zich op woorden als:

●      Kamerplant kopen webshop

●      Kunstkerstboom online

●      Capi Rib vaas aanbieding

 

Lokale SEO marketing bevat echter altijd een locatie:

●      Kamerplant kopen Tilburg

●      Kunstkerstboom Gent

●      Capi Rib vaas Amsterdam

●      Tuincentrum Drachten

Afhankelijk van je zoekopdracht zie je in Google ook meteen waar je in de omgeving van Tilburg kamerplanten kunt kopen:

Lokale SEO Marketing of gewone SEO? Garden Connect legt het verschil uit

Het eerste deel van de zoekresultaten betreft Google Maps vermeldingen en pas daaronder zie je de normale zoekresultaten. Met zoekmachine optimalisatie concentreer je je uitsluitend op de zoekresultaten en bij Lokale SEO marketing wordt ook gekeken naar de Google Maps vermeldingen. Omdat deze boven de organische resultaten staan is dit zeer belangrijk.


Waarom is Lokale SEO marketing belangrijk?

Voor jouw tuincentrum is Lokale SEO marketing belangrijk omdat mensen die een locatie toevoegen altijd de intentie hebben om iets bij hen in de buurt te doen, bekijken of kopen.

Anders zou je immers geen locatie toevoegen aan je zoekopdracht, toch?

Omdat inmiddels 46% van de zoekopdrachten gebaseerd is op een plaats of locatie, kun je hiermee dus nieuwe klanten naar jouw tuincentrum toe trekken.


Is gewone zoekmachine optimalisatie dus niet meer belangrijk?

Gewone zoekoptimalisatie is zeker nog belangrijk, maar gebruik je voor een ander doel.

Als je nieuwe klanten uit jouw eigen regio naar je tuincentrum toe wilt trekken dan is Lokale SEO marketing de beste oplossing. Dat is ook de reden waarom wij al onze gebruikers zonder serieuze webshop vragen om over te schakelen van “gewone” zoekmachine optimalisatie naar Lokale SEO marketing.

Maar heb je een webshop en wil je landelijk of internationaal verkopen, dan is zoekmachine optimalisatie nog altijd de beste oplossing. Juist op woorden zonder lokatie moet je dan gaan scoren. Als we in Google zoeken naar de “Capi Rib vaas aanbieding” dan zie je ook geen Google Maps vermeldingen maar alleen advertenties en organische resultaten:

Lokale SEO Garden Connect

Heb je een tuincentrum webshop waarmee je landelijk actief bent, dan is zoekmachine optimalisatie de beste oplossing. Ligt jouw focus toch vooral op je tuincentrum en gebruik je je webshop vooral als showroom, dan is Lokale SEO marketing de beste oplossing. Hier is één toevoeging op en dat is als je start met SEO voor een nieuwe webshop. SEO posities duren even om te groeien. Daarom is het beter om lokaal eerst op te bouwen voordat je gelijk de landelijke concurentie aan gaat.


Wat zijn de overeenkomsten tussen deze twee manieren van zoekmachine optimalisatie?

Omdat Lokale SEO marketing en zoekmachine optimalisatie er allebei gericht zijn om meer verkeer via Google naar jouw website te trekken zitten er veel overeenkomst tussen deze diensten.

Zo moet je bij beiden de content van je website optimaliseren, zorgen voor meer inkomende links en de techniek optimaliseren.

Het verschil zit dus in de invulling van deze elementen:

●      Welke content optimaliseer je en welke trefwoorden gebruik je daarbij?

●      Welke inkomende links ga je aanvragen?

●      Welke technische aanpassingen moet je doorvoeren?

Omdat Lokale SEO marketing zich richt op een kleinere doelgroep is dit altijd goedkoper dan zoekmachine optimalisatie. Met zoekmachine optimalisatie moet je immers concurreren met al je potentiële concurrenten uit binnen- en buitenland en met Lokale SEO marketing hoef je alleen te kijken naar je collega’s in je eigen omgeving.

 

Lokale SEO marketing

Reguliere SEO

Locatie

Gericht op jouw omgeving

Landelijk

Wanneer inzetten

Als je net begonnen bent

Als volgende groeistap

Doel

Meer mensen naar je winkel toe trekken

Focus ligt op online verkopen, de winkel is secundair

Online verkopen

Is niet noodzakelijk, je webshop is vooral een showroom

Ten zeerste aangeraden zodat je goed kunt zien of SEO werkt


Aan de slag met Lokale SEO marketing!

Wil je meer weten over Lokale SEO marketing of zoekmachine optimalisatie? Onze online marketeers helpen je graag verder. Bel ons op +31 20 700 8250 of mail naar info@gardenconnect.com en dan zorgen wij ervoor dat je goed gevonden wordt in je eigen regio.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: