State of the Industry 2021

De wereld is erg veranderd sinds de uitbraak van Covid-19 in maart 2020. Tuincentra over de hele wereld moesten tijdens de lockdown dicht en daarmee groeide de online verkoop van tuinmeubelen, tuingereedschap en planten enorm. Ondertussen zijn trends van vóór Covid-19 versneld: lokale winkels, biologische planten en duurzaamheid zijn steeds populairder. Tuincentra zijn het epicentrum van deze trends aangezien ze voorzien in de vraag hiernaar van de consumenten.

 

Bij Garden Connect hebben we veel tuincentra gezien die zich hebben aangepast aan deze nieuwe realiteit en de uitdagingen die dit met zich mee bracht. We geven je graag inzicht in de impact die Covid-19 had op de online en offline verkoop en laten je de belangrijkste trends zien in de tuinbranche. Om dit te doen hebben we een State of the Industry rapport opgesteld om 2021 samen te vatten.

Je kunt het volledige State of the Industry rapport hier downloaden, maar we lichten ook een aantal trends hieronder uit.
 

De toename van online plantenverkoop

Voor Covid-19 was de online verkoop van planten minimaal. Er waren een paar webshops die zich hier specifiek op focusten, maar het totale marktaandeel van online verkoop versus offline verkoop bleef erg laag. Echter heeft Covid-19 een grote verandering teweeg gebracht: in 2020 heeft 1 op de 5 Nederlanders voor de eerste keer online planten gekocht.

Daarnaast toont onderzoek van de HTA en Auburn University aan dat consumenten planten online blijven kopen na Covid-19.

Waar komt mijn eten vandaan?

De afgelopen 5 jaar is het zelf verbouwen van groenten en fruit een grotere trend geworden. Als tegenhanger van de globalisering, zijn meer en meer consumenten op zoek naar lokaal eten. Consumenten keren zich vaker tegen de massaproductie met lange leveringsketens, vaak verkocht in supermarkten. Boerderijwinkels in het Verenigd Koninkrijk hebben goed in kunnen spelen op deze behoefte van de klant, maar het aantal mensen dat hun eigen fruit en groenten verbouwt is ook gestegen.

Volgens de HTA zijn maar liefst 3,2 miljoen consumenten begonnen met het verbouwen van hun eigen fruit, groenten en kruiden in 2020. In Nederland is een gelijksoortige trend gaande, die een aantal jaar geleden begon door een campagne die zich richtte op kinderen. Hierin overtuigden kinderen hun ouders om hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Dit resulteerde in hogere verkoop van alles dat te maken heeft met het zelf verbouwen van eten: van zaden tot aan kleine kassen.
 

De sociale kamerplant

Instagram en Pinterest hadden uitgevonden kunnen zijn door de tuinbranche aangezien de kamerplant een ster is op social media. Deze trend is alleen maar toegenomen tijdens Covid-19 omdat men vanuit huis is gaan werken en op zoek ging naar manieren om een fijn thuiskantoor te creëren. Slimme tuincentra speelden hier op in door ‘thuiskantoor planten sets’ te verkopen.

Het aantal zoekopdrachten voor kamerplanten op Google schoot omhoog in de afgelopen 5 jaar:

Online planten kopen wordt steeds normaler en we zien geen afname in online vraag in 2022.
 

State of the Industry 2021

Wil je meer lezen? Download dan ons State of the Industry 2021 rapport. Het is gratis en bevat meer feiten en cijfers over:

●      Tuincentrum website benchmarks

●      Populaire merken

●      Populaire zoekopdrachten

●      ... en meer

Je kunt het volledige State of the Industry rapport nu gratis downloaden op onze website.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: