Update: welke foto's mag je wel of niet gebruiken op je website?

Afbeeldingen geven een website vorm. Stel je eens voor, een socialmediapost, een product, een aanbieding of zelfs een hele website zonder afbeeldingen… Dat is wel erg saai, toch? Uit onderzoek blijkt dat mensen zeer visueel zijn ingesteld. We onthouden namelijk 80% van wat we zien tegenover slechts 20% van wat we lezen en 10% van wat we horen. Het gebruiken van afbeeldingen is dus cruciaal. Mag je zomaar alle afbeeldingen van het internet gebruiken? Het antwoord is nee. In dit blogbericht leggen we uit welke foto’s je wel en niet mag gebruiken op jouw website. 

Auteursrechten van online afbeeldingen

Als website-eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de afbeeldingen die op jouw website staan. Wil je foto’s van het internet gebruiken die niet van jou zijn? Dan kan alleen als je daar toestemming voor hebt. Foto’s op het internet bevatten namelijk auteursrecht. Dit betekent dat je foto’s niet zomaar mag gebruiken zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Sterker nog, als je dit wel doet dan heb je kans op een hoge boete tot wel €5000 euro. Hoe vraag je een auteur om toestemming voor het gebruiken van zijn foto’s en hoe kom je dan aan geschikte foto’s voor op je website? Wij geven je tips voor het gebruiken van afbeeldingen op jouw website.

Eigen foto’s 

De beste manier voor het gebruiken van afbeeldingen is door het maken van eigen foto’s. Het voordeel hiervan is dat je foto’s altijd uniek zijn en je zelf bepaalt wat je op de foto zet. Het nadeel van het maken van eigen foto’s is dat het veel tijd kost en dat de foto’s van hoge kwaliteit moeten zijn. Hieronder geven we je tips voor het maken van eigen foto’s:

 • Maak gebruik van natuurlijk licht. 
 • Zorg dat de lens van de camera schoon is. Maak deze schoon met een lensdoekje. 
 • Houd het onderwerp goed in het midden en zorg ervoor dat de foto scherp is. 
 • Zorg voor de juiste belichting. Tegenlicht maakt foto’s donker en onduidelijk.
 • Houd de camera recht, een schuin gemaakte foto is onbruikbaar.
 • Zorg voor niet teveel afleiding op de foto. 
 • Maak je gebruik van modellen? Laat ze in hun natuurlijke habitat, dan krijg je de mooiste en spontaanste resultaten.

Stockfoto’s

Als je geen tijd hebt om eigen foto’s te maken, bestaan er altijd nog verschillende stocksites waar je afbeeldingen kunt kopen. Sommige stocksites bieden gratis downloads aan, terwijl je voor andere sites een abonnement afsluit. De prijs van deze abonnementen varieert sterk: van een paar tientjes tot honderden euro’s per maand. Wij geven je een aantal voorbeelden van betaalde en gratis stocksites: 

 • Shutterstock.com: een van de meestgebruikte betaalde stockfotosite met een zeer groot aanbod. Let wel op dat veel tuincentra (en andere bedrijven) gebruik maken van Shutterstock. Om er zeker van te zijn dat je geen afbeeldingen downloadt die iedereen al gebruikt, scroll je bij het zoeken even door naar pagina 10. Check ook de populariteitsscore of de gebruiksscore, twee nieuwe features van Shutterstock waarbij je ziet hoe populair de afbeelding is en hoe vaak de foto is gedownload. Tip: zoek een foto met een hoge populariteitsscore en een lage gebruiksscore. 
 • Greenphotostock.com: dit is een samenwerkingsverband van bedrijven die producten en planten aan tuincentra leveren. Alle foto’s op www.greenphotostock.com mag je gratis gebruiken. Ideaal, want dit zijn meestal foto’s die gebaseerd zijn op collecties die jij nu zelf in het tuincentrum hebt staan. Je hoeft geen bronvermelding te gebruiken of verwijzing te maken naar de website, je kunt gewoon foto’s downloaden en gebruiken. 
 • Pixabay.com: een van onze favoriete gratis stockfotowebsites met een groot aanbod. Let wel op als je zoekt naar specifieke plantensoorten, die kloppen meestal niet of zijn niet altijd beschikbaar.
 • Pexels.com: een minder groot aanbod, maar wel bruikbare en bijzondere foto’s. Minder kwantiteit, meer kwaliteit dus. 
 • Canva.com: is naast een fotobewerkingsprogramma ook een handige zoekmachine met een grote database aan foto’s. Zoek naar planten, potten en sfeerbeelden via https://www.canva.com/photos/free/. 
 • Freeimages.com: een gratis stockfotosite met een klein aanbod aan plantenfoto’s.
 • MorgueFile.com: nog een gratis manier om stockfoto’s te downloaden. Zoek jouw perfecte foto uit meer dan 400.000 gratis foto’s via https://morguefile.com/.
 • Stockvault.net: zoek je niet specifieks, maar wil je een frisse foto voor in de header? Via Stockvault vind je mooie foto’s van hoge kwaliteit. 
 • Rawpixel.com: biedt een gratis abonnement waarbij je onbeperkt mag downloaden uit de gratis collectie. De resultaten zijn niet zo uitgebreid en ze zijn geen specialist in plantenfoto’s, dus een beetje speurwerk is een vereiste.

Leen foto’s van Bol.com

Deze tip is vooral voor webshops zeer interessant om te lezen. Je mag namelijk foto’s van Bol.com en andere webshops kopiëren, maar wel onder een strikte voorwaarde. In Nederland (sorry, ik weet niet wat de regels hiervoor in Vlaanderen zijn) is er jurisprudentie over het kopiëren van foto’s van de ene webshop door de andere webshop. Lees hier de uitspraak. Waar het op neerkomt, is dat je een foto mag overnemen als het een foto zonder enige artistieke waarde betreft. Het product moet dus op een witte achtergrond staan, geen schaduw hebben en de fotograaf mag er geen creatieve uiting aan hebben gegeven.

Als een foto van een Elho pot van Bol.com wil gebruiken, dan mag deze foto wel:


En deze foto mag niet:
 

Deze bovenste foto is wel geschikt en geeft bij het overnemen geen problemen:

Het enige waar een fotograaf aanspraak op kan maken is de invalshoek van de foto. Dit is echter lastig te bewijzen als het om een ronde pot gaat.

Deze wetgeving kwam een aantal jaren geleden goed in het nieuws in Nederland. Wil je voor jouw situatie weten wat er wel en niet is toegestaan, win dan altijd even juridisch advies in of lees dit artikel op Emerce. Wij zijn immers online marketeers, geen advocaten.

Andere manieren om foto’s te verzamelen

De grootste, creatiefste en leukste tuinliefhebbers komen dagelijks bij over de vloer in het tuincentrum. Zij hebben hun perfecte plant, pot, stoel of parasol gevonden en zijn klaar om deze bij hen in de tuin of op het balkon te plaatsen. Waarom vraag je jouw eigen klanten niet om een foto te maken van het product bij hen thuis? 

 • Organiseer een fotowedstrijd. Dit is een leuke manier om persoonlijke foto’s te ontvangen van jouw product(en). 
 • Vraag mensen om een foto van jouw product op hun socialmediakanaal te posten. Nog leuker: stuur mensen op het gebruiken van een door jou verzonnen hashtag voor nog meer betrokkenheid en bereik.

Het enige wat je moet afspreken, is dat jij de foto’s vrij mag gebruiken en dat de deelnemers afstand doen van hun auteursrechten. Sommige klanten zullen het een enorme eer vinden als ze hun foto op jouw website of in het tuincentrum zien. Deze verzamelde foto’s vallen onder ‘user generated content’ en gebruik je bijvoorbeeld op je productpagina onder ‘Door jou gestijld.’

Met deze tips lukt het maken of vinden van geschikte afbeeldingen voor jouw website, webshop of socialmediakanaal!

Meer weten?

Mocht je specifieke plantenfoto’s nodig hebben, neem dan contact met ons op via +31 20 700 8250 of mail naar info@gardenconnect.com. Wij beschikken over een plantdatabase met informatie en foto’s van meer dan 15.000 unieke tuin- en kamerplanten. Wil je meer informatie over onze plantdata inclusief hoge resolutie plantenfoto’s ontvangen? Neem contact met ons op! Wij kunnen je ongetwijfeld helpen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: