Smiemans Round Table Event

Dinsdag 23 februari organiseerde Smiemans Projecten samen met Garden Connect en Tuinbranche Nederland het vervolg op het Round Table Event van 2020. In plaats van een bijeenkomst in een gezellige ambiance was het deze keer een online seminar. Maar liefst 19 ondernemers uit 7 verschillende landen met allen hun eigen ervaringen en culturen waren online.
 

Consumentengedrag tijdens Corona

Na de introductie van de aanwezigen gaf Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland een presentatie over het consumentengedrag tijdens corona. Met 10 lessen over consumentengedrag besprak hij de kansen en de uitdagingen voor merken en retailers. 

Aansluitend gaf Edwin Meijer van online marketing bureau Garden Connect, met het onderwerp “Het internet is wereldwijd, maar winkelen is lokaal’ inzichten & trends om zo een strategie voor de komende jaren te bepalen: sinds de uitbraak van Covid-19 zijn consumenten wereldwijd overgestapt op online om te winkelen. Ook al is er een groot aanbod van webshops, toch is er juist nu veel vraag om lokaal te kopen. Hoe kan men profiteren van deze trend? En wat verwachten klanten? 
 

Break-out sessie e-commerce

Hierna gingen de aanwezige ondernemers met elkaar in kleine break-out sessies doorpraten over e-commerce en de invloed hiervan op de tuinbranche. 

De rode lijn van de gedachte was dat ‘Convenience & Experience’ gecombineerd moeten worden. Iedereen ziet het nut van online winkelen – als extra gemak voor de klant, maar het is niet zaligmakend. De consument mist beleving, inspiratie en het sociale aspect van winkelen. Vanuit de ondernemers gezien zijn er uitdagingen op het gebied van voorraadbeheer, kwaliteitsbewaking en logistiek. 

Ook duurzaamheid speelt hier een rol: hoe verantwoord is het om met auto’s het land door te rijden om tuinartikelen te bezorgen? Eén van de ondernemers bezorgt om die reden alleen in zijn eigen regio en bij voorkeur per fietskoerier. 

Opmerkelijk was dat de uitdagingen & kansen rondom e-commerce bij vrijwel alle aanwezigen hetzelfde waren: van Ierland tot Zweden. 
 

Het tuincentrum als “playground”

Na een korte pauze startte Paul Pleydell van Pleydell Smithyman met zijn inspirerende pleidooi over de toekomst van de tuinbranche. Die is, zo schetst Paul, zeker rooskleurig. De populariteit van het binnen en buiten vertoeven in je eigen huis is door Covid-19 enorm toegenomen. 

Tuincentra hebben dus een belangrijke rol die ze kunnen vervullen. Genoeg kansen voor menig tuincentra op het gebied van retail, horeca, events en beleving. Ook deze onderwerpen werden in een kleine break-out sessie besproken.

Hierbij werd vooral duidelijk dat het tuincentrum van de toekomst geen “dozenschuiver” moet zijn maar een plek om te verblijven. Jonge gezinnen worden verleid met een playground en plekken waar kinderen in contact kunnen komen met de tuin & natuur. Oudere bezoekers moeten goede horeca en leuke events voorgeschoteld krijgen. 

Hier tekende zich wel een verschil af: waar tuincentra in het Noorden van Europa, zoals in Noorwegen, Denemarken en Zweden, pas net beginnen met horeca, is het in het Verenigd Koninkrijk niet ongewoon om meerdere grote restaurants in 1 tuincentrum te hebben. 

Ondanks dat de Round Table online minder gezellig is, was het interessant om vanuit verschillende landen en perspectieven ervaringen te delen. Dit internationale gezelschap met ieder hun eigen problemen, maar zeker ook kansen, gaven elkaar onderling steun en advies hoe de komende periode succesvol aan de slag te gaan.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: