Hoe gebruik je social media als marketing tool?

Sociale media zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Het slim inzetten van social media kanalen kan voor jou als ondernemer veel betekenen. Ben je nog niet (zo) actief op social media? Dan lees je in deze blog waarom het nog steeds slim is om hiermee te starten, of dit verder op te voeren én hoe je dat doet. 

Hoe gebruik je social media als marketing tool?

Als tuincentrum kun je social media op verschillende manieren gebruiken om jouw marketing te verbeteren. Hier zijn enkele mogelijke manieren waarop je social media kunt inzetten:

  • Interactie met klanten: Klanten willen zich gehoord voelen. Door actief te zijn op social media, vragen te beantwoorden, of zelf vragen te stellen en interactie aan te gaan, raken jouw klanten steeds meer betrokken. 
  • Deel inspirerende inhoud: Social media is bij uitstek de plek om inspirerende inhoud te delen, zoals ideeën voor tuinontwerp, tips voor het onderhoud van planten en foto's van bloeiende planten. Dit kan potentiële klanten inspireren om een bezoek te brengen aan de winkel. 
  • Promoot aanbiedingen: Uiteraard kun je social media gebruiken om aanbiedingen en kortingen te promoten. Hierdoor kunnen klanten op de hoogte blijven van de nieuwste deals en kunnen ze worden aangemoedigd om hun aankopen bij jou in de winkel te doen. Wil jij jouw (tuin)artikelen verkopen via Facebook en Instagram shops? Lees hier hoe!
  • Gebruik visuele content: Tuincentra kunnen social media gebruiken om visuele content te delen, zoals foto's en video's van hun producten en vernieuwde afdelingen. Hierdoor krijgen klanten een heel duidelijk beeld van wat ze kunnen vinden in de winkel en worden ze geprikkeld om langs te komen. 

Al deze strategieën kunnen helpen om de marketinginspanningen van het tuincentrum te verbeteren en de naamsbekendheid te vergroten. Het is echter belangrijk om de juiste social media platforms te kiezen en een consistente en effectieve aanwezigheid te hebben om succesvol te zijn. Dat is dan ook het volgende punt, hoe ga je te werk?

Bijvoorbeeld bij Huis & Tuin Hoogeveen werken we aan hun visuele merk door de weekaanbiedingen altijd in dezelfde herkenbare stijl te plaatsen. 

Een ander voorbeeld is het inspelen op de seizoenen door middel van inspirerende content met bijpassende producten uit de winkel, zoals bij Elmwood Nurseries:

Hoe begin je met social media voor jouw tuincentrum?

Wellicht heb je 1 of meerdere social media kanalen zoals Facebook en Instagram. Hoe breng je deze nu naar een hoger niveau, om hier meer uit te halen? De volgende tips helpen je op weg!

  • Consistentie: de algoritmes van social media kanalen worden steeds slimmer. Dat betekent dat consistent posten en actief zijn op social media standaard deel uitmaakt van een goede strategie. Één goede post per week is een goed begin, maar iedere dag een aantal stories plaatsen bijvoorbeeld, is momenteel net zo belangrijk. 
  • Visueel merk: je wilt natuurlijk dat volgers opkijken als ze langs jouw berichten scrollen. Daarom wil je opvallen én herkend worden. Plaats je beelden uit de winkel? Speel dan met elementen uit de winkel die direct te herkenen zijn, of werk met herkenbare kleuren uit jouw huisstijl. Zo bouw je een nog sterker visueel merk op, waardoor klanten jouw uitingen gemakkelijker herkennen!
  • Vragen en interactie: klanten willen jou vragen kunnen stellen, over een product dat ze overwegen te kopen, over een plant die het thuis niet zo goed doet, of over de laatste foto die je hebt geplaatst. Interactie is voor social media kanalen heel belangrijk. Dat betekent dat jouw reacties er zeker toe doen! Om meer interactie op te wekken kun je ook vragen stellen onder jouw berichten, zodat men daar in de reacties op kan reageren. 
  • Beeld en video: met name op Instagram wordt er veel gebruik gemaakt van video, mede omdat dit voor het algoritme van groter belang is. Laat je creativiteit de vrije loop en laat bijvoorbeeld 10 perkplanten zien op de maat van een zomer hit, dan worden jouw klanten zeker enthousiast!
  • Vaste rubrieken: natuurlijk is er reuring in de winkel en zijn er vaste momenten en seizoenswisselingen waarop er veel nieuwtjes te delen zijn, maar verkijk je niet op het gemak van een aantal vaste rubrieken. Denk bijvoorbeeld aan een praktische tuintip of maandag, of het uitlichten van een kamerplant op woensdag. Een aantal ijkpunten in de week of maand kunnen je juist helpen om consistent te blijven!

Vandaag aan de slag met social media?

Wil je aan de slag met een contentkalender en social media posts die volledig bij jouw stijl aansluiten? Onze content marketeers helpen je hier graag bij. Vraag jouw accountmanager om meer informatie, of neem contact op met jouw content marketeer om jouw wensen te bespreken. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: