Hoe gebruik je Firebase?

Firebase is een handige tool van Google om iOS en Android apps te ontwikkelen, verbeteren en laten groeien. Firebase biedt verschillende mogelijkheden om alle informatie te vinden die je nodig hebt om jouw app te blijven optimaliseren. Firebase is bovendien geïntegreerd met Google Analytics, waardoor je dus meer inzicht krijgt in het gedrag van bezoekers op jouw website en de bezoekers via de app. 

Als wij een app voor jouw tuincentrum ontwikkelen, werken wij ook met Firebase. Het kan voor jou dus handig zijn om enige kennis van Firebase te hebben, zodat je op de hoogte bent van het gebruik van jouw app. Er zijn veel geavanceerde mogelijkheden, dus we beperken ons vandaag tot een aantal statistieken die relevant zijn voor jouw tuincentrum.

De basis van Firebase voor het monitoren van jouw app

De apps die Garden Connect ontwikkelt, worden allemaal gekoppeld aan Google Firebase. Met Google Firebase kun je inzicht krijgen in het gebruik van je app. Je wilt zelf natuurlijk ook kunnen zien hoe het met jouw app gaat, hoeveel klanten hem gebruiken en wat er beter zou kunnen. Hieronder delen we een aantal basis statistieken die ook voor jou erg handig kunnen zijn!

Het Firebase dashboard: de eerste stappen

Zodra je inlogt op Firebase zie je het volgende dashboard:

 

 

Dit dashboard geeft weer hoe jouw app gebruikt wordt. We leggen dit graag uit aan je:

  • Dagelijkse actieve gebruikers: het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur de app van jouw tuincentrum heeft gebruikt

  • Behoud op dag 1: het percentage gebruikers wat de app na dag 1 van installatie blijft gebruiken

Daaronder zie je het aantal gebruikers per operating system: Android en iOS. 


De actieve app gebruikers meten

Je kunt vervolgens doorklikken naar het overzicht van actieve gebruikers:

Hier zie je het aantal actieve gebruikers van de afgelopen periode. Omdat een tuincentrum app doorgaans niet dagelijks geopend wordt, zal de dagelijkse grafiek vrij laag zijn. Dat is prima. In bovengenoemd voorbeeld zie je dat deze app in de afgelopen 28 dagen 5.700 keer is geopend en dat is voor een tuincentrum natuurlijk uitstekend!

Scroll je verder naar beneden, dan zie je hier de tijd die men in de app besteed heeft per sessie. In dit geval is dat dus 1 minuten en 52 seconde:

Het monitoren van crashes 

Daaronder staat ook een tabel waarin je kunt nagaan of er problemen zijn met je app. In deze tabel wordt het aantal gebruikers zonder crashes namelijk getoond:

Het kan gerust gebeuren dat een app een keer vastloopt, maar als je hier veel crashes ziet, dan moet je ons direct informeren.

 

De meest bekeken pagina’s

Het is natuurlijk ook nuttig om te weten welke pagina’s binnen de app gebruikers zoal bekijken. Ga daarvoor naar Events en kies voor “Page views”. Het is belangrijk om de parameternaam rechts op “firebase_screen” te zetten:

Het zal je niet verbazen dat de pagina met kortingscoupons het meest bekeken wordt, gevolgd door het homescreen van de app. 

 

Meer weten over het ontwikkelen en verbeteren van apps?

Wil je meer weten over de apps die wij ontwikkelen? Neem dan contact op met jouw accountmanager!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: