Online betalingen: méér dan een vinkje in de checkout

Online betalingen zijn voor veel ondernemers een noodzakelijk kwaad: het is net als in de winkel een klein stapje in het aankoopproces en, zeg nu eerlijk, wat is er nu spannend aan het doen van een online betaling? Echter, als je bedenkt dat 6% van de bezoekers jouw webshop verlaat omdat ze een betaalmethode missen dan weet je meteen dat er veel verbetering mogelijk is. 

In dit blog leggen we je uit hoe een goede betaalstrategie zorgt voor meer verkopen in jouw webshop.
 

De basis: iDeal & Bancontact

Voor webshops die in Nederland en België verkopen zijn iDeal en Bancontact de minimale basis. Zonder deze twee betaalmethodes heeft het eigenlijk geen zin om online te verkopen. In Nederland vindt 70% van de online betalingen plaats via iDeal, in België betaalde 43% van de online shoppers met Bancontact.

Bron: iDeal.nl

De afgelopen jaren zijn zowel iDeal als Bancontact flink gegroeid in het aantal betalingen maar óók in het gebruiksgemak. Door gebruik te maken van apps is het eenvoudig om online aankopen te doen, ook zonder bankpas of card reader in de buurt. 

Let er wel op dat het gebruik van beide methoden aan de grens eindigt: de Belgische consument is niet bekend met iDeal en de Nederlandse consument niet met Bancontact. Je moet ze dus allebei aanbieden als je in deze twee landen wilt verkopen.

Mocht je je richten op de Duitstalige markt dan is het belangrijk om naast iDeal ook Giropay en Sofort aan te bieden: deze twee betaalmethodes zijn het meest gebruikt in Duitsland.
 

De standaard: creditcards & PayPal

Hoewel iDeal & Bancontact de koplopers zijn, is het ook belangrijk om andere betaalmethodes niet te vergeten. In Nederland wordt 12% van de online betalingen via een creditcard gedaan. Wij zien ook dat de meeste webshops die serieus willen groeien één of meer creditcards aanbieden als betaalmethode. 

Waar iDeal het meest gebruikt wordt, is de creditcard de betaalmethode die men gebruikt voor grotere aankopen. Het gemiddeld aankoopbedrag per betaalmethode (2020):

  • Paypal, €60
  • iDeal, €72 
  • Creditcard, €132

Dit komt natuurlijk omdat de feitelijke betaling bij een creditcard vooruit wordt geschoven: de klant heeft gelijk plezier van een online aankoop,maar de pijn van de betaling volgt pas enkele weken (of maanden) later. 

Betalingen via Paypal zijn relatief kleiner dan iDeal betalingen en creditcard betalingen. Paypal is in Nederland niet heel bekend maar met een marktaandeel van 4% toch een partij om rekening mee te houden.

Een andere belangrijke doelgroep die ge creditcard en Paypal gebruikt zijn consumenten die geen Nederlandse (of Belgische) bankrekening hebben. Expats, toeristen en andere mensen die tijdelijk in Nederland verblijven kunnen vaak niet met iDeal of Bancontact betalen. Vaak is deze doelgroep wel kapitaalkrachtig. 
 

De mobiele webshop: Apple Pay & Google Pay

Meer dan 60% van de webshop bezoekers komt vanaf een smartphone, dus het is belangrijk om deze groep een eenvoudig betalingsproces aan te bieden. Zowel Apple als Google hebben daar een goede oplossing voor ontwikkeld waardoor de klant met 1 tik kan betalen. Door het gemak zijn Apple Pay (45%) en Google Pay (69%) flink gegroeid in 2021. 

Wat ons betreft moet iedere webshop anno 2022 dan ook Apple Pay en Google Pay aanbieden. 

Apple Pay of Google Play is geen bankrekening of creditcard: de consument koppelt zijn bestaande bankrekening of creditcard aan de app op de smartphone en kan er vanaf dat moment gebruik maken. Naast online kan er ook in de winkel gebruik van worden gemaakt via een draadloze betaling. Doordat het heel eenvoudig is om te betalen verlaagt dit de drempel aanzienlijk.
 

Klantvriendelijk: achteraf & gespreid betalen

Achteraf betalen is voor veel consumenten prettig en de creditcard biedt daar een uitkomst voor. Maar een creditcard is niet altijd noodzakelijk: je kunt via een partij als Klarna of het nieuwe Riverty (dit was Afterpay) aanbieden om betalingen achteraf te laten doen. 


Is dat niet nodig? Klarna heeft een marktaandeel van 2% en is in 2021 met maar liefst 51% gegroeid. Een marktaandeel van 2% klinkt overigens bescheiden, maar dat betekent dat 1 op de 50 bestellingen via Klarna wordt afgerekend!

Het risico voor wanbetaling ligt overigens niet bij jou als ondernemer, maar bij Klarna. Tijdens het afronden van de betaling doet Klarna (online) een controle en bepaalt dan of de betaling plaats kan vinden of niet. Als Klarna het risico te hoog inschat, dan kan deze betaalmethode dus niet gebruikt worden door de desbetreffende consument. 

Nadat de bestelling is afgerond, zal Klarna zelf contact houden met de consument en hem vragen te betalen: daar hoef jij verder niet naar om te kijken. 

Als extra mogelijkheid kun je via Klarna of partijen als IN3 ook gespreid laten betalen. In plaats van een eenmalige betaling voor- of achteraf, kan de klant dan in 3 of meer delen betalen. 

Het toevoegen van de mogelijkheid om achteraf en/of gespreid te betalen kan een flinke boost geven aan jouw webshop omzet. Juist ook als je duurdere producten zoals barbecues en tuinmeubels verkoopt. 
 

Slim: digitale cadeaukaarten

Met een marktaandeel van slechts 2% staan digitale cadeaukaarten niet heel hoog op de lijst van meest populaire betaalmethoden. Maar toch denken we dat we het slim is om één of meer digitale cadeaukaarten als betaalmethode aan te bieden in je tuincentrum webshop.

Er zijn veel verschillende cadeaukaarten maar de belangrijkste zijn:

  • Nationale Tuinbon, de cadeaukaart die door vrijwel ieder tuincentrum in Nederland wordt verkocht én ingenomen.
  • De VVV Bon, wat de meest verkochte cadeaukaart is.
  • Huis & Tuincadeau, een vrij nieuwe cadeaukaart die zowel bij tuincentra als bouwmarkten gebruikt kan worden.

Bij cadeaukaartbetalingen wordt in 41% van de gevallen méér gekocht dan de waarde van de kaart zelf, dus er is zeker potentieel. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een digitale cadeaukaart te verkopen via je webshop, maar we richten ons hier op cadeaukaarten van externe partijen.
 

Meer mogelijkheden = meer bestellingen!

Je weet nu welke betaalmethoden er zoal beschikbaar zijn en waarom je deze zou moeten aanbieden. Over het algemeen geldt dat meer betaalmethodes altijd leidt tot meer bestellingen. Daarbij komt dat je voor de meeste betaalmethodes alleen een bedrag betaalt als deze gebruikt wordt, dus er is geen enkele reden om niet kritisch te kijken naar de betaalmogelijkheden in jouw webshop.

Wil je meer weten over het optimaliseren van jouw webshop? Download dan onze whitepaper: "6 manieren om jouw tuincentrum webshop te optimaliseren".

Kijk ook eens naar de volgende berichten: