Update: Alles wat je moet weten over Google Analytics 4

1 juli is het zover, dan gaat Google Analytics volledig over op Google Analytics 4. Wat houdt deze update precies in en wat betekent het voor jou? Dat lees je in deze blog!

Google Analytics 4 is de nieuwste versie en zal de bestaande Universal Analytics vervangen. Het grootste verschil tussen GA4 en Universal Analytics is dat GA4 zich richt op gebeurtenissen in plaats van sessies. Met GA4 kun je gebeurtenissen tracken, zoals het openen van een video, het indienen van een formulier of het toevoegen van een product aan de winkelwagen. 

Voor jou als website-eigenaar betekent de overstap naar GA4 dat je trackingcode moeten bijwerken en dat rapportages veranderen. Dit kan even wennen zijn, maar biedt uiteindelijk meer inzicht en mogelijkheden om de gebruikerservaring te verbeteren en conversies te verhogen.
 

Wat verandert er vanaf GA4?

Google Analytics gaat van Universal Analytics (UA) naar Google Analytics 4 (GA4). Een aantal van de belangrijkste veranderingen zijn: 

 • Nieuw meetmodel: GA4 gebruikt een ‘event-driven data model’ in plaats van het sessiegebaseerde model van UA. Alle gebeurtenissen zoals paginaweergaven, klikken en transacties worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit biedt een meer gedetailleerde kijk op hoe bezoekers je website of app gebruiken en welke acties ze ondernemen.
 • Integratie met Google Ads: GA4 biedt een naadloze integratie met Google Ads, wat de advertentieprestaties een stuk inzichtelijker maakt en helpt om doelgroepen op te bouwen op basis van gegevens uit Google Ads. 
 • Nieuwe trackingmogelijkheden: GA4 biedt verbeterde trackingsmogelijkheden van mobiele apps, zoals automatische tracking van schermtitels, e-commerce, video’s en nieuwsbrieven. 
 • Rapporten: GA4 biedt nieuwe rapporten die zich richten op gebruikersgedrag, zoals gebruikers levenscycli en engagement, die meer inzicht geven in het gedrag van gebruikers op meerdere apparaten en kanalen. 
 • Privacy: Privacy stond hoog in het vaandel tijdens het ontwerpen van GA4. Daarom worden IP-adressen automatisch geanonimiseerd. Verder worden gegevens na 14 maanden verwijderd, waardoor het voldoet aan de privacywetgeving zoals de AVG in Nederland.

Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4?

De update naar Google Analytics 4 verandert veel voor de manier waarop je data van website bezoekers kunt gebruiken. Deze verandering brengt een aantal grote voordelen met zich mee, zoals:

 • Verbeterde cross-device tracking: GA4 maakt gebruik van een nieuwe trackingtechnologie die het mogelijk maakt om gebruikers te volgen over verschillende apparaten. Hierdoor kun je beter begrijpen hoe gebruikers omgaan met jouw website, ongeacht welk apparaat ze gebruiken. 
 • Focus op gebeurtenissen: Google Analytics 4 richt zich meer op gebeurtenissen en gebruikersgedrag dan op paginaweergaven. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe gebruikers zich gedragen op de website en wanneer ze precies afhaken. Dit geeft onder andere inzicht in de acties die men onderneemt voordat ze een aankoop doen of zich aanmelden voor de nieuwsbrief. 
 • Verbeterde privacy: in lijn met de privacywetgeving is het mogelijk om gegevens die zijn gekoppeld aan individuele gebruikers te verwijderen. 
 • Machine learning: door middel van automatisch gegenereerde inzichten krijg je direct een helder rapport van de meest populaire pagina’s, de meest betrokken doelgroepen en welke acties het meest leiden tot conversies. 
   

Overstappen naar GA4

Voor het instellen van Google Analytics 4 heb je een uitnodiging ontvangen van Google. In het Garden Connect platform kun je deze instellingen zelf wijzigingen. Als je naar “Admin menu” en dan “Google settings” gaat, kun je de handleidingen eenvoudig downloaden.

Voor klanten die één van onze Google Ads of Local SEO Marketing diensten afnemen verzorgen wij de overstap: voor hen zijn alle GA4 instellingen al goed gezet. 

Is het je nog niet gelukt, of wil je hier onze hulp bij? Neem dan contact op met jouw accountmanager, dan helpen we je graag! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: