Online merkbeleving: 6 tips
Als je consumenten geblinddoekt twee glazen cola laat testen, dan is de kans groot dat ze liever Pepsi drinken dan Coca Cola. Maar toch is Coca Cola veel populairder dan Pepsi. Hoe kan dat toch? Merkbeleving speelt een belangrijke rol in het beslissingsproces van consumenten. En of ze nu cola of tuinmeubels kopen maakt niet uit: merkbeleving helpt bij het maken van een aankoopbeslissing.
Pepsi heeft jaren geleden al duidelijk gemaakt dat hun cola lekkerder is dan de originele Coca Cola. Dit spotje werd tijdens de Superbowl van 1983 uitgezonden:
Waarom Pepsi niet groter is dan Coca Cola gaan we hier niet beantwoorden, maar we gaan wel kijken naar de rol van merken in de tuinbranche. Natuurlijk gaan we je ook uitleggen hoe je online merkbeleving kunt toepassen om meer te verkopen.
In tuincentra wordt al veel aan merkbeleving gedaan. De shop-in-shop van Weber is bekend, maar ook Riverdale doet dit goed. En wie kent de winkeldisplays met plantenvoeding niet? Kortom, offline is er veel aandacht voor merkbeleving, maar online is dit nog een ondergeschoven kindje. Tijd om daar verandering in te brengen!
1. Het belang van merken
Er komen in de tuinbranche steeds meer leveranciers die hun producten als merk in de markt zetten. Een aantal merken kennen we natuurlijk al jaren, want Winter-Weberen en Pokon zijn ondertussen geen merken meer, maar zijn ingeburgerd in ons taalgebruik. Ook zijn er relatief nieuwe merken zoals Eden Collection of Addenda die flink aan de weg timmeren.
Uiteindelijk staat de consument voor het schap en moet hij kiezen tussen een onbekend merk, een product zonder merk of een merk dat wel bekend voorkomt.
Zelfs als je wéét dat iets hetzelfde is, koop je toch vaak het bekende merkartikel. In de supermarkt maar ook in het tuincentrum: dat toont het belang van merken dus goed aan.
2. Welke merken zijn bekend?
Je weet nu dus dat merken van belang zijn, zowel in het tuincentrum als in een webshop. Maar welke merken zijn er bekend en welke zijn onbekend - en dus onbemind? Er zijn honderden merken in een tuincentrum te vinden dus die kunnen we niet allemaal hier benoemen.
- Big Green Egg (blauw)
- The Bastard (rood)
- Grill Guru (geel)
Je ziet dan deze trend:
Welke conclusies kun je hieruit trekken? Allereerst valt het op dat Grill Guru tot 2020 de kleinste van de drie is, maar zij hebben wel de hoogste piek in zoekvolume in het voorjaar van 2020 en 2021. Ook zie je dat de zoekopdrachten in Google naar de Big Green Egg in 2021 nauwelijks boven 2019 uitkomt wat raar is, want 2021 was natuurlijk een bijzonder goed jaar.
Via Google Trends kun je zelf alle merken vergelijken die je wilt. Eenzelfde truc kan je ook doen met de Bol.com zoektrends, zodat je een indruk krijgt welke merken er populair zijn op Bol.com.
3. Merkbeleving op productpagina’s
Je snapt nu dat merken een belangrijke rol spelen in het aankoopproces en je weet nu ook hoe je kunt uitzoeken of een merk populair is. Maar hoe kun je merkbeleving toevoegen aan productpagina’s?
Tijdens onze online lunch & learn sessie hebben we dit uitgebreid toegelicht omdat het ons verrast hoe weinig tuincentra dit toepassen. Er zijn een aantal trucs die in het Garden Connect platform beschikbaar om merkbeleving toe te voegen.
De eerste is eenvoudig: het toevoegen van logo’s van merken op productpagina’s. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch doen weinig webshops dit.
Een logo zorgt direct voor merkherkenning en is eenvoudig om toe te voegen. Je hoeft dit overigens niet voor ieder individueel product te doen: als je een logo koppelt aan een merk, dan komt het logo automatisch op je productpagina’s te staan. Wel zo handig.
De tweede truc die weinig wordt toegepast in tuincentra webshops is het toevoegen van een product tab met informatie over het merk:
In deze tekst kun je meer informatie kwijt over het merk, de voordelen en hetgeen het merk uniek maakt. In deze tekst kun je het logo nogmaals plaatsen - de kracht van herhaling moet nooit onderschat worden! Daarnaast staat hier meestal ook een link naar de merkpagina toe (zie hieronder).
Overigens hoef je ook voor deze tekst niet al je producten te bewerken in het Garden Connect platform. Je kunt eenvoudig een tekst toevoegen bij een merk. Deze tekst komt dan automatisch op de productpagina’s te staan. Als je niet precies weet hoe dat werkt, dan adviseren we je deze twee video’s te bekijken:
We hebben het binnen ons platform zo gemakkelijk mogelijk gemaakt om te werken met merken. Je hoeft de informatie in ieder geval maar 1x per merk in te stellen waardoor je niet al je producten na hoeft te lopen. Maak je gebruik van een ander webshop platform, dan moet je zelf even op zoek naar een goede werkwijze/oplossing.
4. Merkpagina’s
We hebben hierboven gekeken naar het toepassen van merkherkenning op productpagina’s. Maar wist je dat je ook eenvoudig een digitale shop-in-shop kunt maken? Als je de producten goed hebt ingevoerd, kun je dit eenvoudig doen.
Op de merkpagina komt alles samen: het logo, de omschrijving en alle producten van het desbetreffende merk.
Dit is dus de online versie van een shop-in-shop. In feite hoef je niets te doen om deze pagina te maken. Het logo moet je toch al invoeren voor de producten en de tekst die je hier ziet is gelijk aan de tekst op de producttabbladen. Je kunt die tekst overigens wel overschrijven maar dat hoeft niet persé.
Zo maak je dus eenvoudig een merkpagina aan! De producten en categorieën worden automatisch gekoppeld. Het enige wat je moet doen is dat je consistent de logo’s en teksten invoert. Als je daar geen zin of tijd voor hebt dan helpen onze content marketeers je natuurlijk graag: zij hebben al een paar honderd logo’s klaar staan én kunnen per merk een unieke, Google-vriendelijke omschrijving maken voor jouw webshop.
5. Wat je vooral niet moet doen...
Er zijn een hoop dingen die je kunt doen, maar er zijn ook dingen die je niet moet doen. Je stopt veel tijd, moeite en geld in het trekken van bezoekers naar je webshop. Het is dus niet aan te raden om bezoekers naar de website van de leverancier toe te sturen. Dat klinkt een beetje onvriendelijk - zeker omdat wij lid zijn van EFSA - maar zo bedoelen we het natuurlijk niet.
De leverancier stopt een hoop energie in het trekken van aandacht voor zijn merk en daar help jij hem bij door merkbeleving in je webshop toe te passen. Maar de leverancier maakt het niet zoveel uit waar zijn product verkocht wordt: als het maar verkocht wordt!
In het bovenstaande voorbeeld hebben we Ecostyle genoemd. Als je de bezoekers van jouw website naar de Ecostyle website doorstuurt - bijvoorbeeld voor meer informatie - dan ziet de consument daar twee dingen:
- Ecostyle heeft ook een webshop
- Ecostyle verwijst consumenten naar hun verkooppunten
En van die laatste hebben ze er behoorlijk wat, zoals je hierboven kunt zien!
Vanuit het oogpunt van Ecostyle gezien is dit logisch, hoewel die webshop natuurlijk tot een kanaalconflict kan leiden. Maar het is hun goed recht om dit zo in te richten, net zoals dat het jou goed recht is om de bezoekers die jij naar jouw webshop trekt niet naar Ecostyle of andere leveranciers door te verwijzen.
6. Blogs over merken schrijven
De laatste tip die we hebben over merkbeleving gaat over het schrijven van blogs over. Merktrouwe consumenten zien bepaalde producten en willen weten of die in de buurt verkrijgbaar zijn.
We hebben al vaker geschreven dat 48% van de zoekopdrachten in Google erop gericht is om iets te doen, kopen of bezoeken in de buurt. En ja, consumenten zoeken ook naar plaatsen om bepaalde merken in de buurt te kopen.
Als je daarop in wilt spelen kun je blogs maken rondom merken en merkproducten. Op het moment dat jouw kerstdorp opengaat en je wilt aandacht vestigen op je nieuwe Lemax collectie dan kun je blogs maken met de volgende titels:
- Onze top-5 Lemax huisjes van 2022
- Deze 10 nieuwe Lemax huisjes mag je niet missen!
- Hoe wij ons Lemax kerstdorp opgebouwd hebben: 29 foto’s
Je ziet dat hier altijd een getal in staat: dat is niet zonder reden, want op een titel met een getal klikken mensen nu eenmaal vaker.
Vergeet bij het schrijven van de blogs niet om plaatsnamen te benoemen. Dat kan je tactisch doen zodat het niet al te opzichtig is:
-
Een goed voorbeeld:
Het kerstdorp in ons tuincentrum in Zwanenburg trekt bezoekers van heinde en verre. Uit Haarlem, Amsterdam en zelfs uit Alkmaar! -
Een minder goed voorbeeld:
Het kerstdorp in ons tuincentrum in Zwanenburg trekt bezoekers uit Haarlem, Amsterdam, Alkmaar, Hoofddorp, Nieuw Vennep, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede, IJmuiden, Beverwijk, Volendam en Almere.
Oftewel: overdrijf dit niet, want dat is vervelend voor de bezoeker en Google heeft het ook door! Blogs zijn leuk om te lezen en door blogs rondom merken te schrijven kun je zorgen dat je beter gevonden op belangrijke merken in Google.
Heb je geen zin of tijd om blogs te gaan schrijven, dan kunnen onze content marketeers je natuurlijk helpen. Zij schrijven 1 of meer unieke blogs per week voor jouw tuincentrum website. Helemaal op maat gemaakt en volledig Google-vriendelijk!
Meer weten over merkbeleving?
We hebben je 6 tips gegeven over merkbeleving en hoe je dit in jouw tuincentrum webshop kunt toepassen. Wil je meer weten, neem dan gerust even contact met ons op via +31-20-7008250 of mail naar info@gardenconnect.com. Je kunt ook onze whitepapers downloaden of deelnemen aan een van onze online lunch & learn sessies.