Wat is Google CSS en hoe profiteer jij hiervan?

Je hebt vast weleens gehoord van Google CSS (Comparison Shopping Service), maar wat is het precies? En waarom is het belangrijk dat je je aansluit bij een CSS partner als je adverteert bij Google Ads? We hebben 7 veel gestelde vragen op een rijtje gezet en natuurlijk geven we ook de antwoorden aan je.

 

1. Wat is Google Comparis Shopping Service precies?

Een aantal jaar geleden heeft Google een boete van 2,4 miljard euro gekregen van de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik. Omdat Google met Google Shopping vergelijkingssite zoals Beslist.nl wegdrukte oordeelde de Commissie dat er sprake was van machtsmisbruik.

Naast de boete eiste de Commissie dat Google vergelijkingssites ook meer mogelijkheden zou binnen. Zo niet, dan zou de volgende boete 5 procent van de jaaromzet worden. Het is dus logisch dat Google ruimte geeft aan vergelijkingssites in de zoekresultaten. En daar kan jij als tuincentrum van profiteren!

 

2. Wat is een Google CSS partner?

Een Google CSS partner is een vergelijkingssite. Je kent vast Beslist.nl of Beslist.be wel, maar zo zijn er nog velen. Vergelijkingssites helpen consumenten om prijzen, levertijden en andere informatie op een rijtje te zetten en sturen bezoekers naar webshops toe. Google Shopping heeft die rol deels overgenomen.

Tot de uitspraak van de Europese Commissie kon een vergelijkingssite geen advertenties inkopen bij Google Shopping maar dat is dus gewijzigd. Vergelijkingssites kunnen nu dus adverteren in de zoekresultaten van Google Shopping. Het enige verschil is dat je onder de advertentie ziet staan wie de CSS partner is:

Alle advertenties in het voorbeeld hierboven linken naar de desbetreffende webshop toe. Geen enkele link verwijst dus naar Beslist.nl of Bigshopper. Het voordeel is dat CSS partners een korting krijgen op de advertentiekosten.

 

3. Korting? Dat wil ik ook!

Om eerlijke concurrentie te waarborgen bij de Google Shopping advertenties, geeft Google vergelijkingssites een korting van 20% op de kosten per klik. Maar je krijgt die 20% niet terug op je rekening. We leggen het even uit aan je met een voorbeeld.

Stel twee webshops bieden beiden €0,10 voor een klik. De ene webshop adverteert direct, de andere via een CSS partner. Het bod van de CSS partner wordt met 20% verhoogd door Google, dus dat wordt virtueel €0,12.

Voor hetzelfde geld haal je dus meer en betere bezoekers binnen. Wil de webshop die geen CSS partner gebruikt overbieden, dan moet deze dus €0,13 bieden. Een extra kostenpost van 30%.

Door een Google CSS Partner te gebruiken kun jij dus indirect 20% korting krijgen. En dat werkt, want alle campagnes die wij beheren en gekoppeld zijn aan een CSS Partner, scoren beter dan zelfstandige campagnes.

 

4. Hoe kun je adverteren via een CSS partner?

Het adverteren via een CSS partner is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is een abonnement afsluiten. Met dit abonnement wordt jouw Google Ads account gekoppeld aan de shopping feed van de CSS partner.

Is dat spannend? Nee hoor, het gaat namelijk om een financiële koppeling. De CSS partner kan jouw campagnes niet inzien, bewerken of resultaten bekijken. Jij moet gewoon aangeven dat je mee wilt liften op de korting van de CSS partner.

Sommige CSS partners maken er een mooi verhaal van, maar dit is echt het enige wat je hoeft te doen om die 20% korting te kunnen gebruiken.

 

5. Hoe werkt dit in de praktijk?

Wij zijn zelf geen CSS partner en werken daarom samen met Producthero.com. Omdat dit slechts enkele tientjes per maand kost is dit een no-brainer want je haalt die kosten er makkelijk uit. Als je per maand meer dan €150 besteed aan Google Shopping dan ga je er al op vooruit.

Je kunt dit zelf opzetten en regelen, maar wij kunnen dit ook gratis voor je doen als je je Google Ads campagnes aan ons in beheer hebt gegeven.

Naast het maken van de koppeling zoals hierboven uitgelegd, verandert er dus helemaal niets: voor jou niet, voor ons niet en voor de consument die jouw advertentie aanklikt ook niet.

 

6. Wat levert het op?

Afhankelijk van je strategie levert dit je meer omzet op of een beter rendement.

Als je ervoor kiest om jouw eigen budget gelijk te houden, dan zul je meer en betere bezoekers krijgen. Je hebt immers 20% meer te besteden. dat moet zich vertalen in een hogere omzet.

Je kunt er ook voor kiezen om je budget iets te verlagen. Je behoudt dan het aantal bezoekers wat je nu hebt maar hoeft er minder aan uit te geven. Het resultaat is dus een betere winstgevendheid.

 

7. Is dit een magische truc?

Magische trucjes bestaan helaas niet en ook het aansluiten bij een Google CSS partner is geen magische truc die onbeperkte omzet oplevert. Maar het is wel een handige manier om je campagnes winstgevender te maken.

We raden iedereen die Google Shopping inzet aan te melden want het geeft campagnes een flinke boost. Maar los daarvan blijft het belangrijk om je campagnes te monitoren & optimaliseren.

 

Wil je profiteren van Google CSS?

Je begrijpt nu wat Google CSS is en hoe het werkt. Als jij voor jouw tuincentrum ook adverteert in Google dan kunnen we je aanraden om gebruik te maken van een CSS partner. Zoals hierboven uitgelegd hebben wij een samenwerking met Producthero. Deze werkt in binnen- en buitenland.

Als je je via ons aanmeldt bij Producthero dan krijg je bovendien ook een stevige korting op de maandkosten, dus laat het ons weten als je daar gebruik van wilt maken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: