Hot or not: 8 zoektrends op Bol.com - december 2022

Bol.com is nog steeds het grootste verkoopplatform in Nederland - daar hoeven we geen blog over te schrijven. Miljoenen bezoekers maken dagelijks gebruik van Bol.com. Waar zoeken deze mensen dan naar? Met de Bol.com zoektrends tool krijgen verkopers op Bol.com inzicht in de zoektrends van het platform. Handig, want daarmee zie je wat het zoekvolume is en populaire zoektermen zijn die consumenten op Bol.com gebruiken. 

De Bol.com integratie met het Garden Connect Platform is razend populair en in 2022 verkopen meer dan 40 Nederlandse en Belgische tuincentra via ons op Bol.com. Ook als je (nog) geen integratie met Bol.com hebt, haal je voordeel uit onderstaande Bol.com zoektrends.

Zoekwoorden en zoektrends

Voordat we de zoektrends bespreken wil ik je op het volgende attenderen: in dit artikel hebben we het over zoekwoorden en daarmee bedoelen we exacte woorden. Hieronder zie je dat er tijdens een piek 4.000 mensen zochten naar “tuin” maar misschien zochten er ook nog wel “500” naar tuinieren.

Onderschatting ligt op de loer, maar desalniettemin delen we 8 Bol.com zoektrends met je!
 

1. De tuin is nog steeds gewild

Bol.com biedt een groot aanbod aan verschillende soorten tuinartikelen. Populaire zoekwoorden omtrent tuin zijn onder andere, tuinslang, tuintafel, tuinset, tuinbank, tuinverlichting, tuinverlichting op zonne-energie, tuinstoelen, tuinkast en tuinposter. In onderstaande tabel zie je een overizcht van de zoekopdrachten rondom het woord tuin van de afgelopen vier jaar. Het aantal zoekopdrachten explodeerde van 4.000 in 2019 naar 12.000 in 2020. Ook in 2021 bleef het aantal zoekopdrachten hoog (met een piek van bijna 10.000). De tuin was iets minder booming in 2022 met een piek van rond de 6.000 zoekopdrachten. Weet wel dat we in 2018 rond de 2.000 zoekopdrachten zaten. De tuintrend zet zich dus duidelijk door, dan wel in een iets minder extreme mate. 

2. Kerstverlichting

Ook bleven dit mensen massaal zoeken naar kerstverlichting op Bol.com. In totaal waren er de laatste maand bijna 10.000 zoekopdrachten naar kerstverlichting. Als je naar de grafiek van de afgelopen vierjaar kijkt, zie je dat er ook in 2022 een grote piek rondom deze trend was. Ondanks de hoge gasprijzen en sky-high energierekeningen, waren we nog steeds op zoek naar kerstverlichting om onze boom, huiskamer of tuin mee te verlichten. 

3. Fleece is populairder dan ooit

Nooit eerder waren de energieprijzen zo hoog. Niet gek dus dat men op zoek gaat naar alternatieve, goedkopere manieren om zichzelf warm te houden. Het zoekwoord fleece is daarom populairder dan ooit. Met een fleece deken, fleece trui of fleece plaid houd je jezelf lekker warm zonder dat je de kachel direct op 20 graden hoeft te zetten. In de tabel van afgelopen vier jaar zie je dat er rond november tot en met januari altijd een piek was, maar de piek van 2022 was immens hoog en stijgt nog steeds! Laten veel van onze tuincentra nu net een mooi assortiment fleece dekens en fleece truien aanbieden. Dit is waarschijnlijk een trend die, zolang de gasprijzen nog stijgen, bij ons blijft. 

4. Elho of Capi?

Elho en Capi zijn twee populaire leveranciers in de tuinbranche. Werkelijk elk tuincentrum in Nederland verkoopt wel artikelen van één of beide merken. Deze leveranciers zitten naast elkaar in Tilburg en verkopen over de hele wereld binnen- en buitenpotten: elho en Capi. De tweestrijd wordt beslecht in het voordeel van elho, want die trekken duidelijk meer zoekopdrachten volgens de zoektrends van Bol.com:

5. Verliezende interesse in zelf kweken

De interesse in zelf kweken en moestuinieren was in 2020 en 2021 echt een opkomende trend. We hoopten natuurlijk dat deze trend door zou zetten in 2022. Helaas is niets minder waar. Als je naar onderstaande tabel van de afgelopen vier jaar kijkt, zie je dat de piek rond de 4.200 zoekopdrachten ligt. Dit is in vergelijking met de piek van 12.000 in 2021 een teleurstellende daling. Hopelijk vinden we in 2023 onze interesse in zelf kweken weer terug, want zeg nu zelf: moestuinieren is toch te gek! 

6. Zoektrend regentonnen

Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland benadrukt al jarenlang de rol van tuincentra bij waterberging bij gemeenten en waterschappen. De aandacht hiervoor is ook hoog nodig, aangezien we steeds vaker te maken hebben met extreem weer. Denk aan hittestress en ondergelopen straten. Regentonnen zijn een prominent onderdeel op de Groen Klimaatpleinen in de tuincentra. De consument pakt deze trend steeds beter op en ook in 2022 zien we dat er zelfs twee pieken, in juni en september, waren.

Bij de Bol.com zoektrends zien we duidelijk dat de vraag naar regentonnen door de Corona-periode op gang is gekomen. De piek is dan wel niet zo hoog als die in 2020, maar het bewustzijnsplantje is zeker geplant. 

7. Tuinmeubels op Bol.com

39% van de tuinmeubels in Nederland wordt online gekocht. Bol.com speelt ook daarin een rol. In deze grafiek zie je de populariteit van tuinset, loungeset en tuinstoel. Zoals je ziet in de Bol.com zoektrends, won de tuinstoel het in 2020 en 2021 gemakkelijk op volume. In 2022 zien we echter dat de tuinset veel populairder is. Als je uitgaat van €500 (minimaal) voor een basic tuinset dan kun je je voorstellen dat verkopers heel wat omzet draaien op Bol.com.

8. Kerstbomen kopen via Bol.com

Bol.com is sinds 2019 ook een erkende speler in de verkoop van echte kerstbomen. In 2019 zochten ruim 17.000 consumenten tijdens de piek in december naar kerstbomen, maar in 2022 is dit aantal bijna verviervoudigd.  De zoektrend van Bol.com laat een mooie ontwikkeling zien: het volume in 2019 was lager dan in 2020, maar in 2021 & 2022 piekt het weer. Zet deze trend ook door in 2023?

Kerst is sowieso een trending zoekterm op Bol.com. Populaire zoektermen zijn bijvoorbeeld kerstballen, kerstversiering, kerstboom met verlichting, kerstboom kunststof, kerstboomrok, kerstboom binnen, kerstboomverlichting, kerstboomstandaard en kerstboommand.

8 Populaire zoektrends op Bol.com

Wil je weten welke zoekwoorden in 2022 trending waren? In december 2022 zal het je niet verbazen dat je veel zoektermen rondom kerst ziet:

Links zie je zoekwoorden die op dit moment trending zijn. Hier kun je als verkoper makkelijk op inspelen, aangezien er nog niet veel aanbieders van deze producten zullen zijn. Rechts zie je de meeste gezochte items. Woorden rondom Rituals en lego staan eigenlijk altijd wel in de top-10. Afhankelijk van het seizoen, kom je hier ook andere product(groep)en tegen.

Wil je zelf gebruik maken van de zoektrends? Log dan in op je Bol.com verkopersaccount, ga naar Analyse en klik op Bol.com zoektrends, of klik op deze pagina.

Wil je meer weten over onze integratie met Bol.com? Wij helpen je om jouw producten, prijzen, voorraad en orders real-time te koppelen aan Bol.com. Neem contact met ons op via info@gardenconnect.com of bel ons op (+44) 203 475 5541. We helpen je graag!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: