Online marketing trends 2023

Ook in 2023 zullen er weer nieuwe online marketing trends boven komen drijven. Het is lastig om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren omdat technologie zich snel ontwikkeld, maar we hebben de belangrijkste trends die wij verwachten voor je op een rijtje gezet. 

We hebben hieronder 6 trends voor je waarvan wij verwachten dat ze in 2023 nog belangrijker gaan worden. 
 

Personalisatie en individualisatie

Steeds meer bedrijven en winkels zullen proberen hun marketingstrategieën te personaliseren en te individualiseren om beter op de behoeften van hun doelgroep in te spelen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van gegevens en technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om de inhoud en de boodschappen van marketingcampagnes te personaliseren.

Voorbeelden zijn:

 • Aanbiedingen op basis van vorige aankopen
 • Personaliseerbare e-mails
 • Aanbevolen producten op basis van browsegeschiedenis
 • Persoonlijke aanbevelingen op sociale media
 • Personaliseerbare zoekresultaten

Een aantal van deze zaken zijn al mogelijk om toe te passen in ons platform, bijvoorbeeld het inzetten van Personal Marketing om gepersonaliseerde e-mails te versturen op basis van het consumentengedrag.
 

Gebruik van video en streaming

Video en streaming zullen waarschijnlijk nog steeds populair zijn in 2023, met name op sociale media en YouTube. Bedrijven zullen waarschijnlijk meer gebruik maken van deze kanalen om hun marketingboodschappen te verspreiden en om met hun doelgroep te communiceren. Maar betekent dit dan dat je lollige video’s op TikTok moet zetten? Dat valt mee hoor. 

We hebben een paar suggesties voor je hoe je video voor jouw tuincentrum kunt inzetten:

 • Productvideo’s
 • Livestreams van events
 • Video advertenties
 • Interviews met klanten en medewerkers
 • Tutorials, bijvoorbeeld voor het verzorgen van planten

Er zijn dus vele manieren hoe je video kunt inzetten en kunt gebruiken als succesvol marketingkanaal in 2023. 
 

Sociale media en influencer marketing

Sociale media zullen waarschijnlijk nog steeds een belangrijk kanaal zijn voor online marketing in 2023. Influencer marketing, waarbij je samenwerkt met zogenoemde beïnvloeders op sociale media om producten of diensten te promoveren, zal waarschijnlijk ook blijven groeien.

Denk daarbij aan:

 • Het inzetten van regionale micro-influencers
 • Meer interactie met klanten via social media
 • Het linken van jouw webshop met je social kanalen

De kracht van social media neemt ook in 2023 verder toe. Kies als tuincentrum gericht welke kanalen je wilt inzetten en bedenk een goede strategie.


Gebruik van chatbots en messaging-apps

Chatbots en messaging-apps zullen populairder worden in 2023, omdat ze een gemakkelijke manier bieden om met klanten te communiceren en hen te helpen. Een chatbot kan klanten helpen, mits je deze goed inregelt natuurlijk:

 • Praktische vragen beantwoorden
 • Aanbevelingen doen (welke grond hoort bij welke plant?)
 • Updates over bestellingen geven
 • Klanttevredenheid meten

Steeds meer bedrijven combineren een chatbot met messaging apps zodat je een goed mix hebt van automatiseren en persoonlijke klantenservice. 
 

Gebruik van virtual en augmented reality (VR en AR)

Virtual en augmented reality (VR en AR) zullen steeds meer worden gebruikt in de online marketing, bijvoorbeeld om producten of diensten te demonstreren of om klanten een realistische ervaring te geven.

Zelf hebben we sinds 2021 tools om Augmented Reality in te zetten waardoor je meer tuinmeubels of kunstkerstbomen kunt verkopen.

We weten ook dat Virtual Reality gebruikt wordt in de tuinbranche. Bijvoorbeeld om een rondleiding te krijgen in een nieuw te bouwen tuincentrum. 

Partijen als Apple, Google en Facebook investeren fors in VR en AR en de verwachting is dus dat het gebruik ervan flink gaat groeien.
 

Gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning zullen steeds meer worden gebruikt in de online marketing in 2023, bijvoorbeeld om gegevens te verzamelen en te analyseren, om campagnes te personaliseren en om de effectiviteit van marketinginspanningen te meten.

Zelf gebruiken we dit al in ons platform en binnen onze dienstverlening:

Maar ook om nieuwsberichten te schrijven, want 70% van dit artikel is geschreven door onze eigen AI tool. Niet slecht, toch?

Kijk ook eens naar de volgende berichten: