Een last-minute webshop: goed idee of niet?

Tuincentra in Nederland blijven nog een paar weken gesloten. Vanuit de tuinbranche komen er voorzichtig wat positieve berichten die er op wijzen dat het binnenkort wel mogelijk wordt om bestellingen af te laten halen in de winkel (click & collect). Iets wat bouwmarkten op dit moment al succesvol mogen doen, dus hier ligt zeker een kans voor ondernemers.

Maar als je hiervan wilt profiteren moet je wél een webshop hebben. Maar is het een goed idee om last-minute een webshop op te zetten? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Hoe bevalt het tuincentra die last-minute hebben besloten om een webshop te openen? In dit blog gaan we antwoord geven op deze vragen!
 

“Iedereen een webshop! “

Je zou verwachten dat wij als online marketing bureau dolenthousiast zijn dat tuincentra in binnen- en buitenland massaal webshops openen. En tot op zekere hoogte zijn we dat ook wel. Traditioneel gezien lopen tuincentra een beetje achter als het gaat om e-commerce, dus het is goed dat er nu beweging in zit.

Maar we weten ook dat het voor iedere retailer, tuincentrum of niet, lastig is om online te concurreren met de gevestigde orde. Een webshop is 20% marketing en 80% logistiek & proces optimalisatie. Dat spelletje moet je wel leuk vinden. Met een paar Gardena producten online zetten kom je er niet, dat maakt geen verschil. 

Wij adviseren iedereen die zijn webshop wil uitbreiden of die nu, last-minute, online wil gaan verkopen om te verkopen in de eigen regio. Lokale helden hebben een gunfactor bij consumenten en bovendien kun je dan dingen doen die op landelijk niveau lastiger zijn te realiseren. 

Het maakt je marketing ook een stuk eenvoudiger, want je kunt je eigen klantenkring aanspreken en hoeft je wat minder druk te maken om online marketing. 
 

Wat kan jij doen wat bol.com niet kan doen?

Wat bedoelen we daar precies mee? Een consument die online winkelt heeft keuze in overvloed. Maar jij bent de winkel die hij kent, vertrouwt en die om de hoek zit. Bovendien gunt hij je ook wel iets, maar je moet het hem wel gemakkelijk maken. De consument is het gemak van bol.com gewend en als jij drempels opwerpt om online te laten bestellen, dan jaag je hem weg.

Dus: laat hem eenvoudig online bestellen, bezorg bestellingen de volgende dag aan huis en lever goede service. 

We hebben veel winkels gezien die online “groen” zijn gaan verkopen. Bekijk bijvoorbeeld de pakketten met kamerplanten van Tuindorado of Vechtweelde. Beiden bezorgen deze alleen in de eigen regio: “lokaal” en “onderscheidend assortiment” komen hier dus samen.  Een extra voordeel is dat je gebruik kunt maken van bestaande processen: je bezorgde ook voor de uitbraak van Corona al in je eigen regio, dus dat spelletje ken je. 

Het versturen van kamerplanten van Drachten naar Maarssen (of andersom) is een heel ander verhaal. Als je daar geen ervaring mee hebt, adviseren we om daar nu niet je vingers aan te gaan branden. 

Als je meer wilt weten over het creëren van onderscheidend vermogen voor jouw webshop & tuincentrum lees dan onze whitepaper “Waarom zou ik van jou kopen?”. 
 

Maar werkt zo’n webshop dan wel?

Je zou nu kunnen denken dat consumenten geen zin hebben om bij een lokale ondernemer te bestellen. Immers, die biedt een beperkt assortiment ten opzichte van de grote jongens en levert alleen in de regio. 

Gelukkig kunnen we ook de cijfers inzien van webshops en zonder namen te verklappen geven we je twee voorbeelden (het zijn niet Vechtweelde en Tuindorado trouwens). 

Beide winkels leveren alleen in de directe omgeving van het tuincentrum:

  • Een lokaal (klein) tuincentrum heeft in november haar webshop bij ons geopend. In krap drie maanden hebben ze bijna 500 orders gehad en een omzet van €28.000 gerealiseerd.

  • Een regionale keten heeft in haar eigen regio in januari meer dan 1.100 orders gehad en een omzet van bijna €40.000 gerealiseerd. 

Het is geen omzet-vervanger van je tuincentrum, maar zoals je ziet is er gerust animo onder consumenten om bij de Local Hero te shoppen. En er zijn natuurlijk ook winkels die het een stuk beter doen dan deze twee; we geven slechts een voorbeeld van hetgeen er mogelijk is. 
 

Waar moet je rekening mee houden?

Mocht je nu het idee hebben om last-minute een webshop op te zetten, dan zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. In willekeurige volgorde:

  • Een webshop komt er niet vanzelf. Je moet dus zorgen voor goede productinformatie. Wij kunnen je helpen met de plantdata, maar je zult toch echt zelf achter het toetsenbord moeten kruipen om dit te organiseren. 

  • Je moet de bestellingen inpakken & bezorgen (of af laten halen). Dat is niet ingewikkeld maar moet wel goed geregeld zijn.

  • Een webshop opzetten is 1 ding, maar je moet je klanten ook gaan informeren. Gebruik social media, e-mail marketing en andere kanalen om je klanten te informeren. Reserveer daar dus ook tijd voor. 

Het is dus niet zo dat je webshop er vanzelf komt: het zal je tijd kosten om het op te zetten en te laten lopen.
 

“Maar als Corona voorbij is dan wordt alles weer zoals het was!”

Deze opmerking hebben we sinds maart ‘20 gehoord. Feit is dat het nu februari ‘21 is en Corona nog steeds een probleem is waar we mee moeten leven. Niemand weet wanneer het voorbij is, maar er komt gerust een moment dat het achter ons ligt.

Wat dan? Enerzijds denken we dat veel consumenten uit blijdschap naar de winkels toe rennen: eindelijk weer een uitje! Anderzijds ervaren veel consumenten nu het gemak van online bestellen en dat gaan ze niet opeens vergeten. Gedragsverandering duurt 3 tot 6 maanden en na een jaar met Corona zit online shoppen dus wel ingesleten.

Maar wij weten dus niet hoe de toekomst van de retail eruit ziet en het is lastig om trends te voorspellen op dit punt. 

Om je een idee te geven: toen het internet opkwam, was de algemene verwachting dat het aantal vliegreizen zou dalen omdat je immers online kon vergaderen. Maar door de opkomst van het internet was het eenvoudiger dan ooit om een vliegticket te boeken en ging men juist massaal reizen. Het is dus  lastig om voorspellingen te doen, vooral als ze over de toekomst gaan.

Wat we wél zeker weten is dat veel ondernemers profiteren van het online kanaal, zelfs als ze dit last-minute opzetten en inrichten! En wellicht geeft dit je een goede springplank naar een toekomst waar consumenten online tuinartikelen blijven bestellen?

Wil je meer weten over een last-minute webshop? Neem contact op met je accountmanager, bel ons op +31 20 700 8250, of mail naar info@gardenconnect.com.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: