Bluepaper "Data-driven Product Experience in Garden Retail"

Welke rol speelt productinformatie in de customer journey? En hoe kun je ervoor zorgen dat productinformatie goed en consistent beschikbaar is binnen het tuincentrum? Vragen waar een ShoppingTomorrow expertgroep bestaande uit vertegenwoordigers van tuincentra en leveranciers naar heeft gekeken. Het resultaat is de bluepaper "Data-driven Product Experience in Garden Retail".

Vanuit Garden Connect heeft Nikkie van Dillen deelgenomen aan de werkgroep: "We hebben vaker meegedaan met ShoppingTomorrow, maar door corona waren de meeste meetings online. Ondanks dat dit best een uitdaging is hebben we veel ervaringen uitgewisseld met elkaar. Zowel retailers als leveranciers waren goed vertegenwoordigd in de werkgroep."
 

Productinformatie

In de bluepaper wordt uitgelegd welke stappen er zoal gezet moeten worden om productinformatie op webshops goed, compleet en consistent te maken. "Het begint met een aantal standaard gegevens, zoals de naam, EAN code en het merk. Maar dat is geen informatie die helpt om een product te verkopen. Er moet dus veel meer toegevoegd worden zodat de consument een beslissing kan nemen als hij online kijkt."

De lagen waaruit productinformatie opgebouwd moet worden zijn in de bluepaper verwerkt in een handig overzicht:

Het is echter niet noodzakelijk om alle producten altijd te optimaliseren: "Je moet een plan maken en bepalen waar je de meeste winst kunt verwachten. Een product wat jarenlang online staat is nuttiger om te optimaliseren dan een product wat je gedurende een periode verkoopt."
 

PIM integratie

Een ander onderwerp wat bij de bluepaper naar voren komt is de integratie met een PIM systeem en met GS1: "Met een Product Informatie Management systeem wordt het productbeheer verplaatst van bijvoorbeeld de kassa of webshop naar een ander systeem. Van daaruit worden de webshop en kassa dan weer gevoed", legt Nikkie van Dillen uit.

Binnen het Garden Connect platform zijn inmiddels een aantal integraties met PIM systemen opgezet. “Hierdoor kunnen tuincentra sneller opschalen. Ook zijn deze PIM systemen gekoppeld aan de datapool van GS1 waar leveranciers hun informatie aanbieden. Het scheelt dus veel tijd omdat de staminformatie al beschikbaar is.”
 

Gratis te downloaden

Wil je meer lezen? De bluepaper is gratis te downloaden via de website van Shopping Tomorrow, klik hier

Kijk ook eens naar de volgende berichten: