6 redenen waarom Local SEO Marketing voor jouw tuincentrum belangrijk is

Wist je dat 46% van de zoekopdrachten in Google gedaan wordt door mensen die iets in de buurt willen zien, bezoeken of kopen? Dit is bijna 3 keer zoveel als 2 jaar geleden dus lokale vindbaarheid, ook wel Local SEO genoemd, is in opkomst en belangrijk om klanten naar jouw tuincentrum toe te trekken.

Local SEO is het proces waarmee wij ervoor zorgen dat jouw tuincentrum online gevonden wordt door klanten uit jouw eigen buurt. Maar waarom is het belangrijk voor jouw tuincentrum? En hoe werkt het precies? We gaan het je in dit blog uitleggen en geven je 6 redenen waarom Local SEO Marketing voor jouw tuincentrum belangrijk is.
 

1. Bewaak je uitstraling

Er zijn vele websites met bedrijfsinformatie. Je bent vast bekend met je vermelding in Google, maar zo zijn er nog veel meer websites waar jouw bedrijfsgegevens staan. Een belangrijk onderdeel van Local SEO is om al deze vermeldingen te beheren en consistent te houden.

Een bekende online bedrijvengids is Yalwa. Iedere maand zoeken duizenden consumenten daar naar bedrijven en winkels. Maar als je je vermelding niet beheert dan is deze leeg en ziet deze er als volgt uit:

Dat trekt natuurlijk geen klanten. Maar belangrijker nog: als een bezoeker op www.yalwa.nl naar een tuincentrum zoekt dan worden alle tuincentra die geen (actuele) informatie hebben ingevoerd pas als laatste getoond.

Logisch, want bezoekers hebben daar niet zoveel aan als ze informatie zoeken over een winkel om te bezoeken.

Een goed bijgewerkt profiel daarentegen geeft ze veel informatie, zoals foto’s, actuele openingstijden en een beschrijving van het bedrijf. 

Naar welk tuincentrum zou jij gaan? Naar de winkel die mooie foto’s heeft geplaatst, een aantal positieve recensies heeft gehad en waar je een leuke tekst kunt lezen die uitlegt wat je bij de winkel kunt verwachten? Of zou je de winkel bezoeken waarvan je niets kunt vinden op Yalwa en andere bedrijvengidsen?
 

2. Consistente informatie

Het beheren van jouw bedrijfsvermeldingen zorgt er ook voor dat informatie consistent gemaakt kan worden. Op veel bedrijvengidsen zie je verschillende vermeldingen staan die niet helemaal kloppen. 

Als voorbeeld de vermelding van een van onze klanten op Yelp:

 

Het is nu begin maart en de kerstshow - die bij Leurs natuurlijk schitterend is - staat prominent op de pagina. Maar dat is nu helemaal niet meer relevant dus inspireert niet om een bezoek te brengen. 

Op Yalwa.nl staat niets over de kerstshow, maar wel dat het tuincentrum een vijver- en koispecialist is:

 

En op Cylex.nl staat helemaal niets wat waarde toevoegt:

Naast de vermelding kan je bij bedrijvengidsen vaak ook informatie geven die voor de klant handig is om te weten. Op de Google bedrijfsvermelding staat het volgende vermeld:

 • Winkelbezoek niet mogelijk

 • Buiten afhalen

 • Bezorging
   

Dat is handig om te weten, maar bij Yelp staat alleen het volgende vermeld:

 • Privéparking
   

Dat is óók handig om te weten, maar eigenlijk moet op iedere vermelding dan het volgende komen:

 • Winkelbezoek niet mogelijk

 • Buiten afhalen

 • Bezorging

 • Privéparking
   

Door vermelding te voorzien van actuele informatie, foto’s die passen bij het seizoen én bijzonderheden overal goed te vermelden help je klanten om te besluiten bij jou langs te komen. Inconsistente informatie zorgt voor onduidelijkheid, verwarring en dus ook minder winkelbezoek.
 

3. Goede vindbaarheid

Maar waarom zijn al die vermeldingen belangrijk? Ondanks dat je zelf misschien niet bekend bent met de hierboven genoemde websites gebruiken klanten deze wel. En ook Google gebruikt ze om te begrijpen wat jouw bedrijf bijzonder maakt. 

Zoekmachines hebben de afgelopen 25 jaar een aantal fases doorlopen en je zult zien dat in de huidige fase, het beheren van jouw bedrijfsvermeldingen belangrijk is.
 

 1. In de eerste fase keken zoekmachines naar de meta-omschrijving en meta-trefwoorden die je zelf opgaf. Ze konden de website niet lezen dus jij moest ze vertellen waar je website over ging. 

 2. In de tweede fase gingen zoekmachines websites helemaal uitlezen en indexeren. Ze gingen dus de text die jij op je website plaatste uitlezen (en dat doen ze nog steeds). 

 3. In de derde fase, en daar is Google bekend om geworden, gingen links meetellen. Iedere link vanaf een externe website die verwijst naar jouw website, was een stem. Meer stemmen betekende hogere posities in de zoekresultaten.

 4. In de vierde en huidige fase telt ook de context van deze link mee. Een link vanaf een pagina met recepten naar een pagina op jouw site over tuinkruiden is relevanter dan een link vanaf een website die gaat over sporten naar jouw website. Google gebruikt de context en inhoud van de pagina waar de link staat ook om waarde toe te kennen aan jouw website. 

De vermelding op sites als Cylex en Yalwa is relevant, het gaat immers over jouw tuincentrum. Als je er voor zorgt dat er ook meer relevante content komt, dan word je dus beter gevonden.

En dat is nog niet alles. 

Door jouw bedrijfsvermelding te optimaliseren komen deze pagina’s zelf óók hoger in Google. Bezoekers die op die vermelding uitkomen zullen weer doorklikken naar jouw website. Zo druk je andere websites waar jouw bedrijf op vermeld staat en waar je geen controle over hebt weg van de eerste pagina met zoekresultaten.
 

4. Content die aanzet tot een bezoek

Eenmaal aangekomen op jouw website moet je de website bezoekers natuurlijk verleiden tot een bezoek aan jouw tuincentrum. Daarvoor plaatsen en optimaliseren we bij Garden Connect 4 zaken:

 • Een goed geschreven tekst met foto’s van het tuincentrum

 • Echte reviews die geschreven zijn door jouw klanten

 • Een Google Maps kaart

 • Voorzieningen die belangrijk zijn voor de doelgroep

Met die laatste bedoelen we bijvoorbeeld een service waarbij zware producten in de auto gelegd kunnen worden (handig voor oudere klanten) of juist faciliteiten om baby’s te verschonen (belangrijke voor jonge gezinnen).

Uiteindelijk is de landingspagina op jouw website essentieel om de bezoeker te overtuigen: kom ik wel of kom ik niet!?
 

5. Actuele openingstijden

Je hebt het al een paar keer gelezen: er zijn veel websites waar jouw tuincentrum vermeld staat. Vaak staan daar ook je openingstijden bij. Omdat de tuinbranche per seizoen andere openingstijden kent, is het vaak onduidelijk of deze kloppen.

Met Local SEO marketing zorg je ervoor dat deze openingstijden op alle platforms goed gezet worden. Inclusief zon- en feestdagen waarop je bij uitzondering óók geopend of juist gesloten bent.

Maar waarom is dit belangrijk? Want je actuele openingstijden staan toch gewoon op je eigen website? Dat klopt, maar Google laat jouw openingstijden meteen zien in de zoekresultaten. Als je zoekt naar “tuincentrum Roermond” dan krijg je bijvoorbeeld deze resultaten:

De rode kaders zijn de openingstijden van vandaag. Het zou vervelend zijn als deze niet kloppen, want klanten begrijpen niet altijd dat jij daar niet zoveel aan kunt doen. Maar ze zijn wel geïrriteerd als ze voor een dichte deur komen te staan!

Nu ben je bekend met Google Mijn Bedrijf, maar hoe zit dat met al die andere websites waar jouw openingstijden staan? Houd je die actief bij en wijzig je die ook regelmatig tijdens het seizoen?

Het beheren van al die vermeldingen is best een klus en het schiet er al snel bij in. Voor de tuincentra waarvoor wij Local SEO Marketing doen, beheren we listings op maximaal 17 verschillende websites. Daaronder vallen ook navigatiesystemen van auto’s, Facebook en natuurlijk Google Mijn Bedrijf.

Op die manier hoef je niet meer naar je vermeldingen om te kijken en zijn ze altijd actueel en consistent!
 

6. Het werkt écht!

De laatste en belangrijkste reden om Local SEO toe te passen is dat het écht werkt. Zoals we bij de introductie al vertelden is het aantal mensen dat zoekt naar iets “in de buurt” de afgelopen jaren flink toegenomen. Google Trends laat goed zien dat er nog nooit zoveel gezocht is naar iets “in de buurt” dan in 2020:

Daarbij is het goed om te beseffen wat de intentie is van mensen die zoeken naar:

 • Haagplanten Utrecht

 • Graszoden Middelburg

 • Bestrating Antwerpen

 • etc.
   

Je zoekt alleen naar de combinatie van een product of productgroep als je de intentie hebt om dit in de buurt te kopen. Immers, anders zou je zoeken naar:

 • Haagplanten webshop

 • Graszoden bezorging

 • Bestrating online kopen

 • etc.
   

We hebben de zoektocht die de consument anno 2021 maakt in een tekening gezet waardoor je precies begrijpt hoe dit, dag in dag uit, door jouw klanten gedaan wordt:

 

Ook klanten uit jouw buurt doen dit: door beter vindbaar te worden, zorg je ervoor dat je dus meer klanten naar jouw tuincentrum trekt!
 

Wil je meer weten over Local SEO Marketing? Neem dan contact met ons op via 020-7008250 of mail info@gardenconnect.com

Kijk ook eens naar de volgende berichten: