Wat zijn Google Search Console errors?

Zo nu en dan krijg je een email van Google Search Console waarin staat dat jouw website errors heeft. Een website zou geen errors moeten hebben, dus wat kun je met deze emails doen? Is er een reden om bezorgd te raken als je dit ontvangt? En waarom ontvang je deze mails überhaupt?

Deze blog gaat in op Google Search Console errors zodat je beter begrijpt wat je hier mee moet doen. Maar voordat we daar op ingaan, leggen we eerst uit wat Google Search Console is en hoe we het gebruiken.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console stond vroeger bekend als Google Webmaster Tools. Deze tool geeft je inzicht in hoe jouw website presteert in Google. Het geeft de geïndexeerde pagina’s van jouw weer, evenals statistieken en data. Onze online marketeers gebruiken Search Console om tuincentrum websites en webshops te monitoren, errors te vinden en problemen op te lossen.

Wanneer wij een website opzetten, integreren we deze altijd met Search Console. We linken de sitemap en zorgen ervoor dat Google alle relevante content kan indexeren. Omdat Search Console vrij technisch is, benoemen wij dit niet altijd naar onze klanten. Maar het kan wel erg nuttig zijn en daarnaast is het ook nog eens helemaal gratis!

Deze blog gaat echter niet om het gebruik van Search Console, maar om de errors die Search Console naar je toe stuurt per e-mail. Hier zijn een paar voorbeelden van errors die je zou kunnen ontvangen:

1. Opgegeven URL geeft ‘noindex’

Sommige pagina’s wil je niet op Google hebben. Het kan irrelevant zijn om jouw privacy policy of winkelmandje door Google te laten indexeren bijvoorbeeld. Deze pagina’s kan je markeren als ‘noindex’ in het Garden Connect Platform.

Echter, als je een lijst met pagina’s door Google laat indexeren, kan er een verschil zitten tussen de lijst met pagina’s (normaal gesproken alle pagina’s op jouw website) en de instellingen die je hebt gedaan met pagina’s om over te slaa. Dat is wat deze error aangeeft.

2. Klikbare elementen te dicht bij elkaar

Wanneer we een website ontwerpen en ontwikkelen voor jouw tuincentrum, zorgen wij ervoor dat bezoekers op alle elementen kunnen klikken en dat er genoeg ruimte zit tussen de verschillende elementen. Dit zorgt ervoor dat jouw website gebruiksvriendelijk is en dan bezoekers niet per ongeluk op de verkeerde items klikken.

Er kan echter een reden zijn waarom afbeeldingen naast elkaar staan zonder ruimte er tussen. Bijvoorbeeld, als je een pagina met blokken en links wilt, maar liever geen witruimte daar tussenin wilt in het design.

Een andere reden kan zijn dat je content hebt geüpload naar de website via de editor, die (te) dicht bij andere elementen staat.

Google markeert deze pagina’s, maar dat komt meestal door een stap in het ontwerpproces, of door content die je later hebt geüpload. Als deze elementen groot genoeg zijn, wat ze normaal gesproken zijn, kan je deze melding negeren.

3. De tekst is te klein om te lezen

Deze error spreekt voor zich: de tekst die is toegevoegd aan je website is te klein om te lezen. Wanneer we jouw website ontwerpen en ontwikkelen zorgen we er altijd voor dat de lettertypes goed zijn opgezet.

Wanneer er echter een nieuwe tekst wordt toegevoegd met een kleiner lettertype, kan dit problemen geven wanneer de tekst te klein is. Wanneer Google aangeeft dat de tekst te klein is, is het het beste om het lettertype te vergroten, anders kunnen jouw klanten het niet lezen!

Als je de lettertypes gebruikt die wij aanleveren hoef je je geen zorgen te maken om dit probleem.

4. Data-vocabulary.org schema markup wordt niet langer meer ondersteund door Google.

Data Vocabulary is een manier om rijke zoekresultaten te tonen in Google en verbetert de zoekresultaten voor bezoekers.

Je herkent vast wel dit soort rijke zoekresultaten:

Google Search Console fouten

Vroeger (wij zijn sinds 2002 actief, dus wij herinneren ons ‘vroeger’ nog! ) maakte Google gebruik van Data Vocabulary om deze rijke zoekresultaten te tonen. Deze optie is sinds April 2020 niet meer in gebruik, en nu wordt dit via Schema.org gedaan. Het klinkt technisch, maar om verschillende redenen hebben wij Schema.org reeds geimplementeerd en Data Vocabulary zal nog een paar maanden op jouw website blijven staan.

Andere websites en zoekmachines gebruiken dit nog steeds, dus we willen het niet te snel verwijderen. Je zou kunnen zeggen dat dit een error is, aangezien Google van de ene tool verandert naar de andere, maar wij veranderen met ze mee alleen willen we niet dat jouw website bezoekers verliest terwijl we dit doen.

Hoe lost Garden Connect deze errors op?

Je weet nu iets meer over dit soort errors, maar hoe lossen we deze op? Het Garden Connect systeem is Google-vriendelijk en werkt goed met Google Search Console. Echter kunnen er verschillende redenen zijn waardoor je een error krijgt:

  • Door een verandering aan jouw website te doen kan een link niet meer werken, of verkeerd zijn opgegeven
  • Google Search Console heeft een nieuwe check toegevoegd
  • Google heeft bepaalde onderdelen verwijderd uit de richtlijnen die nog wel op jouw website staan
  • Soms zijn stijl en vormgeving belangrijker dan een specifieke richtlijn van Google.

Wanneer Google een error aangeeft, hoeft dit niet altijd letterlijk een error te zijn. Vaak is het een suggestie om jouw tuincentrum website of webshop te verbeteren. We zijn blij dat Google deze meldingen stuurt, want het maakt jou & ons bewust van verbeteringen en websites die meer aandacht (en liefde) nodig hebben om goed te blijven werken. Ook al kan het soms verwarrend werken dat dit ‘errors’ genoemd worden.

Dus de volgende keer dat je een melding krijgt met een Search Console error: houd het hoofd koel en ga rustig verder met je werk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: