Het nut van online recensies

Heb jij het idee dat online recensies niets meer zijn dan een leuk extraatje voor je website of webshop? Als we de onderzoeken mogen geloven dan is een online recensie veel belangrijker dan je zou denken! Uit onderzoek blijkt dat 90% van de consumenten die online recensies leest zich laat beïnvloeden om iets wel of juist niet te kopen. 

Online recensies zijn dus belangrijk, maar waarom eigenlijk? En hoe kun je nu snel meer recensies verzamelen? We leggen het je uit in dit blog.
 

Waarom recensies écht werken

Wie het werk van de bekende gedragswetenschapper Cialdini kent weet dat recensies passen bij de 7 manieren van online overtuigen. In dit geval gaat het om sociale bevestiging: “Als iedereen het doet, dan doe ik het ook maar gewoon!”

Dit werkt online, maar ook in het echte leven: wie is er niet naar een winkel of bedrijf gegaan op advies van een vriend of collega? Iedereen toch? 

Een online recensie is niets meer of minder dan zo’n aanbeveling, maar dan van een vreemde. Volgens Cialdini zijn mensen genegen om de kudde te volgen omdat dat nu eenmaal makkelijker is dan je eigen weg kiezen.

(Voor de duidelijkheid: niemand vind zichzelf een kuddedier, maar iedereen zit in een kudde. Dat is nu eenmaal hoe mensen zich gedragen en vaak ben je je er niet bewust van - maar dit is geen filosofisch boek dus we zullen er niet dieper op ingaan).

Er zijn vervolgens twee soorten recensies die we moeten onderscheiden:

  • Recensies over jouw bedrijf op een externe website
  • Recensies over producten op jouw webshop.

We geven je een aantal tips voor iedere type zodat je aan de slag kunt gaan om meer recensies te verzamelen.
 

Recensies over jouw tuincentrum of webshop

Recensies over jouw tuincentrum of webshop worden vaak op platforms van derden geplaatst. Denk daarbij aan:

Deze platforms verzamelen recensies over jouw bedrijf en tonen deze dan op hun website, in de zoekresultaten of op websites van derden. Soms doen ze dat ook zonder dat je dat zelf door hebt want het staat ze vrij om dat te vragen aan bezoekers. 

Deze recensies zijn in twee situaties belangrijk:

  • Als je nieuwe klanten naar je fysieke tuincentrum toe wilt trekken. Het hebben van positieve recensies is een bewijs dat je bedrijf goede producten & diensten levert. Door het kuddegedrag van de consument trekt dit automatisch meer klanten aan.
  • Als bezoekers op jouw webshop komen maar twijfelen aan jouw bekendheid of betrouwbaarheid. Dat klinkt gek, maar hoeveel mensen kennen jouw tuincentrum nog als je meer dan 50 kilometer gereden hebt? 

Het verzamelen van dit soort reviews kun je op een aantal manieren doen:

  • Als je een klantenkaart hebt kun je via een oplossing als Personal Marketing automatisch mails sturen naar je beste klanten. Bijvoorbeeld naar iedereen die de afgelopen 180 dagen 5 aankopen heeft gedaan. Dit zijn trouwe klanten die dus hoogstwaarschijnlijk toch wel positief zijn over je bedrijf!
  • Na het plaatsen van een online aankoop kun je per email of via een flyer in het pakket vragen om een recensie te schrijven. 

In beide gevallen adviseren we om de kanalen af te wisselen: de ene maand verwijs je bezoekers naar je Google bedrijfspagina, de andere maand naar Facebook. Zo verzamel je op ieder platform positieve recensies. 
 

Productrecensies

Een hele andere categorie recensies zijn de productrecensies. Deze zijn vooral handig voor bezoekers in jouw webshop die een aankoop willen doen. Recensies van andere consumenten die het product gekocht hebben zijn heel nuttig en vaak ook overtuigend.

We zien ook steeds meer webshops die foto’s aan hun klanten vragen hoe zij bepaalde producten gebruiken. Dit is handig bij sfeerartikelen en meubels, want iedere klant heeft een andere tuin of kamer waarin jouw producten komen te staan. Al die foto’s geven een goed beeld van de mogelijkheden zoals je hieronder ziet: 

Het verzamelen van productrecensies gaat op dezelfde manier als het verzamelen van bedrijfsrecensies. Het verschil is dat deze recensies in jouw webshop ingevoerd moeten worden zodat ze ook echt bij jou getoond worden. Na aflevering van het product kun je jouw klant automatisch een mail sturen en uitnodigen om een recensie te schrijven. 

Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Productrecensies helpen andere bezoekers op jouw website om online aankopen te doen. Bovendien zorgt het voor meer, waardevolle content op je productpagina’s waardoor je ook beter zal scoren in Google. 
 

Andere tips & trucs

Als afsluiting hebben we nog een aantal tips & trucs op het gebied van online recensies: 

  • Recensies die je via je Google Mijn Bedrijf profiel verzameld worden prominent getoond in de zoekresultaten en helpen je om goed zichtbaar te worden. Dat is dus een extra reden om recensies te verzamelen!
  • Verwijder negatieve recensies niet maar gebruik ze om je tuincentrum of webshop te verbeteren. Als de klant aangeeft dat de kleur in het echt wat minder donker is dan gedacht dan moet je misschien de foto’s op je webshop bijwerken. En als er klachten zijn over jouw tuincentrum dan kun je die met je team bespreken.
  • Reageer op recensies als dat mogelijk is! Bedank klanten die een positieve recensie schrijven, neem contact op met kritische klanten. Ons advies is om ze uit te nodigen in jouw tuincentrum en de conversatie niet online te voeren. Een écht gesprek is veel praktischer om een probleem te bespreken met je klant.
  • Wees niet bang voor negatieve recensies: het overgrote deel van jouw klanten is tevreden, dus vertrouw erop dat je veel positieve reacties gaat krijgen.

In het Garden Connect platform zitten een aantal functies voor zowel bedrijfs- als productrecensies. Neem contact met ons op en wij helpen je graag om hier optimaal gebruik van te gaan maken!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: