Nieuw: RFM segmentatie voor jouw klantenkaart

In samenwerking met NedFox hebben we een nieuwe functie ontwikkeld zodat je automatisch klantenkaarthouders kunt segmenteren. Zo weet je precies wie jouw beste, meest trouwe klanten zijn of wie er juist extra aandacht nodig hebben om te binden aan jouw tuincentrum. De RFM segmentatie is vanaf nu beschikbaar in RetailVista en in het Personal Marketing platform van Garden Connect.

De wens om een handige manier van segmenteren toe te passen is de afgelopen jaren veel gesteld door tuincentra. Logisch, want er is steeds meer klantdata beschikbaar en die moet op een efficiënte manier gebruikt worden.
 

RFM-model

Het RFM-model gaat ervan uit dat klanten op basis van drie factoren ingedeeld moeten worden:

  • R - Recentheid van de klant, wanneer was zijn laatste bezoek?
  • F - Frequentie van bezoeken, hoe vaak komt hij langs?
  • M - Monetaire waarde, hoeveel geeft de klant uit?

Per factor wordt een score gegeven en de totaalscore bepaalt dan uiteindelijk in welk segment de klant komt. Een voorbeeld segmentatie is bijvoorbeeld:

Hierbij worden de punten voor Frequentie en Monetaire gecombineerd en wordt de Recentheid op de verticale as gemeten. Idealiter scoren jouw klanten op de F en M hoog en ook op de R: dan vinden we het trouwe, ideale klanten in dit voorbeeld.

Het mooie van het RFM model is dat je binnen RetailVista zelf de vrijheid hebt om de segmentatie in te delen. Heb je een stadstuincentrum met frequente bezoekers, dan wil jij de score bij Frequentie anders doen dan wanneer je een tuincentrum bent waar mensen een paar keer per jaar een hele dag naar toegaan als dagje uit.

Uiteindelijk krijg je dan een overzicht van klanten, hun scores en de segmentatie. Als voorbeeld:

Instellen in RetailVista

Het RFM-model kan ingesteld worden in RetailVista, ervan uitgaande dat de juiste modules geactiveerd zijn. Binnen RetailVista kun je de puntentelling per factor instellen waarna iedere dag de segmentatie bepaalt wordt voor al je klanten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de 95-percentiel methode om uitschieters uit het model te filteren.

Aanbieding per RFM segment

Zodra de segmentatie is ingesteld kun je ook kortingsafspraken koppelen aan deze klanten. Zo kun je voor jouw meest trouwe klanten een bijzondere aanbieding maken of juist klanten die je al een tijd niet hebt gezien verleiden om langs te komen. 

De aanbiedingen die je maakt voor jouw kaarthouders kun je per email toesturen, in de winkel communiceren maar ze komen ook automatisch op jouw website & in de app te staan. Zo bereik je jouw kaarthouder op meerdere manieren.
 

E-mails versturen via Personal Marketing

E-mail is een belangrijke manier om contact te houden met jouw kaarthouders en daarom hebben we de RFM segmentatie geïntegreerd in ons Personal Marketing platform.

Door deze integratie is het dus eenvoudig om klanten binnen één of meer segmenten per e-mail te benaderen. Heb je een goede aanbieding? Wil je jouw trouwe klanten uitnodigen voor de opening van je Kerstshow? Of klanten verleiden die veel besteden, maar weinig komen? Je kunt de aanbiedingen in RetailVista combineren met ons Personal Marketing platform om de juiste boodschap te sturen!

Lees hier meer over Personal Marketing: de juiste e-mail op het juiste moment

Terugkijken: webinar

Recent hebben we een webinar gehouden, samen met NedFox, over de RFM-segmentatie. Je kunt deze hier terugkijken:


 

RFM-segmentatie: een betere klantenkaart

Door de implementatie van RFM-segmentatie kun je jouw klantenkaart beter en effectiever inzetten. Het proces is, na het inrichten, helemaal geautomatiseerd zodat je er niet veel werk aan hebt.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag jouw contactpersoon bij NedFox voor meer informatie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: