Terugblik op 2019: de online prestaties van Nederlandse tuincentra

Met de oliebollen achter de kiezen blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat heeft 2019 op online gebied gebracht voor de tuincentra in Nederland? Wat zijn trends die we in het afgelopen jaar hebben gesignaleerd op online gebied, en hoe kunnen de Nederlandse tuincentra hier op inspelen? Wij hebben de websites van Nederlandse tuincentra onder de loep genomen aan de hand van de online prestaties van het afgelopen jaar. We nemen je mee in een terugblik, aan de hand van de infographic ‘Nederlandse tuincentra in 24 cijfers’. 

 

2019 in cijfers: de online prestaties van Nederlandse tuincentra

De cijfers in de infographic zijn verdeeld over grote, middelgrote en kleine tuincentra. Het valt meteen op dat het aantal unieke bezoekers per maand bij grote tuincentra met kop en schouders uitsteekt boven de middelgrote en kleine tuincentra. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het feit dat de grote tuincentra meer budget  hebben voor advertenties en paid search, waar kleinere tuincentra vooral gebruik maken van (gratis) organische zoekmachine optimalisatie. Per sessie worden er bij grote tuincentra meer pagina’s bekeken, gemiddeld zo’n 3,7. Bij middelgrote en kleine tuincentra is dit een gelijk gemiddelde van 3 pagina’s. Dit kan ook mede komen door de opzet van de website. Bij kleinere tuincentra kan dit wat minder gedetailleerd zijn opgezet, waardoor de bezoeker sneller klaar is met lezen en doorklikken. Dat is ook terug te zien aan de tijd die de bezoekers doorbrengen op de website. Gemiddeld is dat bij grote tuincentra 1 minuut en 51 seconden, waar middelgrote tuincentra en kleine tuincentra dichter bij elkaar liggen met 1 minuut en 28 seconden en 1 minuut en 20 seconden. 

 

Doen grote tuincentra het dan standaard beter dan middelgrote en kleine tuincentra?

Een logische vraag na het lezen van de bovenstaande informatie, maar dat is zeker niet het geval. In zekere zin hebben grotere tuincentra meer budget om te adverteren en om een uitgebreider website te maken met meer pagina’s waardoor men langer op de website blijft en vaker door klikt. Dat betekent echter niet dat middelgrote en kleine tuincentra dat niet goed doen, want als zij alle belangrijke informatie en content weten te verdelen over het gemiddeld aantal bezochte pagina’s, dan is dat uiteraard ook een zeer goed resultaat! En wie geen grote budgetten heeft om te adverteren, moet slim zijn met organische mogelijkheden. Dat verklaart de grote organische groei van middelgrote (32%) en kleine (39%) tuincentra tegenover grote (16%) tuincentra. Hoe meer relevante content, hoe beter de website scoort op geheel organische wijze in de zoekmachines! 

 

Mobiel steekt nog steeds boven desktop en tablet uit

Voor alle drie de categorieën tuincentra is mobiel nog steeds het meest gebruikte middel om de website te bezoeken, waar bij grote en middelgrote tuincentra meer dan de helft van de bezoekers hun mobiel gebruikt, en bij kleine tuincentra 49%. Als we kijken naar het gebruik van de desktop is dit bij kleine tuincentra meer (35%) dan bij grote (29%) en middelgrote tuincentra (28%). Dit kan ermee te maken hebben dat grotere tuincentra meer onderscheid maken tussen de mobiele website en de desktop website, waardoor de mobiele website zeer toegankelijk is en voldoende informatie biedt voor de bezoeker die via mobiel komt. De tablet wordt het minste gebruikt, met 15% a 16% van de gebruikers voor tuincentra in de 3 categorieën. De meest trouwe nieuwsbrieflezers bevinden zich in de cateogrie middelgrote tuincentra, met een open rate van 45%. Bij grote tuincentra en kleine tuincentra is dit 38%. 

 

Hoe gaat het nu verder in 2020? Onze tips voor online succes

Een terugblik is leuk, maar belangrijker is nog om daar inspiratie uit te halen voor het komende jaar. Op basis van deze cijfers adviseren wij om in te zetten op content, in de breedste zin van het woord. Kwalitatieve teksten, links naar dieper gelegen pagina’s en uitgebreide informatie over het tuincentrum en het assortiment. Dit zorgt ervoor dat bezoekers langer op de website blijven en doorklikken naar dieper gelegen pagina’s. Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen door de online assistent diensten die wij aanbieden op het gebied van content marketing en uiteraard kunnen wij ook zoekmachine advertenties opzetten om jouw website onder de aandacht te brengen bij bezoekers die bij jouw doelgroep passen. Veel online succes gewenst in 2020! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: