Welke foto mag je wel of niet gebruiken op je website?

We krijgen regelmatig vragen van tuincentra die foto’s nodig hebben voor hun website of social media, met name van planten. Sommigen van hen zoeken foto’s bij Google Images en gebruiken die zonder toestemming van de rechthebbende. Het resultaat? Brieven van advocaten en facturen van bedrijven als Permission Machine.

In dit blogbericht leggen we je uit welke foto’s je wel of niet mag gebruiken op je website.
 

De beste oplossing: zelf maken

Het is vrijwel altijd het beste om zelf foto’s te maken. Dit is natuurlijk een open deur, maar het is écht zo. Het geeft meestal een beter, professioneler en vooral persoonlijker beeld dan een foto van het internet.

We zien regelmatig stock photos voorbij komen van mensen die in een tuincentrum lopen. Doe het niet, want mensen die nét iets te witte tanden hebben en nét iets te blij zijn, zijn nep. Kijk maar:

Stock photos

Ik hoop van harte dat men het fijn vindt om bij jou te winkelen maar ik denk dat niemand zo verliefd naar een plant kijkt als ze in jouw tuincentrum staan.

Ook gebruiken veel winkels dezelfde foto’s op hun website, zoals deze:

Wij maken ons er ook weleens schuldig aan en soms heb je gewoon geen tijd of mogelijkheid om zelf een foto te maken, maar eigen foto’s zijn toch echt de beste oplossingen.

Als je toch foto’s van het internet gaat gebruiken, dan geven we je graag tips hoe je dat zo goed mogelijk kunt doen. Er zijn namelijk voldoende bronnen die je kunt gebruiken zónder problemen met advocaten of onverwachte kosten.
 

1. Greenphotostock

Greenphotostock is een samenwerkingsverband van bedrijven die producten en planten aan tuincentra leveren. Alle foto’s op www.greenphotostock.com mag je gratis gebruiken!

Ideaal, want dit zijn meestal foto’s die gebaseerd zijn op collecties die jij nu zelf in het tuincentrum hebt staan.

Je hoeft geen bronvermelding te gebruiken of verwijzing te maken naar de website, je kunt gewoon foto’s downloaden en gebruiken. Ideaal dus!


 

2. Stock photo websites

Er zijn een aantal gratis stock photo websites. Een van onze favorieten is Pixabay.com: hier vind je ontzettend veel gratis foto’s die je kunt gebruiken. Meestal hoef je geen bronvermelding toe te passen.

Type gewoon in wat je zoekt en je ziet vanzelf de foto’s verschijnen. Let wel op als je zoekt naar specifieke planten. Deze kloppen namelijk meestal niet!

Pexels.com is een andere website die je kunt gebruiken. Hier vind je wat minder foto’s, maar vaak wel meer bijzondere foto’s. Minder kwantiteit, meer kwaliteit dus.

Andere sites waar je een kijkje kunt nemen:

3. Leen wat foto’s van Bol.com

Deze tip is vooral voor webshops belangrijk om te lezen. Je mag foto’s van Bol.com en andere webshops kopiëren, maar wel onder 1 strikte voorwaarde.

In Nederland (sorry, ik weet niet wat de regels hierover in Vlaanderen zijn) is er jurisprudentie over het kopiëren van foto’s van de ene webshop door de andere webshop. Lees hier de uitspraak. Waar het op neerkomt is, dat een foto overgenomen mag worden als het een foto zonder enige artistieke waarde betreft. Het product moet dus op een witte achtergrond staan, geen schaduw hebben en de fotograaf moet geen creatieve uiting erin verwerkt hebben.

Als je een pot verkoopt dan mag je deze foto niet gebruiken:

Maar wanneer je deze plaatst zul je geen problemen krijgen:

Het enige waar een fotograaf aanspraak op kan maken is de invalshoek van de foto. Dit zal echter lastig kunnen worden bewezen bij de rechter als het om een ronde pot gaat.

Deze wetgeving heeft een aantal jaren geleden goed het nieuws gehaald. Wil je voor jouw situatie weten wat er wel en niet toegestaan is, dan kan je altijd even juridisch advies inwinnen of dit artikel lezen op Emerce. Wij zijn immers online marketeers, geen advocaten!
 

Houd een fotowedstrijd

Een populaire manier om foto’s te verzamelen is het organiseren van een fotowedstrijd. Het is een beproefde methode om op een leuke manier foto’s van jouw klanten te krijgen. Je hebt wat minder controle over het soort foto dat je krijgt, maar reken er op dat jouw klanten schitterende foto’s zullen maken.

Een van onze klanten heeft alle kopers van een plant een keer uitgenodigd om een foto in te sturen na het plaatsen van deze plant. Het resultaat? Honderden foto’s van planten op balkons, in tuinen en kamers in het huis.

Uiteraard moet je rekening houden met de voorwaarden waaronder men meedoet (zorg ervoor dat jij de foto’s mag gebruiken en deelnemers volledig afstand doen van hun rechten), maar als je dat goed doet heb je er veel plezier van.

Bovendien vinden sommige klanten het een enorme eer als ze hun eigen tuin of balkon groot op een spandoek in jouw winkel zien hangen!
 

Pixlr.com: foto’s eenvoudig bewerken

Als je op zoek bent naar een eenvoudig programma om online foto’s te bewerken, dan kunnen we je pixlr.com aanraden. Een handige tool die een beetje op Photoshop lijkt. Het is volledig gratis te gebruiken en makkelijk om mee te leren werken. Je kunt filters toepassen, afbeeldingen op maat maken en wijzigen. Handig voor als je nét dat ene effect toe wilt passen op je foto voordat deze online gaat.

Je vindt op YouTube bovendien een aantal handleidingen hoe je afbeeldingen kunt bewerken. Klik op de links om de video’s te openen:

Pixlr is gratis, eenvoudig te gebruiken en heeft veel mogelijkheden. Probeer het eens!

Als je foto’s zoekt voor je tuincentrum website, dan heb je met deze 4 tips voldoende bronnen om voor al je social media berichten, webshop producten of blogs een goede en geschikte foto te vinden.
 

Meer weten?

Mocht je specifieke plantenfoto’s nodig hebben, dan kun je altijd ons even bellen (+31 20 700 8250) of mailen (info@gardenconnect.com). Met een bestand van ruim 5.000 hoge resolutie plantenfoto’s kunnen wij je ongetwijfeld helpen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: