Een dagje stage lopen

Al sinds 2002 werken we voor tuincentra en dat gaat best goed, maar ik vind het raar dat we zelf nooit in een winkel gewerkt hebben. Een goede reden om tijdens de kerstdrukte een dagje stage te lopen bij Tuincentrum Osdorp!

Tuincentrum Osdorp maakt niet vanaf het prille begin gebruik onze diensten maar ze zijn wel een zeer intensieve gebruiker. Ze zitten niet ver van ons kantoor af en daarnaast werkt een van onze oud-medewerkers bij het tuincentrum. Ik wist dat die geen blad voor de mond zou nemen: een ideale stageplaats voor mij.

Orderafhandeling

Tijdens de kerstdrukte mocht ik beginnen met de orderafhandeling in het tuincentrum. Getooid in een mooie, groene Osdorp-bodywarmer en in het bezit van een handscanner ging ik orders picken op de kerstafdeling. Dankzij de werkwijze die Osdorp hanteert gaat dat vrij gemakkelijk, maar doordat klanten continu vragen stellen, schiet het eigenlijk niet op.  

“Zoekt u mooie kerstverlichting mevrouw? Ik loop wel even met u mee. Kijk, deze heb ik zelf ook in m’n boom hangen en vind ik het mooist!”. Geen idee of het qua rendement een goed advies is geweest, maar ik vind warme clusterverlichting nu eenmaal mooi.

Nadat alle orders in kratten waren gedaan kon ik door naar de inpakafdeling.

Inpakken & praktische problemen

Ging het verzamelen van producten moeiteloos, bij het inpakken ontstonden de eerste vraagtekens. Zo is het technisch lastig om gratis artikelen weg te geven via de webshop. Het kan wel, maar in combinatie met de kassakoppeling met RetailVista levert dat toch wat problemen op qua voorraadbeheer. De medewerkers in het tuincentrum hadden een work-around bedacht maar die kost tijd en is foutgevoelig. Een goed leermoment waar ik anders niet achter was gekomen.

Website beheer

Terug op kantoor en bijgekomen van het zwoegen op de werkvloer kon ik meekijken met het beheer van de website. Ook daarbij kwamen veel verbeterpunten naar voren. Sommige werkzaamheden in het beheersysteem werden niet op de juiste manier gedaan en met een paar minuten uitleg bespaart ze dat nu veel tijd. Handig, maar ook een teken dat we misschien meer uitleg moeten geven aan onze gebruikers.

Daarnaast kwamen er veel kleine verbeterpunten naar voren: functies die voor ons als Garden Connect vanzelfsprekend zijn maar waar een klant een eigen draai aan geeft. Al deze punten heb ik na de stagedag gebundeld in een Powerpoint van meer dan 50 slides, dus er is een hoop te verbeteren!

Klantenservice

Gedurende de dag kwamen er veel vragen binnen: per e-mail en telefoon. Leuk om een keer mee te kijken en het geeft ook inzicht in problemen die website-bezoekers ervaren. Maar ik heb ook gezien hoe onze eigen medewerkers vragen beantwoorden. Eigenlijk altijd binnen 24 uur en technisch precies het juiste antwoord maar niet altijd behulpzaam voor de klant. Daar zit dus ook zeker een verbeterpunt.

Ik kan je zeker aanraden om eens met een andere blik naar je eigen bedrijf en service te kijken. Nu is het lastig om als vreemde in je eigen tuincentrum rond te gaan lopen, dus waarom vraag je geen “vreemde” om een bezoek te brengen en alles wat hij ziet te noteren? Of stuur je eigen medewerkers eens een paar vragen via een anoniem e-mailadres om te kijken wat er voor antwoord komt. Een aantal andere Garden Connect medewerkers heeft ook al stage lopen of gaat dit binnenkort doen.

Er gaat veel goed, maar er zit altijd verbetering in, dat heeft mijn stage bij Osdorp wel uitgewezen.

Edwin Meijer

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: