Google Lens: visueel zoeken voor plantengekkies!

De trucendoos van Google zit vol met handige tools en Google Lens is er een van. Google Lens kun je downloaden op ieder iOS toestel en op Android staat het standaard geinstalleerd, maar wat kun je er mee doen? En wat heb jij er aan als retailer? 

Voor tuincentra met een webshop is Google Lens, en de daaraan gekoppeld zoekresultaten, goed om te begrijpen want consumenten gebruiken het om online te shoppen.

De 3 meest voorkomende frustraties van online shoppers

In dit blog leggen we dus uit hoe Google Lens werkt en we leggen je ook uit wat jij er als tuincentrum aan hebt!
 

Hoe werkt Google Lens?

Gezien de naam heb je vast al door dat het gaat om foto’s: met de app maak je een foto van iets wat je leuk vind of waar je meer van wilt weten. Ben je op bezoek bij vrienden en zie je een mooie pot of een leuke plant? Dan kun je een foto maken:

Google Lens toont je dan meer informatie. In dit voorbeeld wordt eerst informatie over de plant getoond. Maar je kunt ook inzoomen op een deel van de foto, dus de plant in dit geval:

Je ziet dat Google Lens direct herkent dat dit gaat om een Musa Tropicana met een CAPI pot:

Als je vervolgens door swipet dan kun je precies zien waar deze producten te koop zijn. Ideaal dus voor plantengekkies die een plant zoeken!
 

Wat heb je er aan als tuincentrum?

Een leuke functie, maar wat heb je er aan als retailer? Standaard linkt Google Lens de producten met Google Shopping. Als je adverteert in Google Shopping kun je dus extra bezoek naar je website genereren. Omdat het steeds normaler wordt om op basis van een foto te zoeken naar producten, kun je met Google Lens en Google Ads inspelen op dit veranderende consumentengedrag.

Daarnaast maakt Google gebruik van de gewone, organische zoekresultaten. Daarbij zoekt het specifiek op foto’s, want de gebruiker voert geen tekst in. Alle webshops in ons platform zijn hierop ingericht:

  • Productfoto’s krijgen automatisch de naam van het desbetreffende product. Als jij een foto upload, bijv. img5015.jpg, dan hernoemen we deze binnen 24 uur naar de productnaam, bijv. musatropicana-24cm.jpg. 
  • Waar mogelijk plaatsen we een alt-tag (extra omschrijving die zichtbaar is als je muis op de afbeelding staat) op de afbeelding, zodat Google begrijpt waar de foto over gaat

Door deze zaken worden jouw producten beter geïndexeerd en gevonden, omdat Google begrijpt waar ze over gaan. Natuurlijk moet je ook zorgen voor een goede productomschrijving.

Uiteindelijk leidt het inzetten van Google Shopping en het optimaliseren van productpagina’s voor visueel zoeken natuurlijk tot meer bezoek in jouw webshop. 

5 manieren om jouw webshop productpagina te verbeteren

Voortdurend in beweging

Google Lens is niet nieuw maar laat wel duidelijk zien dat het steeds makkelijker wordt om visueel te zoeken. Naast dat je nu ook een spraakgestuurde opdracht kan geven in Google, kun je dus ook makkelijk zoeken naar producten door een foto te maken. De techniek erachter wordt steeds slimmer, en Google herkent prima dat ik thuis een Musa Tropicana in een CAPI pot heb staan.

Zoeken wordt vaak geassocieerd met het bekende zoekbalkje van Google waar je iets intypt, maar er komen steeds meer en andere vormen van zoeken bij. Samen met jou zorgen we ervoor dat dit potentieel niet onbenut blijft!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: