Online verkopen aan het buitenland

Zoals je wellicht hebt gehoord, verandert op 1 juli de wet- en regelgeving omtrent het verkopen aan het buitenland. Langs deze weg willen we je graag informeren wat je van ons kunt verwachten en wat je moet doen om ervoor te zorgen dat dit voor jouw webshop goed gaat verlopen.

 

Wat verandert er precies?

Vanaf 1 juli verandert de wijze waarop je BTW moet verrekenen als je aan het buitenland verkoopt.

Wanneer je met je webshop de drempel van €10.000 aan omzet in andere EU-landen dan Nederland overschrijdt, word je btw-plichtig in het betreffende land. Op dat moment gelden de btw-regels van het land van je consument.

Wil je na 1 juli dus in het buitenland verkopen, dan moet je dus zorgen dat het BTW tarief van dat land beschikbaar is in jouw webshop.

 

BTW tarieven invoeren

Wij zijn op dit moment bezig om de mogelijkheid toe te voegen om BTW tarieven per land in te laten voeren op het Garden Connect platform.

Houd er rekening mee dat per land andere regels gelden. In Nederland zit er bijvoorbeeld een laag BTW tarief op alle planten, in andere landen zijn eetbare planten vrijgesteld van BTW en zit er op sierplanten juist een hoog tarief.

Je kunt dus niet de tarieven per land invoeren: je moet per product bepalen welk BTW tarief per land van toepassing is.

Denk je nu: dat uitzoeken en invoeren is veel werk!

Ja, dat klopt. Als je in 5 landen verkoopt moet je per land waarschijnlijk 3 tot 4 BTW tarieven verwerken. Dat zijn er dan zo’n 20 per product.

 

BTW & RetailVista

Zit je webshop gekoppeld aan RetailVista, dan komt de BTW informatie door vanuit RetailVista in het Garden Connect Platform. In dat geval moet je er dus voor zorgen dat de juiste informatie in RetailVista komt te staan zodat wij deze kunnen uitlezen.

Het uitlezen van deze BTW tarieven kan overigens alleen via de RetailVista API en niet via de Shopserver. Gebruik je de Shopserver, dan moet je dus overgaan op de RetailVista API.

Neem daarvoor tijdig contact op met zowel ons als NedFox om een offerte op te vragen. Het overzetten kan ca. 4 - 6 weken duren in verband met de drukte op dit moment.

 

Wat als ik geen BTW tarief invoer en gewoon blijf verkopen?

Als je geen of bij een beperkt aantal producten BTW tarieven per land invoert dan zullen wij altijd de Nederlandse of Belgische BTW aanhouden.

Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wet- en regelgeving.

 

Wat als ik niets verkoop aan consumenten in andere EU landen?

Dan hoef je niets te doen.

 

Waarom regelen jullie niet dat dit automatisch goed staat?

Goede vraag! Wij helpen je graag en proberen mee te denken, maar het uitpluizen van de BTW regels van de 26 EU landen is niet iets wat in ons kennisgebied valt.

Wist je dat alle EU landen tezamen meer dan 80 BTW tarieven hanteren?

Hoewel veel dingen in de verschillende landen gelijk zijn, zijn er ook een hoop zaken anders. Als je internationaal wilt ondernemen moet je dus tijd investeren om dit goed in te richten: zowel in je webshop als in de rest van je administratie. Vraag je accountant desgewenst om advies hierover.

 

Ik wil hiermee aan de slag, wat nu?

Neem contact met ons en, indien je RetailVista gekoppeld hebt aan je webshop, ook met NedFox. Dan helpen wij je graag verder.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: