Google Analytics 4: wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 juli 2023 gaat Google stoppen met Google Analytics zoals je het kent en moet je verplicht over op Google Analytics 4. Maar waarom doen ze dit? Wat verandert er nu precies? En wat doen wij om deze overgang soepel te laten verlopen? Je leest er alles over in dit blog over Google Analytics 4! 

Wie inlogt in Google Analytics ziet een melding dat vanaf 1 juli 2023 de overstap naar Google Analytics 4 gemaakt moet worden. Doe je dat niet, dan worden er geen gegevens meer verzamelt. De oude versie van Analytics, ook wel Universal Analytics genoemd, komt per die datum namelijk te vervallen.
 

Wat is het verschil tussen Universal Analytics en Google Analytics 4?

De basis van Analytics is natuurlijk dat er gegevens verzameld worden van jouw bezoekers en gebruikers - dat verandert niet. Maar de manier waarop Google de gegevens verzamelt verandert wel: doordat steeds meer browsers cookies blokkeren, worden cijfers in Analytics minder betrouwbaar.

Binnen Google Analytics 4 wordt er daarom geen gebruik gemaakt van cookies. 

Een ander belangrijk verschil is dat Google Analytics 4 kijkt naar gebeurtenissen, terwijl Universal Analytics leunt op bekeken pagina’s. 

Een gebeurtenis kun je zelf instellen maar Google Analytics 4 meet ook standaard al een aantal gebeurtenissen:

  • Scrolls
  • Paginaweergaven
  • Video-engagement
  • Uitgaande klikken
  • Zoeken op de site
  • Bestand downloads

Ook als je niet al te veel instelt krijg je dus al goed inzicht in het gedrag van jouw bezoekers. 

Van bouncer naar betrokkenheid

Het bouncepercentage zoals je dat kent komt daarmee te vervallen: een bezoeker die 45 seconden op een pagina zit, zou volgens de oude meetmethode een bouncer zijn. Dat is niet helemaal terecht want die gebruiker heeft wel 45 seconden op je site doorgebracht.

De nieuwe waarde “betrokkenheidspercentage” vervangt dit: ook als een bezoeker maar 1 pagina bezoekt kan hij betrokken zijn! Een betrokken gebruiker voldoet aan 1 van deze voorwaarden:

  • Een conversie is voltooid
  • De website staat minimaal 10 seconden open 
  • Er vinden minimaal 2 gebeurtenissen plaats

Dit wordt automatisch berekend, ook als je niets instelt in jouw eigen account. 

Minder standaard rapportages

Een ander belangrijk verschil is dat er minder standaard rapportages in Google Analytics 4 staan. Je kunt dus zelf je eigen rapportages inrichten. Dat kost dus meer tijd dan bij Universal Analytics, waar alles min of meer kant & klaar ingesteld stond.

Garden Connect & Google Analytics 4

Er zijn twee manieren om Google Analytics 4 in te stellen:

De integratie via Google Tag Manager is sinds 1 oktober 2021 al beschikbaar. Je kunt Google Tag Manager instellen en kiezen om Google Analytics 4, Universal Analytics of beide te gebruiken op jouw website of webshop. Je kunt Google Tag Manager zelf inrichten en instellen en de tags doorsturen naar support@gardenconnect.com

Je kunt dan onze standaard containers downloaden en importeren in je eigen Google Tag Manager account. Je hebt dan een goed startpunt om zowel Universal Analytics als Google Analytics in te stellen via Google Tag Manager. 

Hou er wel rekening mee dat wij voor het instellen van Google Tag Manager zelf geen support bieden; dit is gewoon een tool van Google en je kunt online documentatie vinden hoe dit werkt. Wil je toch ondersteuning, dan kunnen wij Google Tag Manager volledig inrichten voor je. Neem daarvoor contact op met je accountmanager.
 

1 december 2022

De directe integratie tussen jouw website en Google Analytics 4 kun je vanaf 1 december 2022 zelf instellen. Het enige wat je hoeft te doen is het omzetten van je Google Universal Analytics account naar Google Analytics 4, zie deze link voor de uitleg van Google. Je krijgt dan een code en deze code kun je vanaf 1 december zelf koppelen aan jouw website of webshop.

Ook hiervoor geldt dat je dit zelf kunt doen door in te loggen op je Google Analytics account en de stappen te volgen. 

Wil je toch ondersteuning, dan kunnen wij de overgang regelen en dit instellen voor je. Neem ook daarvoor contact op met je accountmanager.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: