“Het is een gereedschapskist met allerlei tools”

In 1992 kwam Ernst van der Linde eigenlijk bij toeval in de wereld van kassasystemen terecht. Ruim dertig jaar later is NedFox uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met zo’n negentien werknemers. “Samen met mijn schoonvader zijn we begonnen in het stenen tijdperk. Eerst werkten we met DOS, later werd dat Windows en nu zit alles natuurlijk in de Cloud”, vertelt Ernst. Dit interview maakt onderdeel uit van onze whitepaper, waar je meerdere inspirerende interviews kunt lezen met onze partners over ondernemen in uitdagende tijden.

 

Toeval

De oorsprong van NedFox ligt in de tuinbranche en nog steeds zit daar zo’n 60% van het klantenbestand. “Van origine ben ik IT ’er en fotohandelaar en destijds heb ik de fotohandel geautomatiseerd. Toen vroeg een kennis van mij of ik een kassapakket kon schrijven voor GroenRijk. Dat heb ik gedaan en toen waren wij de eerste partij in Nederland die een tuincentrum volledig scanbaar had gemaakt. Daarna is het balletje eigenlijk gaan rollen.” Zo kwam Ernst per toeval in de branche terecht.

 

Gereedschapskist

Het systeem van NedFox heet RetailVista. “Je mag het een kassasysteem noemen, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is een gereedschapskist met allerlei verschillende tools, zoals klantenkaarten, kassasystemen, giftcards en statistieken. Iedereen kan de gereedschapskist gebruiken en het is ook eigenlijk aan alles te koppelen. Je kan het koppelen aan een financieel pakket, een distributiecentrum of bijvoorbeeld aan het Platform van Garden Connect. De klant kan er dus alles in stoppen en uithalen.”

Guided picking

De online tuinbranche heeft afgelopen jaar een enorme boost gekregen en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden. Bedrijven in deze branche hebben geleerd de focus naar online te verleggen. “De omzet heeft een extra boost gekregen met iedereen die een webshop heeft. Al denk ik dat het niet meer dan 10 procent zal worden. Groen verkoop je gewoon niet heel makkelijk online, maar duurdere producten als barbecues en tuinmeubelen natuurlijk wel. Aan ons de taak om die weborders zo goed mogelijk te verwerken.”

Ernst vertelt dat sommige tuincentra nu wel duizenden orders per dag ontvangen. “Wij moeten zorgen dat je de order dan heel makkelijk uit de winkel kan pakken met zo’n mobiel apparaatje.” Van al die orders komt een deel uit het distributiecentrum, maar toch vaak zo’n 2000 uit de winkel zelf. Het is dan van belang dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt. “We zijn bezig om guided picking nog beter te ontwikkelen. Dat is heel belangrijk nu.”

Aanpassen

NedFox heeft niet alleen klanten in Nederland, maar vloog vóór Covid-19 regelmatig naar klanten in Groot Brittannië. “We hadden net een nieuwe klant en moesten het systeem nu voor het eerst remote uitleggen. Dit was wel even wennen, maar het kan dus wel. Voorheen vlogen we dan naar die klant toe, maar dat kan nu niet meer. Dat we met z’n allen veel minder kilometers maken is wel een positief effect van de corona crisis.”

 

Garden Connect

Gezamenlijk hebben Garden Connect en NedFox zo’n 160 integraties. “We doen al ruim tien jaar zaken met elkaar en het is echt een partnership. We helpen elkaar, we brainstormen en ontwikkelen samen nieuwe ideeën. Het klikt gewoon heel goed.”

Kijk ook eens naar de volgende berichten: