Senioren in de tuinbranche: 5 tips om ze te binden via het internet

Veel ondernemers die wij spreken zijn zich ervan bewust dat 50-plussers een belangrijk deel van hun doelgroep zijn, maar willen met ons focussen op een jongere doelgroep. Het is natuurlijk ook veel sexier om het te hebben over millenials. Dat bekt een stuk beter dan senioren, zeker als je een online marketing bureau aan tafel hebt zitten.

Toch zijn senioren een hele belangrijke doelgroep voor jouw tuincentrum. Vorige week heeft Tuinbranche Nederland met Bureau Vijftig een webinar gehouden en vertelde Floris Venneman dat meer dan 50% van de Nederlanders inmiddels 50-plus is. 24% van hen gaat de komende 24 maanden bovendien stevig investeren in huis & tuin: meer dan genoeg kansen dus!

Die millenial is sexy, de 50-plusser is koopkrachtig. Bij deze dus 5 tips hoe je hen online kunt binden aan jouw tuincentrum.

 

1. Ja, ze zijn écht online

Senioren & Garden Connect, dat is toch geen combinatie? Zeker wel!

Uit hetzelfde onderzoek van Bureau Vijftig blijkt namelijk dat 48% van de mensen tussen de 50 en 70 jaar minimaal 1x per maand online koopt. Ook zoekt 80% inspiratie voor huis & tuin via het internet.

Het aandeel online kopers is, volgens het CBS, de afgelopen jaren het sterkst gestegen bij 65-plussers; van 25 procent in 2012 naar 45 procent in 2018.

Nog niet overtuigd? Hieronder zie je een overzicht van bezoekers per leefstijdsgroep van één van onze klanten in Nederland.

Cijfers senioren in de tuinbranche

Zoals je ziet is de groep 65-plussers goed voor 16,51% van de online aankopen. De groep 55- tot 64-jarigen is goed voor 20,35 van het totaal aantal bezoeken aan de website. Bijna 37% van de online verkopen van dit tuincentrum worden gedaan door 55-plussers.

Dus ja, ze zijn en kopen écht online.

(Mocht je je afvragen waarom we het over 55-plussers hebben: Google Analytics segmenteerd leeftijden nu eenmaal op deze manier.)

 

2. Help senioren een beetje op je website

Iedere 50-plusser zal stellig ontkennen dat mankementjes en ongemakken intreden na het passeren van het vijftigste levensjaar, maar één ding overkomt ons vrijwel allemaal: onze ogen worden wat minder goed. Vanaf je 40e zet het verval in en het is dus niet gek dat, volgens het CBS, meer dan 60% van de 50-plussers een leesbril heeft.

Houd bij het ontwerp en indelen van je website daarom rekening met deze doelgroep:

  • Plaats geen gele of lichtgrijze letters op een witte achtergrond;
  • Voorzie tekst in afbeeldingen van een lichte, doorschijnende achtergrond om de leesbaarheid te verbeteren;
  • Zorg ervoor dat er voldoende witruimte is rondom tekst, buttons en foto’s
  • Maak het lettertype groot genoeg (is nog hip ook!);
  • Links naar andere pagina’s moeten groot zijn, gebruik buttons.

Dit zijn een paar manieren om senioren op jouw website te helpen. Maar een kleine verbetering kan een wereld van verschil maken!

Senioren online winkelen

3. Zoek online, koop offline

Milennials zijn helemaal voor ‘lokaal’. Het liefst kopen ze een koe uit het weiland om de hoek en groente gekweekt door de lokale boer. Echter kopen ze ook koffie bij Starbucks en shoppen zich suf op Bol.com. Dat is een lastige spagaat voor jou als ondernemer; ze willen wel, maar doen het lang niet altijd.

Uit onderzoek in de coronaperiode blijkt dat meer dan 60% van de 50-plussers lokale ondernemers steunt én ook daad bij het woord voegt. Daar heb je meer aan dan de holle frase van een millenial!

Zorg ervoor dat je goed vindbaar bent in Google en op social media; je doelgroep wacht op je. Zoals hierboven beschreven staat zoekt 80% van de 50-plussers naar inspiratie voor huis en tuin op het internet.

Ze kijken en zoeken online maar kopen veel offline, oftewel in fysieke winkels en tuincentra.

 

4. Een helpende hand in het tuincentrum

Je moet 50-plussers, en ook de rest van je klanten trouwens, een beetje helpen in je tuincentrum. Zowel 50-plussers als millenials hebben er een hekel aan om te sjouwen met zware en onpraktische artikelen.

Senioren vooral omdat ze er geen zin, kracht of energie voor hebben. Of de auto netjes wil houden. De tweede doelgroep heeft, zeker in de stad, vaak geen auto. Dus hoe je er ook naar kijkt: bedien je klanten en biedt een thuisbezorg service aan. Dit hoeft uiteraard niet gratis, maar moet wel betaalbaar zijn.

Het is grappig om te weten dat veel van onze klanten een webshop hebben waarbij ze tuinmeubels in Nederland gratis bezorgen. Wil je dezelfde tuinmeubels kopen in de winkel en thuis laten brengen dan worden er opeens verzendkosten in rekening gebracht. Tja.

Daarbij geef ik je de uitdaging om zelf eens flinke lading planten in te laden in je middenklasser. Als het al lukt, dan zijn de planten geknapt of je auto zit vol met grond.

Niet erg handig als je de (klein)kinderen later die dag op gaat halen!

Ook een goed idee: zorg ervoor dat je duidelijk vermeld of je rolstoelen hebt, invalide parkeerplaatsen en of je ‘drempel-vrij’ bent. Handig als jijzelf of je partner wat minder goed ter been is.

senioren in het tuincentrum


5. Vertrouwen, vertrouwen & nog meer vertrouwen

Wat is de beste manier om 50-plussers te verleiden iets in jouw webshop te kopen? Het wekken van vertrouwen bij hen.

Waar de gemiddelde millenial (inclusief het hele Garden Connect team!) overal met z’n ogen dicht betalingen doet, is de 50-plusser argwanender. Die vindt iedere webshop verdacht tot het tegendeel is bewezen.

Zorg voor keurmerken van de branchevereniging, reviews en adresgegevens op je website. En vermeld ze niet 1x, maar herhaal ze op iedere pagina. Je moet het hart en hoofd van de 50-plusser veroveren om bestellingen te scoren.

Doe je dat niet, dan zijn ze zo vertrokken. Net zo snel als een millenial. Want er is altijd een collega die ze wél de liefde, aandacht en service geven die ze zoeken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: