6 tips om jouw nieuwsbrief goed af te leveren

Op de drukste dagen van het jaar versturen onze gebruikers zo’n half miljoen nieuwsbrieven per dag: best een hoop en het is een teken dat e-mail marketing nog altijd prima werkt. Maar hoe voorkom je dat nieuwsbrieven in een SPAM box belanden? We geven je in dit blog 6X tips om de bezorging van jouw nieuwsbrieven te verbeteren!
 

Wat is een SPAM filter?

Geloof het of niet: SPAM filters zijn een van je beste vrienden. Dagelijks worden er meer dan 200 miljard mails verstuurd en daarvan is bijna 60% SPAM: kun je voorstellen wat er gebeurd er als er geen SPAM filters zouden bestaan? 

Dan wordt het één grote bende in je inbox en wordt e-mail eigenlijk onbruikbaar.

Een SPAM filter scant alle inkomende e-mails en controleert deze op 4 punten:

  • De technische opbouw van de e-mail
  • De inhoud, zoals teksten en afbeeldingen
  • Instellingen van de gebruiker
  • De afzender, waarbij ze vaak blacklists gebruiken

Per punt wordt een score berekend en een enkel foutje is geen probleem, maar als je score laag genoeg is dan beland je nieuwsbrief in een SPAM filter. 

De vraag is dus: hoe kun je nieuwsbrieven verzenden zonder dat deze in een SPAM filter vastlopen? 
 

1. Let op het domein dat je gebruikt om e-mails te verzenden

Het is handig als jouw website en het emailadres dat je gebruikt om nieuwsbrieven te versturen gelijk is. Het gebeurd weleens dat hier een afwijking in zit, bijvoorbeeld:

  • De website staat op tuincentrumzwanenburg.nl
  • Het emailadres is afgekort tot tczwanenburg.nl

Een SPAM filter zal dit als verdacht markeren. Je kunt het e-mail adres wijzigen maar ook zorgen dat SPAM filters begrijpen dat deze twee domeinen bij elkaar horen. Dat kan je doen door SPF records in te stellen. 

Dat geldt ook voor de server die je gebruikt om nieuwsbrieven te versturen. Als je dat via ons platform doet is het belangrijk om de instellingen van jouw domein, waaronder dus het SPF record, even te controleren. 

Weet je niet hoe dat moet of of deze goed staan voor jouw website? Blijf dan doorlezen, dan geven we je een handige tip!
 

2. Let op je TAALGEBRUIK!!!!!

EEN TEKST MET ALLEMAAL HOOFDLETTERS!!!!!!!!!!! Dat is irritant he? SPAM filters denken daar net zo over dus voorkom het gebruik van hoofdletters en leestekens in je titel of tekst. 

We zien vaak dat men nieuwsbrieven maakt met extreem veel hoofdletters. Naast dat het taalkundig niet klopt, vinden SPAM filters het dus ook niet fijn. Vermijd het zoveel mogelijk en zeker ook in titels van nieuwsbrieven. 

Het is onprofessioneel en zorgt ervoor dat je mails sneller geblokkeerd worden. 
 

3. Combineer afbeeldingen en teksten

Zelf vinden we het handig om afbeeldingen op te nemen in nieuwsbrieven: het ziet er leuker en speelser uit, je omzeilt de beperkingen die emailprogramma’s hebben en je kunt je eigen merk goed naar voren laten komen. Daarom hebben we er ook een Academy video aan gewijd.

Maar SPAM filters moeten wel begrijpen wat er in je nieuwsbrief staat en dat is lastiger als je alleen maar afbeeldingen gebruikt. Je kunt twee oplossingen toepassen:

  • Wissel afbeeldingen af met een kort stukje tekst
  • Voeg een alt-tag toe aan al je afbeeldingen

Deze alt-tag, ofwel alternatieve tekst in goed Nederlands, kun je hier invoeren:

Hierdoor help je SPAM filters om te begrijpen waar je afbeelding over gaat en voorkomen je problemen.
 

4. Let op je aanmeldproces

Het klinkt misschien raar om dit te benoemen, maar je moet ook goed nadenken over je aanmeldproces. Ontvangers van jouw nieuwsbrief kunnen met 1 klik in hun emailprogramma aangeven dat een bericht SPAM is. SPAM filters leren daar van en als dit vaak genoeg gebeurd wordt het voor jou dus lastiger om e-mails goed af te leveren.

Gebruik dus geen onduidelijke trucjes om mensen op je verzendlijst te krijgen. Het inkopen van lijsten met e-mailadressen is natuurlijk helemaal een no-go.
 

5. Verwijder inactieve abonnees

Een goede nieuwsbrief wordt door veel ontvangers geopend. Een handige manier om te zorgen dat jij alleen goed werkende e-mailadressen op je verzendlijst hebt staan is om inactieve abonnees te verwijderen. 

Veel mensen hebben om de paar jaar een ander emailadres. Ze krijgen nieuw werk, veranderen van internet provider of hebben andere redenen om een nieuw emailadres in gebruik te nemen. 

Het is belangrijk om je verzendlijst schoon te houden en ongeldige email adressen niet meer te benaderen. 

Wij helpen je hiermee door niet werkende e-mailadressen automatisch af te melden na 3 foutmeldingen. Zo hou je jouw database geautomatiseerd netjes op orde.
 

6. Doe de SPAM check!

Wil je weten wat jij kunt doen of verbeteren om jouw nieuwsbrief beter af te leveren? Dan kun je een testbericht sturen via https://www.mail-tester.com. Op die website wordt een e-mailadres getoond:

Stuur een testnieuwsbrief naar dit adres en je ziet binnen een aantal seconde het resultaat. Scores onder de 7.0 moet je meteen oppakken want dan loop je het risico dat je email in een SPAM filter beland. Eén van de checks die gedaan worden is het controleren van je domeinnaam en SPF records. 

Je kunt de link met testresultaten sturen naar support@gardenconnect.com mocht je er vragen over hebben. 

Hou er wel rekening mee dat wij, afhankelijk van jouw situatie en domeinregistratie, niet altijd alles kunnen oplossen voor je. 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: