Dit moet je weten over de nieuwe Google Analytics update GA4

Google Analytics is bij uitstek het programma om de resultaten van jouw website of webshop bij te houden. Wij gebruiken Google Analytics altijd als we jouw tuincentrum website optimaliseren, maar zelf kun je er ook veel relevante informatie vinden als je eenmaal wegwijs bent in het programma.

Echter staat er een nieuwe update aan te komen: GA4. Met deze update zal het een en ander veranderen binnen Google Analytics. We willen de belangrijkste veranderingen graag met je delen zodat je begrijpt wat er gaat wijzigen.

Google Analytics 4 update


Het nieuwe event-driven data model van Google Analytics

De nieuwe werkwijze van Google Analytics is event-driven. Dat is een grote verandering in de gehele werkwijze van het programma, omdat voorheen werd gewerkt met gegevens per sessie gekoppeld aan één specifieke bezoeker.

Google Analytics 4 updateVoor veel websites is deze oudere techniek dan ook zeker waardevol, maar met de opkomst van mobiele apps en single page sites ontbreekt er veel informatie die juist relevant kan zijn. Het meten van bounce rates, tijd op de pagina en pagina’s per sessie  is voor one page sites immers niet relevant. Daarnaast leer je steeds beter het verschil te zien tussen bezoekers die enkel een bezoekje brengen aan de website en de bezoekers die van grotere waarde zijn voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld omdat ze reacties of recensies plaatsen, aankopen doen, of met grote regelmaat terugkomen.
 

Wat houdt een event-driven datamodel in?

Door data op een nieuwe manier te gaan meten, worden sessies en paginaweergaven niet meer aan elkaar gekoppeld, maar wordt de informatie in een serie van gebeurtenissen gemeten.

Google Analytics 4 update

Elke gebeurtenis geeft dan door middel van parameters extra informatie door aan Google Analytics. Dat houdt in dat het niet meer alleen gaat om het aantal bezoekers dat een website heeft geopend, maar ook juist om waardevolle bezoeken en interacties. Hiermee kun je steeds beter het verschil onderscheiden tussen bezoekers en je richten op specifieke doelgroepen, namelijk de doelgroepen die het meest betrokken zijn of de meeste aankopen doen. Door meer te weten over de bezoeken die daadwerkelijk waardevol zijn, bijvoorbeeld door de mate van betrokkenheid, kun je de verschillende groepen bezoekers beter onderscheiden en daar op inspelen.

Google Analytics update


De voordelen van GA4

Hoewel het wellicht even wennen is om met de nieuwe versie van Google Analytics te gaan werken, zitten er veel voordelen aan deze nieuwe methode van data verzamelen en weergeven:

  • Doelgroepen kunnen makkelijker gesegmenteerd worden op basis van de informatie die Google Analytics verzamelt. Deze groepen kunnen automatisch van elkaar onderscheiden worden, waardoor het eenvoudiger wordt om gericht te gaan adverteren.
  • De bounce rate maakt plaats voor ‘Engaged sessions’ wat inhoudt dat je nóg meer inzicht krijgt in de betrokkenheid op jouw website. Op basis van specifieke voorwaarden wordt namelijk vastgesteld of de bezoeker ‘engaged’ is, waar nieuwe statistieken uit voortkomen zoals ‘Engagement rate’, ‘Engaged sessions per user’ en ‘Engagement time’.
  • Het is vanaf nu mogelijk om campagnes op verschillende kanalen te meten, bijvoorbeeld als je een website en een app hebt. Op deze manier worden de prestaties van jouw campagnes veel nauwkeuriger gemeten.


Heb je vragen over de nieuwe Google Analytics update?

Onze online marketeers zullen uiteraard ook na deze update jouw website nauwlettend in de gaten houden. De nieuwe mogelijkheden bieden vele kansen om nóg beter aan te sluiten bij jouw doelgroep.

We kunnen ons echter voorstellen dat de informatie over GA4 ook vragen bij je oproept, neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over deze update!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: