Kerstinkopen doen tijdens een lockdown

In een normaal jaar zouden consumenten inmiddels massaal naar tuincentra gaan om zich te laten inspireren bij een kerstshow, lekker te lunchen en zich aanmelden voor events & workshops. Maar 2020 is geen normaal jaar, dus tuincentra (en wij bij Garden Connect) moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit. De vraag is nu: hoe doen klanten hun kerstinkopen tijdens een lockdown?

Jouw klanten zullen dit Kerstseizoen meer geld online uitgeven dan voorheen. Net als in de lente is er veel druk om thuis te blijven, vanuit huis te werken, thuis te eten en de kerstvakantie thuis door te brengen.
 

Online winkelen

En wat doen mensen als ze thuis vastzitten? Ze winkelen online. Veel tuincentra hebben in het voorjaar hun webwinkel tijdelijk moeten sluiten vanwege drukte en voorraadproblemen en wij denken dat dat de komende weken wederom - maar in mindere mate - zal gebeuren.

Google heeft onlangs een onderzoek onder Amerikaanse consumenten gedaan en de helft van de Amerikaanse shoppers zei dat ze liever online zouden winkelen dan naar winkels te gaan voor hun kerstinkopen. 

Dat is een uitdaging voor tuincentra die tijdens de kerstperiode klanten willen inspireren.


Consumenten plannen online vooruit

Denken we dat tuincentra leeg zullen blijven tijdens de drukste weken van het najaar? Nee natuurlijk niet. Omdat tuincentra veel vloeroppervlak hebben, denken we zelfs dat tuincentra een veilige plek zullen zijn om te bezoeken. En aangezien alle cafés en restaurants gesloten zijn, is dit een van de weinige plekken die je kunt bezoeken om te ontspannen.

Maar het winkelend publiek blijft minder lang in je tuincentrum. Volgens hetzelfde onderzoek van Google plant 67% van de klanten het bezoek vooruit voordat ze je tuincentrum bezoeken. 

Ze zullen artikelen en aanbiedingen online bekijken voordat ze je winkel bezoeken. Het maakt het winkelen een praktisch en minder leuk (hoewel we vermoeden dat sommige echtgenoten dat niet per sé erg vinden!).
 

Click & collect

Een andere trend die we in de lente hebben gezien, is de opkomst van Click & Collect. In hetzelfde onderzoek antwoordde 47% van de consumenten dat ze een vorm van Click & Collect gaan gebruiken om hun kerstinkopen te doen.

Wij denken dat Click & Collect erg handig kan zijn voor tuincentra, aangezien sommige producten moeilijk te verzenden zijn. Een paar jaar geleden hebben we voor een tuincentrum een webshop opgezet om in het hele land echte kerstbomen te verkopen en hoewel de verzending niet zo ingewikkeld is, bezorgden kwaliteitsproblemen het tuincentrum hoofdpijn. 

Sindsdien hebben ze Click & Collect en lokale bezorging gebruikt en zijn ze erin geslaagd om flink meer kerstbomen te verkopen. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van Frosts Garden Centre. Een deel van het kerstassortiment bieden zij aan door middel van Click & Collect.Click & Collect voor de kerst collectie van Frosts Garden Centre

Wat moet je nu gaan doen?

We raden je aan ervoor te zorgen dat je echte en kunstmatige kerstbomen allemaal online beschikbaar zijn. En idealiter voeg je daar ook andere producten aan toe zoals verlichting, geschenken en grotere accessoires. Als je niet online wilt verkopen, zorg er dan in ieder geval voor dat klanten de beschikbaarheid kunnen zien. 

De komende kerstperiode zal heel anders zijn dan de voorgaande jaren en goede online marketing is geen luxe: het is een noodzaak.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: