Pagespeed: wat kun je zelf doen om je score te verhogen?

We hebben al een aantal blogs geschreven over Pagespeed en de aankomende Web Vitals update van Google waarbij website-snelheid nóg belangrijker wordt. Een hoop verbeteringen zijn technisch en worden door ons gedaan aan jouw tuincentrum website of webshop, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen.

 

In deze blog geven we je 3 dingen die je zelf kunt doen om je Pagespeed scores te verbeteren.

 

Wat is Pagespeed ook alweer?

Voordat we de tips met je delen nog een korte reminder: wat is Pagespeed ook alweer? Pagespeed is de methodiek waarmee Google de snelheid van jouw website bepaalt. Nu is dit eigenlijk niet samen te vatten in een vaste score omdat de snelheid op iedere pagina en voor iedere gebruiker anders is. Dat kan afhangen van:

 • De pagina die hij bezoekt

 • Het apparaat wat hij gebruikt

 • Zijn internetverbinding

 • Instellingen van de gebruiker

Desondanks is Pagespeed handig om te gebruiken want het geeft je een idee wat er beter kan op jouw website of webshop. Je kunt deze tool gebruiken om jouw eigen Pagespeed score te berekenen. 

 

Tip 1: afbeeldingen verkleinen

Als je foto’s toevoegt via het Garden Connect Platform dan worden deze automatisch verkleind. Je hoeft dat dus niet handmatig te doen zolang je maar geen foto’s groter dan 2 MB invoert.

Echter, als je foto’s via de editor plaatst dan moet je wél goed opletten wat je doet. Soms voeren gebruikers een foto in en verkleinen deze via de editor. Dat lijkt slim, maar technisch gezien gebeurt het volgende:

 • Gebruiker opent website

 • Foto wordt volledig ingeladen in het originele formaat

 • De browser verkleint deze weer

De tweede stap is onnodig en zorgt ervoor dat je afbeelding inlaadt die te groot zijn. Als je foto’s via de editor invoert, moet je ze gewoon even op maat maken. Je kunt dat doen met tools als Paint (inderdaad, dat programma wat je al 20 jaar gratis bij Windows krijgt) of Pixlr.com.

Weet je niet zeker of je afbeeldingen goed invoert? Ga dan na of je in het scherm hieronder weleens de afmetingen aanpast. Als je dat doet, dan verklein je afbeeldingen via de editor wat de website dus vertraagt:

Garden Connect foto editor

Tip 2: vermijd plugins & externe codes

In het Garden Connect Platform zit een mogelijkheid om externe tags in te laden. Handig, want dat geeft je vrijheid en flexibiliteit. Voorbeelden van externe tags zijn onder andere:

 • Chat programma

 • Hotjar

 • Kiyoh

 • Social media

 • Widgets

Maar dit komt niet zonder nadelen: iedere tag die je inlaadt vertraagt je website. Zorg er dus voor dat je het aantal externe plugins beperkt tot de meest noodzakelijke. En als je al een tool gebruikt, informeer dan bij hen hoe je deze kunt implementeren zonder de snelheid van je website naar beneden te halen.

Tip 3: Laad tags maar 1x in

Steeds meer websites en webshops gebruiken Google Tag Manager om tags te beheren: dat is handig, maar je moet dan wel de tags die in de website stonden verwijderen. We zien regelmatig dat alle tags dubbel ingeladen worden, wat natuurlijk voor vertraging zorgt.

Schakel je over naar Google Tag Manager, zorg er dan voor dat je de bestaande tags uit je website verwijdert. Die vind je meestal op de Instellingen-pagina van je website in het Garden Connect Platform. 

Op naar de 100!?

De vraag is nu: hoe kan je “100” scoren bij Pagespeed? Het is niet onmogelijk en bij Garden Connect gaan we in 2021 wederom een aantal optimalisatie stappen nemen om de website snelheid te verbeteren. Maar is alles onder de 100 fout en verkeerd? En waarom is het zo dat websites bij Garden Connect (of elders) geen 100 scoren? 

Voordat we de vraag beantwoorden: de score van Bol.com is 69/100 en van Amazon.com 65/100 op het moment van schrijven. 

Het optimaliseren van een website is een samenspel van techniek en content. Om op 100/100 uit te komen moet dus álle techniek 100% geoptimaliseerd zijn en ook alle content. Maar soms wil je per sé iets hebben op je website wat zorgt voor meer bestellingen en conversies maar wat ten koste gaat van de snelheid. Een goed voorbeeld is een chatoptie. 

Moet je die niet gebruiken omdat je website dan langzamer wordt? Natuurlijk niet, je moet dat vooral gaan gebruiken. 

Pagespeed (en de aanstaande Google Web Vitals) zijn een goede manier om te kijken wat er beter kan in je website. Die verbeterpunten gebruiken wij om ons platform te verbeteren en kan jij nu ook aangrijpen om de content te optimaliseren. 

 

Voorkom echter wel dat je je blind staart op Pagespeed scores - er is namelijk meer in het online leven wat telt!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: