Wat we kunnen leren van Expo 2020

Iedere 10 jaar presenteren landen hun innovaties op technologisch en cultureel gebied en op dit moment doen ze dat tijdens Expo 2020 in het zonnige Dubai. Wat kunnen we leren van de innovaties die landen presenteren? En welke invloed hebben innovaties en ontwikkelingen op de tuinbranche?

Er is maar één manier om daarachter te komen, dus we hebben de Expo 2020 zelf bezocht. We hebben 8 paviljoens uitgelicht die ons opvielen (maar we hebben ze niet alle 100+ bezocht, zeggen we er eerlijk bij).

Alif: de virtuele en echte wereld ontmoeten elkaar

1. Alif: de virtuele en echte wereld ontmoeten elkaar

Het Alif paviljoen van de Emiraten maakt de koppeling tussen de virtuele en echte wereld. Na een rondreis door 2000 jaar vooruitgang - van lopend reizen tot ruimtevaart - is te zien zien hoe IT de wereld beter maar ook complexer en uitdagender maakt. Veiligheid en privacy zijn daarbij belangrijk, maar moeten wel geborgd worden in deze snel veranderende wereld. Meer data betekent namelijk niet altijd dat iets meteen beter wordt!

In het paviljoen is ook te zijn hoe we over een aantal jaren kunnen reizen: hoverboards, jetpacks, drones en motoren die op zonne energie rijden. 

Estland: de online samenleving

2. Estland: de online samenleving

Van oudsher is Estland een vooruitstrevend land en het internet is de basis voor alles wat een inwoner daar doet: leren, werken, betalen en contact met de overheid. Daarin ligt het land ver voor op Nederland of België. In het bescheiden paviljoen is veel te zien en lezen over de toepassing van slimme internetoplossingen in de digital-first samenleving van Estland.

Estland wil op Expo 2020 een blauwdruk geven aan andere landen om hun innovatieve toepassingen te implementeren. Leuk detail is de robot die drankjes maakt & mixt voor gasten, zeker in tijden waarin het lastig is om goede medewerkers te vinden.

3. Singapore: de groene stad

Singapore blijft weg van technologie, maar focust zich helemaal op haar missie om de meest groene stad ter wereld te worden (City in a Garden). Het paviljoen maakt dit van buiten meteen duidelijk, want het is helemaal begroeid met planten.

In het paviljoen zelf wordt uitgelegd hoe Singapore haar visie wil waarmaken: groen is het uitgangspunt bij stedelijk vernieuwing, en niet het sluitstuk na de bouw. De leidersrol die Singapore hierin heeft leidt zeker tot nóg meer aandacht voor vergroening van de buitenruimte, wat uiteraard weer goed is voor de tuinbranche.

Nederland: innovatie in tuinbouw

4. Nederland: innovatie in tuinbouw

Natuurlijk hebben we ook ons “eigen” paviljoen bezocht en deze staat natuurlijk in het teken van tuinbouw. In het paviljoen zijn innovaties toegepast om groente te kunnen verbouwen in deze gortdroge omgeving. Er wordt water onttrokken uit de buitenlucht en zonne-energie gebruikt om de gewassen binnen te laten groeien. Op de foto hierboven zie je de gewassen die verticaal groeien en boven het dak zie je nog nét iets van de installatie die water genereert.

Het gebouw is volledig recyclebaar en zal twee maanden na afloop van de Expo helemaal weg zijn. Alles wat resteert is dan grind & zand. Het Nederlandse paviljoen staat in de lijst van meest populaire paviljoens op de expo, dus de boodschap wordt wijd verspreid.

Zuid-Korea: Augmented Reality

5. Zuid-Korea: Augmented Reality

Het hoofdthema van de Koreanen is Augmented Reality: tijdens de rondleiding door het paviljoen wordt veel gebruik gemaakt van AR om een extra dimensie toe te voegen. Zo kun je innovaties bekijken die in Zuid-Korea ontwikkeld worden. De toepassing van AR wordt overigens door meer landen gebruikt om de online & echte wereld samen te laten komen.

Het K-Pop optreden na afloop is een leuk extraatje trouwens!

6. Het Verenigd Koninkrijk: Artificial Intelligence

Het paviljoen van de UK is simpel van opzet maar wel origineel en geïnspireerd op Stephen Hawkings. Binnen kunnen bezoekers 1 woord invoeren, waarna er buiten op het paviljoen een gedicht mee wordt gemaakt. Deze wordt vervolgens op de gevel getoond.

Ons ingevoerde woord “gardencentre” was helaas te lang, maar dit paviljoen toont wel de kracht van Artificial Intelligence. Na de expo wil men het langste gedicht ter wereld publiceren.

Terra: het duurzaamheidspaviljoen

7. Terra: het duurzaamheidspaviljoen

Misschien wel het meest indrukwekkende gebouw op de Expo 2020 is Terra: een paviljoen wat volledig in het teken van duurzaamheid staat. Het dak is een groot zonnepaneel en binnenin worden bezoekers meegenomen op een reis waarbij ze de impact van de mens op de aarde kunnen ervaren.

Daarbij moeten ze ook zelf keuzes maken: wil je een nieuwe spijkerbroek die 12.000 liter water kost, of stel je je aankoop nog even uit? Door het heel concreet te maken, wordt de impact van keuzes die we dagelijks maken heel duidelijk.

In het paviljoen loop je ook letterlijk onder de grond en wordt uitgelegd hoe bossen ondergronds verweven zijn. Doordat je letterlijk de wortels ziet krijg je daar een goed beeld van - erg origineel en leerzaam dus.
 

Talabat

8. Talabat

De Arabische thuisbezorgd heeft een concept store ingericht op de expo. De robot die ijsjes maakt is een goed voorbeeld van de toenemende toepasbaarheid van robotica in alledaagse settings. Waar robots vaak conceptueel zijn, maakt deze een heerlijk ijsje voor je klaar zonder dat er mensen aan te pas komen.

Talabat laat in haar concept store ook de toekomst van restaurants zien. Naast het bestellen via touchscreens en QR-codes, is de inrichting van de keuken ook aangepast aan de wereld-van-nu. Bestellingen voor koeriers worden op een loopband gezet waar de koerier het af kan pakken. Een slimme oplossing waarbij ze de prioriteiten dus omdraaien: een restaurantkeuken is er in eerste plaats voor de take-away, daarna komen pas de gasten die komen eten.

Op het gehele Expo 2020 terrein kan bovendien eten besteld worden, wat vervolgens wordt bezorgd met een kleine bezorg bezorgrobot van Talabat. 

Talabat robot

Maar wat kun je er nu van leren?

Deze 8 paviljoens hebben op hun eigen manier innovaties en ontwikkelingen getoond. Maar wat kun je er nu van leren en hoe kunnen wij of jij dit gebruiken in je bedrijf? 

  • Het eerste wat opvalt is dat veel landen grootse dromen hebben. Groots denken leidt vaak tot grootse daden, dus denk vooral groot. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Verenigde Arabische Emiraten zijn opgericht. Het is geen perfect land, maar wie foto’s ziet van Dubai in 1961 en 2021 begrijpt meteen dat er groots wordt gedacht. Hoe groots durf jij te denken?
  • Ten tweede is duurzaamheid hét thema van de Expo 2020 in Dubai. Alle landen besteden hier aandacht aan. Soms met een kwinkslag en soms is het paviljoen volledig gekoppeld aan duurzaamheid. Deze trend is duidelijk nog aan het ontwikkelen en zal gaan versnellen. Hier liggen voor tuincentra natuurlijk volop kansen, maar versnelling kan geen kwaad. Wat kun jij op dit  gebied doen om voorop te lopen?
  • Ten derde is er meer dan Europa. Veel innovaties komen vanuit hoeken en landen waar je het niet persé verwacht. Op de Expo zijn alle landen welkom en Saoedi Arabië heeft bijvoorbeeld hangende tuinen ontwikkeld rondom het paviljoen. Erg mooi en verkoelend tijdens de warme dagen in Dubai. Staar je dus niet blind op Europa of de VS - there’s more to explore!

Wie concrete antwoorden verwacht zit op de Expo niet goed: veel oplossingen en ontwikkelingen worden conceptmatig uitgelegd en moeten nog doorontwikkeld worden. Op de Expo hebben wij echter voldoende inspiratie opgedaan om een idee te krijgen van de wereld van morgen en de rol die wij daarin gaan spelen. 

En net zoals dat bezoekers van de eerste wereldtentoonstellingen niet wisten of de telefoon of fax wel nuttig waren, zijn er ook op deze Expo voldoende innovaties te zien die over een aantal jaren volstrekt normaal kunnen zijn!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: