9 feiten over het aankoopgedrag van consumenten

2022 komt eraan dus het is tijd om een aantal belangrijke feiten met je te delen. Welk effect heeft de Covid-19 pandemie op consumenten die tuinartikelen kopen? En wat denken millennials van hun toekomstige uitgaven aan planten? En hoe kun je die informatie gebruiken om je tuincentrum te laten groeien, online & offline?

Onlangs heeft het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Axiom een rapport gepubliceerd waarin de antwoorden op deze & andere vragen worden beantwoord. We hebben een samenvatting gemaakt van de 9 belangrijkste feiten die je voor 2022 moet weten.

1. 54,9% van de millennials zal meer tijd in de tuin besteden

Volgens het onderzoek van Axiom heeft 54,9% van de millennials in 2021 meer tijd aan tuinieren besteed dan in 2020. Voor de gehele doelgroep is het cijfer "slechts" 44,4%, dus dit laat zien dat nog meer millennials groen & planten hebben ontdekt tijdens de lockdowns.

Deze nieuwe klanten hebben echter wel meer informatie nodig omdat ze niet alle kennis hebben die hun (groot)ouders hebben, dus je moet ze goed informeren. Dat kan in het tuincentrum met de juiste signing of gewoon online. Een goed idee is ook om ze via Personal Marketing automatisch verzorgingstips voor planten toe te sturen. 

Zorg er in ieder geval voor dat ze niet teleurgesteld raken in hun planten, want dan raak je deze nieuwe klanten snel weer kwijt!
 

2. 75,4% gaat door met hun nieuwe hobby

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 75,4% van de millennials in 2022 en daarna zal blijven tuinieren, dus deze gedragsverandering zal waarschijnlijk blijvend zijn.

Dit is in lijn met de aanhoudende trend die we al voor Covid-19 zagen: millennials willen weten waar hun voedsel vandaan komt, geven de voorkeur aan biologische, bio-vriendelijke producten en ze posten veel over planten op sociale media.

3. 65,7% van de consumenten houdt van hun moestuintje

65,7% van de ondervraagden houdt ervan om te moestuineren: ze willen hun eigen groenten en kruiden verbouwen. Zoals in de vorige paragraaf al aangegeven: het aantal mensen dat wil weten waar voedsel vandaan komt groeit nog altijd. Steeds meer restaurants promoten ook "lokaal geteelde" groenten en consumenten herontdekken de voordelen van het moestuinieren!
 

4. Covid-19 had een positieve invloed op tuinieren

We zijn er vrij zeker van dat je al hebt gemerkt dat het sinds maart 2020 bij de meeste tuincentra extreem druk is geweest. Dat komt deels omdat de meeste mensen zich verveelden en tijdens een prachtige lente betaald thuis zaten.

Maar er is meer: ​​tijdens het begin van Covid kreeg 59,5% van de respondenten meer interesse in tuinieren en het buitenleven in het algemeen. Voor Millennials is dit cijfer nog hoger: 74,3%.
 

5. 48,6% gaf meer geld uit aan tuinieren

Interesse in tuinieren is leuk, maar uiteindelijk gaat het om het geld dat aan tuinieren wordt uitgegeven. En dat bedrag stijgt ook: 48,6% van de consumenten gaf meer geld uit aan tuinieren, terwijl slechts 8% minder geld uitgaf aan planten en aanverwante artikelen.

Toenemende interesse in tuinieren & planten leidt dus duidelijk tot een stijging van de bestedingen!
 

6. Redenen om de tuin in te duiken

De belangstelling voor tuinieren neemt dus toe, maar waarom willen mensen tijd in hun tuin doorbrengen? De resultaten zijn verdeeld over:

  • Stress verminderen (20%)

  • Een mooie tuin creëren (15%)

  • Tijd met het gezin besteden (19%)

  • Thuis zitten vanwege Covid-19 (19%)

  • Moestuinieren (15%)

Er is dus niet één specifieke reden waarom jouw klant tijd in de tuin doorbrengt, dus zorg ervoor dat je al deze doelgroepen bedient.

7. 33,5% gebruikt Facebook voor tips & inspiratie

Ondanks de opkomst van TikTok gebruikt 33,5% van de tuiniers Facebook om nieuwe planten, merken en producten te ontdekken. YouTube staat op de tweede plaats met 24,8%. Instagram staat op de derde plaats met 13,5 en TikTok wordt slechts door 0,7% van de tuinconsumenten gebruikt.
 

8. 28,3% zal in 2022 meer geld uitgeven aan tuinieren

De grote vraag voor veel zelfstandige tuincentra: houdt de groei van uitgaven aan de tuin in 2022 stand? Volgens het Axium-onderzoek zal dat wel het geval zijn. 28,3% van de respondenten denkt nog meer geld uit te geven aan tuinieren terwijl 67,8% denkt dat hun uitgaven op het huidige (hoge) niveau zullen blijven. Slechts 3,8% denkt minder geld uit te geven.

9. Geld uitgegeven aan duurzame projecten

In 2022 wordt er dus meer geld uitgegeven aan tuinieren door consumenten, maar waar geven ze dit geld aan uit? De meest genoemde antwoorden:

  • 54,4% wil een moestuin aanleggen

  • 26,5% wil planten die goed zijn voor insecten & bijen en die bestuiven

  • 23,6% wil meer inheemse planten in de tuin

Zoals je ziet staan ​​consumenten steeds meer open om geld uit te geven aan duurzame projecten & producten.

Het rapport van Axiom laat zien dat er toenemende interesse in tuinieren niet zal gaan afnemen. Natuurlijk hangt dat af van veel factoren: het weer, de onzekerheid van Covid-19, nieuwe lockdowns enzovoorts. Maar de voortekenen voor 2022 & de jaren erna zijn gunstig, want er is een hele nieuwe groep klanten die hernieuwde interesse in de tuin heeft gekregen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: