De kansen die AI biedt

Artificial Intelligence geeft de tuinbranche volop kansen: retailers en leveranciers kunnen AI gebruiken om hun bedrijf, diensten en producten te verbeteren. Echter, tijdens de beurzen in juni merkten we dat veel bedrijven nog geen idee hebben wat de mogelijkheden zijn van AI. Toegegeven: het is soms ook wel lastig te begrijpen als je de weg niet weet. Dat mag echter niet de reden zijn om AI niet in te zetten!

Om te voorkomen dat je kansen mist, zetten we hieronder een aantal praktische voorbeelden voor je op een rij. Je zult zien dat AI eenvoudig inzetbaar is en de toepassingen oneindig zijn. We hebben hieronder alle informatie en links toegevoegd zodat je zelf direct aan de slag kunt!

1. Foto’s met huisdieren

Tijdens Spoga-Gafa hebben we gesproken met Beeztees. Zij maken speeltjes voor dieren en hun uitdaging is om de “perfecte” foto te maken waarbij de hond, kat of hamster goed in de lens kijkt terwijl hij (of zij) aan het spelen is met het nieuwe speelgoed. Een lastige klus die soms uren duurt, zo hebben we ons laten vertellen.

Met dank aan Drag Gan is dat nu verleden tijd, want met deze techniek kun je het gezicht van elk huisdier even goed zetten. Hoe dat werkt? Bekijk deze video maar even:

Drag Gan is ontwikkeld door een aantal universiteiten en gratis verkrijgbaar. Bekijk deze pagina voor meer informatie.

2. Productconcepten

Op diezelfde Spoga-Gafa stonden we tussen de stands van Capi, Esschert en Ter Steege. Stuk voor stuk leveranciers die nieuwe producten introduceerden op de beursvloer. Een nieuw product ontwikkelen kan lang duren en kost veel geld. Je moet een idee hebben, een concept uitwerken en vervolgens het product produceren.

Met tools als Midjourney kun je elk idee om laten zetten in een concept zodat je direct een beeld krijgt hoe het uitpakt in de realiteit.

Als Esschert een nieuw vogelhuis wil in fancy kleuren of vormen, dan komt Midjourney binnen 30 seconden met een aantal mogelijkheden:


 

Naast ons op de Spoga-Gafa stond Capi. Het bedenken van nieuwe designs is niet altijd makkelijk. Ook hiervoor geeft Midjourney voldoende suggesties om er iets leuks van te maken. Bekijk bijvoorbeeld deze mooie roze pot in Capi-stijl:


Met de suggesties van Midjourney gaat het bedenken van een nieuw design natuurlijk een stuk sneller dan wanneer je verschillende productdesigners laat nadenken over producten, schetsen laat maken, etc. Uiteindelijk zul je altijd nog product designers nodig hebben, maar het bedenken van een concept is nu een stuk makkelijker.

Kun je meteen beoordelen of een roze Capi-pot uberhaupt wel de moeite waard is...

3. Concept van tuincentrum

Bij GLEE in Birmingham staan we sinds jaar & dag naast Smiemans Projecten, ontwerpers en bouwers van mooie tuincentra. Hoe kunnen zij ondernemers een idee geven van een nieuw, innovatief tuincentrumconcept? Ook hier biedt Midjourney uitkomst. Bekijk dit idee maar eens:

Deze tuincentrumgevel is in ieder geval innovatiever dan de standaard gevels die we in heel Nederland (en ver daarbuiten) terugvinden. Of het prijstechnisch interessant is om te bouwen, weten wij niet, maar je kunt in ieder geval suggesties geven voor ontwerpen en designs tonen die afwijken van de gebaande paden.

Overigens kun je ook hele specifieke eisen opgeven. Dit is de prompt die ik heb ingevoerd bij Midjourney:

Can you make a photorealistic shot of a modern garden center greenhouse in natural environment. One level only. The size is 120 x 40 meters. Entrance in the middle of the building. Parking in front of the entrance. Modern building with round cornered rooftop. Birds eye view with drone. Wooden elements on entrance. Large outdoor plant area. Use existing but innovative garden centre designs. Garden center parking has lots of plants.

En het resultaat is iets waar ze bij Smiemans ongetwijfeld blij van worden als ze het mogen bouwen:

4. Retailconcepten

Waar we met Smiemans een hoop tuincentra hebben bedacht, stond LookInSight naast ons en zij hebbben meer focus op de binnenkant van de winkel. Innovatie op de winkelvloer en het optimaliseren van het rendement is hun vakgebied. Maar wat voor innovatieve retailconcepten zijn er nu zoal te bedenken?

We hebben OpenAI eens om wat suggesties gevraagd en dit waren de innovaties die volgens hen wel in een tuincentrum passen:

  • Planten virtual reality ervaring, zodat klanten digitaal hun eigen toekomstige tuin kunnen bezoeken.
  • Robotassistenten, om vragen in de winkel te beantwoorden. (Een goede combinatie van een robot en onze eigen BloomBot dus!)
  • Plantenabonnement, zodat klanten elk kwartaal een mooie kamerplant krijgen thuisbezorgd
  • Groene recycling, waarbij je alle materialen inclusief de planten terugneemt en hergebruikt
  • Smart Garden Station, een informatiepunt waar alle informatie rondom smart gardening samenkomt, inclusief een proeftuin (robomaaiers, verlichting, microdrip, etc.)
  • Adopteer-een-plantprogramma, waarbij klanten een plant kunnen adopteren en verzorgen.

Er zitten een paar leuke aanknopingspunten tussen. Het Smart Garden Station vinden wij goed bedacht omdat je daarmee innovatie en automatisering koppelt aan kennis en uitleg. Bovendien is dit een productgroep die in het tuincentrum nogal onderbelicht is terwijl de producten vaak duur zijn - en dus goed voor de omzet!

Je kunt OpenAI om meer informatie vragen voor dit concept, bijvoorbeeld door de volgende vragen te stellen:

  • Kun je mij meer uitleg geven hoe ik een Smart Garden Stations kan toepassen in mijn winkel, welke meerwaarde het biedt aan mijn klanten en waarom ik dit zou moeten doen?
  • Welke producten en merken passen er goed bij?
  • Hoe kan ik mijn medewerkers hier het beste bij betrekken?
  • etc.

Je moet kritisch kijken welke informatie je krijgt vanuit OpenAI, maar het is lastig om te ontkennen dat je geen creatieve suggesties krijgt als je iets nieuws wilt toepassen in je winkel.

Overigens kun je het ook omdraaien en gewoon de best bewezen retailconcepten vragen en die nadoen, maar wij houden nu eenmaal meer van innovatie dan van kopiëren!

5. ChatGPT + Midjourney combineren

Wijzelf hebben nu ook een leuk concept bedacht via OpenAI. De vraag is hoe dat eruit komt te zien op de winkelvloer. Dat is immers wat LookInSight uitdenkt voor retailers.

De truc is nu om ChatGPT te combineren met Midjourney. Klinkt ingewikkeld? Valt mee!

Nadat we aan ChatGPT hebben gevraagd om het Smart Garden Station uit te werken, vragen we ook even om advies om goede instructies te maken voor de foto. Dat doe je met een vraag als deze:

Ik wil het smart garden station visualiseren. Daarvoor gebruik ik Midjourney. Ik wil een fotorealistische weergave van een smart garden station in mijn tuincentrum. Benoem producten die er staan. Geef een volledige, complete Midjourney prompt hiervoor in het Engels.

Je krijgt dan een goede uitleg vanuit ChatGPT die je kunt kopieren naar Midjourney. Het resultaat van de afbeelding die je dan krijgt zie je hieronder:

Op deze manier kun je een concept of idee uitwerken en visualiseren zonder dat je allerlei complexe trajecten door hoeft. Voor de eerste “brainstorm” fase werkt dit natuurlijk prima!

6. Winkelmuziek

De Buma Stemra kennen we allemaal, want je krijgt elk jaar een rekening voor het gebruik van muziek. Het alternatief is dat je een abonnement neemt op rechtenvrije muziek, maar dan verplaats je de kosten van het ene bedrijf naar het andere.

Met dank aan AI kun je nu zelf in een handomdraai rechtenvrije muziek maken. Of gewoon muziek die je zelf lekker vindt om te horen natuurlijk. Als je even rondkijkt op Soundraw.io dan kun je direct iets maken wat je goed vind passen bij je winkel.

Voor een winkel wil je natuurlijk iets wat positief is en mensen in de koopstand zet, dus probeer dit eens:

  • Genre: Acoustic, Electronica
  • Mood: Happy, Hopeful, Glamorous
  • Theme: Motivational & inspiring
  • Tempo: Normal
  • Instruments: alles behalve synthesizer, want we leven niet meer in de 80’s

Dat kost je zeker een minuut om in te stellen en voilà, daar is je eigen playlist met muziek om te gebruiken. Uiteraard kun je dit per seizoen en thema wisselen.

Overigens kun je via Soundraw.io geen stem erin krijgen. Teleurgesteld? Ga dan even naar Uberduck.ai. Kun je Freddy Mercury gewoon laten zeggen dat ie graag naar een tuincentrum toe gaat!

7. Content maken

Natuurlijk kun je AI ook gebruiken om content te maken. Inmiddels is ChatGPT daarvoor de meest bekende partij.

Content laten maken door AI, dat klinkt trouwens eenvoudiger dan dat het is, want je moet wel goed opletten of de informatie die je uit AI tools haalt klopt. Een leuke tool die je kunt gebruiken is https://ask.writer.com/. Hiermee kun je eenvoudig verschillende soorten content laten schrijven.

De tool laat je bijvoorbeeld artikelen samenvatten door middel van één klik. Of het geeft je een lijstje van veelgestelde vragen op basis van een pagina op je webste. Best handig! Wel moet je altijd even kijken of de informatie goed is, want soms geeft AI je de illusie dat iets klopt, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Als je bij ChatGPT namelijk het volgende vraagt:

“Geef me 5 wetenschappelijke feiten over het belang van goede in-store signing voor tuincentra”

Dan krijg je een lijstje met feiten en de bron, met per bron een link. Echter, als je de links aanklikt dan bestaan die meestal helemaal niet!

Een andere leuke tool is simplified.com. Hiermee kun je binnen één minuut een presentatie laten maken over een onderwerp. Zie hieronder bijvoorbeeld de presentatie over “Innovative Garden Retail Marketing Ideas” die ik heb gemaakt. Dat was een fluitje van een cent en de ideeën zijn best leuk:

 

 

Je kunt nooit altijd alles direct gebruiken of kopiëren, maar het werkt prima om ideeën op te doen en te presenteren. Desgewenst aan je leidinggevende, maar dan moet je wel hopen dat die dit artikel niet heeft gelezen.

8. Gebruiken voor social media

Je kunt met AI de grenzen over van de realiteit wat soms beangstigend kan zijn, maar ook heel leuk. Juist ook op social media. Zelf hebben we een fotoserie gemaakt van bekende politici die in tuincentra gingen winkelen:

Hier kregen we veel reacties op, juist omdat het realistisch oogt, maar tegelijkertijd niet realistisch was natuurlijk. Op social media kun je hier tal van leuke dingen mee doen. Vraag je volgers bijvoorbeeld eens welke kamerplant hier staat:

Je kunt de winnaar gerust een nieuwe auto beloven want de plant is (uiteraard) helemaal nep. Een andere plant die de aandacht zal trekken is deze snoepplant, want ieder kind wil deze natuurlijk wel bij het tuincentrum kopen en in de tuin zetten:

Met een beetje creativiteit trek je flink wat aandacht op social media, dus doe je best!

9. Data-analyse met AI

Die teksten en foto’s zijn leuk, maar wat kun je nog meer doen met AI? Een simpele tool om data te analyseren is DeepSheet. Je uploadt simpelweg een Excelbestand met ruwe data en stelt dan gewoon vragen. Zelf heb ik dat gedaan met een Excelbestand met aankopen in een webshop van onze klanten.

De vragen & antwoorden:

  • Hoeveel verzendkosten heb ik berekend aan klanten in de regio Norwich?
    Antwoord is £279.60 in totaal. Deze vraag kan helpen om te bepalen of je je verzendregio’s moet aanpassen.
  • Geef mij de gemiddelde bestelwaarde in het weekend.
    Antwoord is 27,25%.
  • Wat is de gemiddelde aankoopwaarde van mijn 5% beste klanten?
    Antwoord is £373 - wat trouwens niet slecht is voor een webshop die alleen planten verkoopt!

Zie hier hoe makkelijk dit is:


 

Deze tool is gratis om te testen dus ga er gerust eens kijken. Het is een goede manier om datasets die niet goed gestructureerd zijn door te nemen en vragen te stellen op een natuurlijke manier. Deze tool is vrij beperkt, maar het toont de kracht van AI. Andere tools zijn duurder, maar kunnen ook veel meer.

10. Klantenservice met BloomBot

Als laatste willen we onze eigen chatbot aan je presenteren: BloomBot. We hebben op de Spoga-Gafa en GLEE (in Birmingham) onze BloomBot geïntroduceerd. Voor onze eigen chatbot gebruiken we drie lagen:

  1. De fundering is OpenAI
  2. Daarbovenop hebben we een bestand van meer dan 50.000 planten gelegd met informatie, tips en informatie.
  3. Als laatste indexeren we de website van onze klant zodat we actuele kennis hebben over producten, openingstijden, etc.

Die combinatie zorgt ervoor dat je een gesprek kunt voeren met een virtuele medewerker van het tuincentrum. De conversatie is organisch, je kunt vragen wat je wilt en de BloomBot weet vrijwel altijd wat hij moet antwoorden.

Veel klanten hebben bijvoorbeeld vragen over kadobonnen. BloomBot geeft het antwoord op basis van de informatie op de website én verwijst de bezoeker door naar de meest relevante pagina op de website, indien mogelijk:


 

Zoals gezegd, heeft BloomBot ook plantenkennis, bijvoorbeeld over het terugknippen van je Monstera:



En natuurlijk zorgen we ervoor dat de BloomBot alleen relevante vragen kan beantwoorden:


Voorheen moest je chatbots trainen en voorzien van de juiste informatie. Door onze plantendatabase te koppelen aan OpenAI én alle informatie van je eigen website te gebruiken krijg je een chatbot die binnen enkele minuten inzetbaar is en waardevolle tijd bespaart. Je krijgt namelijk minder e-mails en telefoontjes met vragen!

Kosten & bezwaren tegen AI

Innovatie is vaak duur en AI is daar niet per se een uitzondering op. Echter, alles wat we hierboven heb uitgelegd kun je doen met online tools die gecombineerd nog geen €50 per maand kosten. Wil je meer geavanceerde oplossingen uitproberen dan wordt het al snel duurder.

Het meest kostbare wat je nodig hebt om te beginnen is tijd: de kosten van de technologie zijn extreem laag en maken het interessant voor iedereen om te gebruiken.

Maar we kennen ondernemers in de tuinbranche en de bezwaren die er zijn:

  • Ik vind de teksten die geschreven worden niet goed
  • Het is eng/levensgevaarlijk om te gebruiken
  • Het is te duur (wat dus niet klopt!)
  • Ik heb geen tijd om hiernaar te kijken

Om die laatste meteen te ontkrachten, pak ik er een Engels gezegde bij: je loopt nu met een fiets in je hand. Als je drie seconden de tijd neemt om op te stappen, ga je een stuk sneller van A naar B! En dat is precies wat er aan de hand is: iedereen heeft toegang tot AI maar veel ondernemers (en medewerkers) nemen de tijd niet om te leren hoe het ze kan helpen om tijd te besparen.

Over het gevaar van AI hoor je van alles - zelfs dat AI ontwikkelaars willen dat er gestopt wordt met de ontwikkeling ervan! Dat is natuurlijk een marketingverhaal. De partijen die nu de kennis van AI in hun bezit hebben zouden op die manier een monopolie krijgen: want wat zij hebben zou een ander mogelijk niet meer ontwikkelen? Dat is de wereld op zijn kop, maar klinkt wel lekker, vooral als het met mooie hoofdletters in de Telegraaf staat.

Toekomst van AI in de tuinbranche & daarbuiten

Om nog maar een ander Engels spreekwoord te gebruiken: you can’t unscramble an omelet. En datzelfde geldt voor AI. Het is hier nu en iedereen kan het gebruiken, dus laten we het dan ook vooral gebruiken in positieve zin.

De voorbeelden hierboven laten je zien hoe je vandaag al aan de slag kunt met het bedenken van concepten, besparen van tijd en uitwerken van innovatieve ideeën. Ongeacht het soort bedrijf wat je hebt. AI maakt ons leven gemakkelijker en aangenamer, want veel taken worden uit handen genomen en je kunt je creativiteit snel stimuleren.

De kans is er, het is aan jou om hem te benutten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: