Case studie: Local SEO Marketing

46% van de zoekopdrachten in Google is er op gericht om iets te doen, bekijken, bezoeken of te kopen “in de buurt”. Consumenten, zoals jij en ik, zoeken in Google dagelijks naar informatie over plaatsen en bedrijven in hun eigen buurt. Met Local SEO Marketing zorg je ervoor dat jouw tuincentrum goed zichtbaar wordt voor jouw eigen, lokale klanten.

Hiermee maak je dus de verbinding tussen online & offline, want een winkelbezoek begint vaak online en eindigt in een winkel: maar liefst 76% van deze zoekopdrachten leidt tot een bezoek binnen 48 uur.

Het optimaliseren van jouw website om lokaal beter gevonden te worden heet Local SEO. Met bovenstaande cijfers in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat Local SEO Marketing steeds belangrijker wordt. Maar hoe werkt Local SEO Marketing? En wat heb je er nu precies aan als tuincentrum? 

In deze case studie leggen we je uit hoe wij voor een tuincentrum de lokale vindbaarheid hebben verbeterd.
 

Wat doen we bij Local SEO Marketing?

Onze Local SEO Marketing dienst is erop gericht om jouw tuincentrum online beter zichtbaar te maken bij klanten in jouw eigen regio. Hierbij doorlopen we een aantal stappen, samen met jou, om ervoor te zorgen dat we de juiste mensen bereiken. 

We doorlopen een aantal stappen die (bijna) altijd leiden tot meer winkelbezoek:

 • Doelgroep & assortiment
 • Content verrijken
 • Linkbuilding
 • Koppeling Google Mijn Bedrijf
 • Bedrijvengids actualiseren
   

Doelgroep & assortiment

We beginnen met het bepalen van de juiste doelgroep. Het lijkt eenvoudig, want je moet gewoon de regio kiezen waar je gevestigd bent. Maar dat is dus iets lastiger dan je zou denken:

 • Voor unieke producten, zoals Ooni Pizza Ovens, rijden mensen verder dan voor geraniums
 • In iedere regio is de afstand die men bereid is om te reizen wisselend, in Drenthe heb je immers minder winkelmogelijkheden dan in Utrecht
 • Je moet ook de juiste mensen benaderen. Als jouw assortiment aan de bovenkant van de markt zit, moet je dus ook plaatsen bereiken waar mensen, die de koopkracht hebben om jouw producten te kopen, zijn

Kortom, het is niet zo eenvoudig als dat het lijkt maar uiteindelijk maken we, samen met jou, een overzicht van regio’s en doelgroepen.

Naast de doelgroep bekijken we ook het assortiment. Vaak zijn er voor de hand liggende productgroepen, zoals:

 • Kamerplanten
 • Tuinplanten
 • Potterie
 • Tuinmeubels
 • Barbecues
 • Kerstbomen

Het ligt dus voor de hand om combinaties te maken als “Kamerplanten Zwanenburg” en “Potterie Amsterdam”. Maar vaak zijn er betere en effectievere trefwoorden te vinden waarmee we meer relevante bezoekers kunnen trekken. 

In plaats van te kijken naar de meest oppervlakkige trefwoorden maken we een uitgebreide analyse. Hierbij gebruiken we:

 • Merken en assortimentsgroepen (dus niet alleen barbecues, maar ook gasbarbecues, houtskool barbecues, pizza ovens, etc.)
 • Het zoekvolume op trefwoorden. Wist je dat er op “tuinmeubelen” 5x zo vaak gezocht wordt als op “tuinmeubels”? Als je te snel aan de slag gaat mis je dit soort kansen!
 • De concurrentie op trefwoorden. Op basis van jouw website en ambities bekijken we welke trefwoorden wel of niet haalbaar zijn. Ondanks dat “tuinmeubelen” flink populairder zijn dan “tuinmeubels”, is de concurrentie nagenoeg gelijk. Als je je richt op “tuinmeubels” dan moet je dezelfde moeite doen om resultaat te behalen, maar uiteindelijk heb je 5x zo weinig potentiële klanten!

Het maken van de analyse voor de doelgroep en productgroepen kost best wat tijd, maar legt een goede basis onder het verdere werk wat we doen binnen Local SEO marketing. 
 

Content verrijken

Vervolgens analyseren we de content op jouw website. Meestal word je wel gevonden met woordcombinaties waarin je eigen plaatsnaam genoemd is. Garden Connect zit in Zwanenburg en stel dat wij een tuincentrum zouden zijn, dan zouden we gerust goed gevonden worden op:

 • Tuinmeubelen Zwanenburg
 • Planten Zwanenburg
 • Tuincentrum Zwanenburg

Echter, in Zwanenburg wonen niet zoveel mensen. Wij zouden ons dus richten op omringende plaatsen. Je kunt in Google Maps zien dat Zwanenburg ligt ingeklemd tussen Hoofddorp, Haarlem en natuurlijk Amsterdam:

Met deze kennis gaan we aan de slag en we maken dus content waarbij de relevante trefwoorden gecombineerd worden met de juiste plaatsnamen. Waar mogelijk verwerken we dit op natuurlijke wijze in bestaande content. Als het niet anders kan, dan gaan we aan de slag met speciale landingspagina’s. 

Een voorbeeld van een goede pagina met content die gericht is op Local SEO vind je hieronder:

Zoals je ziet is deze pagina gericht op de woordcombinatie “tuinplanten Apeldoorn”. En je kunt nu ook eens in Google zoeken naar deze woordcombinatie, waarschijnlijk zie je dan het volgende:

Is het toevallig dat tuincentrum Tullekensmolen op 1 staat met “tuinplanten Apeldoorn”? 

Het uitbreiden van content is een herhalend proces, want de producten in jouw tuincentrum veranderen met de seizoenen. Ook wisselen voorkeuren van consumenten: wie wil er anno 2022 nog een miniatuur tuintje? De vraag is, volgens Google, met 60% gedaald, dus die trend is wel voorbij. Als we dat zien wisselen we de trefwoorden natuurlijk!
 

Linkbuilding

Genoeg over de content, het tweede aspect van Local SEO betreft linkbuilding. Linkbuilding is, met grote voorsprong, het meest vage van de diensten die we verlenen, dus laten we het nog eens kort uitleggen. 

 • Google beschouwt een link van een externe website naar jouw website als een stem voor jouw website. Meer stemmen betekent dat je hoger komt. 
 • Maar het gaat niet alleen om de kwantiteit, kwaliteit telt ook. Een link vanaf Microsoft.com telt zwaarder dan een link van Gardenconnect.com. Over het algemeen geldt dat een betere link meer geld kost en vice versa. 
 • Daarnaast is context belangrijk. Een link vanaf een pagina met informatie over tuinieren telt zwaarder mee voor jou dan een link vanaf een pagina met mobiele telefoonaanbiedingen. Tenzij je mobiele telefoons verkoopt, dan werkt het precies andersom natuurlijk.
 • Er zijn nog een aantal factoren van belang, maar je snapt dat de combinatie van kwantiteit, kwaliteit en relevantie belangrijk is. 

Moet je dus extreem veel links gaan plaatsen? Nee, dat hoeft gelukkig niet. Je moet gewoon zorgen dat jouw linkprofiel beter is dan dat van je concurrent, want dan scoor je op dit punt beter. 

Maar wat voor links plaatsen we dan? En hoe werkt dat? 

We doen al 20 jaar online marketing voor tuincentra en hebben een uitgebreid netwerk van contacten waar we links kunnen plaatsen voor onze klanten. Dat zijn er inmiddels meer dan 1.500 en iedere week komen er nieuwe sites bij:

 • Blogs
 • Bedrijvensites
 • Startpagina’s
 • Partner-bedrijven

Per website en per tuincentrum bekijken we welke links het meest relevant zijn. Verkoop je veranda’s, dan zullen we een website eigenaar benaderen die daar affiniteit mee heeft. Wil je meer focussen op planten, dan kennen we een hoop plantengekkies met websites over planten. 

Uiteindelijk is het dus handwerk: we vragen ze om een link op te nemen naar jouw website. Soms betalen we, soms plaatsen we een link terug naar hun website en soms plaatsen ze een link omdat hun eigen site daar ook completer van wordt. 

Een voorbeeld van een link welke we geplaatst hebben, vind je op deze website. Door content te combineren met goede links zorg je voor betere vindbaarheid. 

Je kunt dit trouwens ook zelf doen, maar dat zal wel even tijd gaan kosten!
 

Koppeling Google Mijn Bedrijf

Omdat veel consumenten hun zoekopdracht in Google of Google Maps beginnen, zorgen we er ook voor dat jouw profiel up to date komt én blijft. We hebben daarvoor een koppeling ontwikkeld waardoor veel informatie automatisch goed staat als je je website bijhoudt:

 • Openingstijden
 • Extra openingstijden & koopzondagen
 • Nieuwsberichten

Als je de openingstijden op je website wijzigt, dan veranderen deze dus ook op je Google profiel - handig!

We zorgen er daarnaast voor dat alle andere informatie goed gezet wordt en actueel is:

 • Foto’s van jouw tuincentrum
 • Diensten die je aanbiedt
 • Contactgegevens
 • Je bedrijfsomschrijving

Een goed gevuld, compleet profiel wekt vertrouwen bij de consument. Ook ziet dit er goed uit en zorgt het ervoor dat consumenten klikken op de actiebuttons bij jouw profiel:

Een belangrijk onderdeel van je Google Mijn Bedrijf pagina zijn recensies. Recensies leveren sociale bewijskracht, één van de principes van overtuiging van Cialdini die je wellicht nog kent van school. 

Neem de proef op de som. Je woont in Vianen en wilt in de buurt tuinplanten kopen. Je zoekt in Google en ziet deze twee winkels. Waar ga jij heen?

 • Tuincentrum de Bruijn met 202 reviews en gemiddeld een 4,4 score
 • Groencentrum Provincia, zonder reviews 

Je zult nu begrijpen dat reviews belangrijk zijn en het daarom dus de moeite waard is om ze te verzamelen! 

Maar naast het verzamelen is het ook belangrijk om ze regelmatig te tonen. Wij gebruiken daarvoor widgets waardoor bezoekers van jouw website direct zien dat jij al vele tevreden klant hebt. Hier zie je een voorbeeld:

Maar waarom zou je zoveel moeite stoppen in een profiel bij Google? Dat is toch niet nodig? We hebben wat cijfers op een rijtje gezet voor je waarbij we de maanden januari tot en met juni vergeleken hebben voor een klant waarbij we in 2021 Local SEO marketing zijn gaan doen. Dit zijn het aantal kliks op zijn Google Mijn Bedrijf profiel:

 

                                                       2020               2022

Website bezoeken                      2.400             8.300    +245%

Telefonische oproepen                 367                994

Route plannen                                595             2.900

Foto’s bekijken                        122.800         494.300


Je ziet dus duidelijk het resultaat van een goed ingevuld en actueel Google Mijn Bedrijf profiel. 
 

Bedrijvengidsen actualiseren

Waar je vroeger (je weet wel, die tijd toen alles beter was) de Gouden Gids had, heb je tegenwoordig honderden websites waar jouw tuincentrum vermeld staat. Denk aan sites & platforms als:

 • Facebook
 • Cylex
 • Apple Maps
 • Yelp

Jouw tuincentrum staat ook vermeld op deze sites, of je dat nu wilt of niet. Consumenten gebruiken deze sites dus het is belangrijk dat jij ervoor zorgt dat je gegevens actueel zijn. Immers, als je openingstijden niet juist zijn op een bedrijvengids en de klant staat voor een dichte deur dan zal hij jou de schuld geven!

Als wij met Local SEO marketing aan de slag gaan zorgen we er dus voor dat deze bedrijvengidsen geactualiseerd worden. Dat gaat deels automatisch en deels handmatig:

 • Openingstijden
 • Extra openingstijden
 • Foto’s
 • Omschrijvingen
 • Contactgegevens

Dit is bewerkelijk maar natuurlijk wel belangrijk om te doen. Je kunt hieronder zien hoe een vermelding op Cylex er uit zag voordat wij deze bijgewerkt hadden en natuurlijk ook de huidige versie:

 

 

 

Een leuke bijkomstigheid is dat complete, actuele vermeldingen vaak beter getoond worden in bedrijvengidsen. Op die manier krijg je dus óók extra aandacht. Als je in Cylex zoekt naar tuincentra in de buurt van Dordrecht, dan staat Tuinwereld ook bovenaan:

Daarnaast indexeert en beoordeelt Google deze informatie ook en draagt het bij aan de rankings van jouw website in Google. Kortom, een aantal hele goede redenen om ervoor te zorgen dat jouw vermeldingen op bedrijvengids actueel zijn.
 

De resultaten!

Je weet nu precies wat we doen maar de vraag is natuurlijk wat het oplevert. We hebben hierboven al laten zien wat de impact is op het aantal vertoningen en kliks op een Google Mijn Bedrijf profiel als we deze optimaliseren. Maar alle andere werkzaamheden zijn gericht op betere vindbaarheid in Google, dus het is goed om ook deze resultaten te zien:

 

                                                              2020                  2022

Weergaven Google                         27.700            183.800

Weergaven Google Maps              14.600            944.000 (geen typefout!)

Zoekopdrachten                               6.900            300.200

 

Je ziet dus dat Local SEO bijdraagt aan betere vindbaarheid en meer interactie met consumenten. Tuincentra die klanten willen trekken naar hun winkel kunnen dat middels Local SEO marketing op een goede, laagdrempelige manier doen. 

Local SEO is bovendien een lange termijn oplossing: de links, content en bedrijvengidsen blijven geruime tijd actief. Je hebt er dus jarenlang plezier van. 

Wil je ook meer klanten naar jouw tuincentrum toe trekken? Neem dan contact met ons op via info@gardenconnect.com - we helpen je graag!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: