Gezien in Tuinzaken: Meer tuinmeubels verkopen door inzet Augmented Reality

Dit artikel is gepubliceerd in de mei editie van Tuinzaken.

34% van de tuinmeubels in Nederland wordt online gekocht: maar hoe weten klanten of de nieuwe loungeset wel goed staat in hun tuin of op hun balkon? De Augmented Reality oplossing van Garden Connect helpt je om deze vraag te beantwoorden.

“Met Augmented Reality kunnen jouw websitebezoekers via hun smartphone producten virtueel in hun eigen huis of tuin plaatsen. Met AR worden digitale beelden dus gecombineerd met de werkelijkheid" aldus Edwin Meijer, één van de oprichters van Garden Connect.
 

Conversiestijging in webshop

“Het inzetten van AR leidt tot een stijging van bestellingen: sommige tuincentra zien een verdrievoudiging van de verkoop van bepaalde producten door de inzet hiervan. Dat is ook niet zo vreemd, want je kunt alles over een product vertellen maar uiteindelijk wil de klant weten of het product goed past in zijn tuin. Die vraag kun je nu eenvoudig beantwoorden.” 
 

Laagdrempelige techniek

De AR oplossing van Garden Connect is zonder aparte app te gebruiken: “Ons uitgangspunt is geweest dat iedereen dit moet kunnen gebruiken vanaf zijn smartphone. Je hebt als bezoeker dus geen aparte app nodig.” 

Het inzetten van AR in de webshop zelf is ook niet moeilijk: “Wij hebben het denkwerk gedaan, dus het enige wat er in de webshop zelf gebeurt is het plaatsen van een link. De modellen maken wij op basis van de foto’s die er al zijn, waardoor er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig is.”
 

Geschikt voor iedere webshop

Garden Connect heeft een eigen platform ontwikkeld waarop inmiddels meer dan 400 websites & webshops draaien. “We hebben er bewust voor gekozen om onze Augmented Reality oplossing geschikt te maken voor iedereen, ook wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van ons platform. Het is namelijk een mooie oplossing voor iedereen die tuinmeubels, interieurartikelen of planten wil verkopen.”

Ieder tuincentrum krijgt toegang tot de volledige database van 3D modellen: “Wij werken voor meer dan 300 tuincentra in binnen- en buitenland. Iedereen kan profiteren van ons netwerk en van de modellen die we reeds beschikbaar hebben. Dat scheelt een hoop tijd en kosten.”
 

Bol.com

Inmiddels maken meer dan 15 tuincentra gebruik van de AR oplossing, maar ook partijen die niet op het Garden Connect platform zijn aangesloten, zoals Bol.com. “Op dit moment kun je een aantal tuinmeubels op Bol.com bekijken via AR. Dat zijn uitsluitend producten die via onze klanten te koop staan op het platform. Het is een goed voorbeeld hoe wij innovatie en ons netwerk inzetten om tuincentra online te laten groeien. En we zijn er natuurlijk trots op dat Bol.com het vertrouwen heeft in ons bedrijf!”

Potten & planten

Naast tuinmeubels kan AR ook ingezet worden om klanten te helpen een pot-plant combinatie te laten kiezen: “We hebben een tool ontwikkeld waarmee je simpel een pot en plant kunt kiezen. Die zet je vervolgens via AR in je woonkamer. Vind je hem mooi, dan bestel je de combinatie direct in de webshop.”
 

Innovatie tijdens jubileumjaar

Garden Connect is in 2002 vanuit vrijwilligerswerk ontstaan en opgericht door drie vrienden: “We vieren dit jaar ons 20-jarig jubileum en daar zijn we trots op. Maar we leunen niet rustig achterover, want we hebben een jaar geleden de ambitie uitgesproken om het meest toonaangevende online marketingbureau voor tuincentra ter wereld te worden. De grootste zijn we al, maar willen nu ook de allerbeste worden. Innovaties als Augmented Reality helpen daar natuurlijk bij.”

De groei en ambities blijven niet onopgemerkt: “We zijn in 2022 wederom opgenomen in de Emerce 100, de lijst met de beste online marketing bureaus in Nederland. Wij werken in een hele specifieke markt dus het is bijzonder dat we hierin opgenomen zijn”.
 

IGCA Congres

Het jubileum gaat echter niet onopgemerkt voorbij: “We vieren het jubileum in september met een boottocht rondom Amsterdam voorafgaand aan het IGCA Congress. We verwachten daar rond de 200 mensen vanuit vijftien landen om samen met ons deze mijlpaal te vieren. We hebben meer relaties in het buitenland dan in Nederland, dus dit is een unieke kans om onze internationale gasten te verwelkomen. Daarnaast organiseren we later dit voorjaar een groots diner in het Verenigd Koninkrijk.” 

De 45 medewerkers worden natuurlijk ook niet vergeten: “We gaan natuurlijk ook met onze medewerkers op stap. Zonder hen hadden we dit namelijk nooit kunnen bereiken.”

Wil je meer weten over Augmented Reality? Scan dan de QR code hieronder om het zelf eens te proberen! Of lees hier meer informatie 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: