Plantdata & foto’s onmisbaar voor klanten

Onderzoek van Vineland toont aan dat 88% van de consumenten die planten willen kopen niet genoeg informatie kan vinden om de juiste aankoopbeslissing te nemen. Planten zijn complexe producten. Het goed informeren van jouw klanten, zowel online als in de winkel is daarom belangrijk. Hoe doe je dat precies? Welke mogelijkheden heb je rondom het verkopen van planten?

In dit blog leggen we je uit hoe tuincentra en kwekers omgaan met het online verkopen van planten, hoe je ervoor zorgt dat je de juiste plantdata en plantenfoto’s hebt en hoe je online & offline aan elkaar koppelt. 
 

Planten online verkopen of toch niet?

Wekelijks krijgen wij de vraag of het slim is om online planten te verkopen, of juist niet. Het antwoord op die vraag is complex. Vanuit het tuincentrum gezien zijn verpakking, beschikbaarheid en logistiek namelijk best een uitdaging. Toch is er vraag naar, want de online omzet in planten blijft ook na Covid-19 groeien. Het online verkopen van planten ligt voor een tuincentrum ingewikkeld, want de dynamiek in een winkel is complexer dan bij een webshop die alleen online verkoopt.

  • De voorraad is lastig bij te houden. Planten worden niet altijd goed gecodeerd en beschikbaarheid varieert letterlijk per dag. 
  • Het verpakken van planten kost tijd, aandacht en materiaal (en dus geld), het is lastig om voor elke plant een oplossing te bedenken om hem goed te versturen, zeker als je daarin niet gespecialiseerd bent.
  • De mooiste planten zijn ook het meest kwetsbaar, denk aan tuinplanten die in bloei staan of grote kamerplanten. 

Toch vinden we dat planten ruim baan moeten krijgen op websites en webshops van tuincentra. Uit het consumentenonderzoek van GFK blijkt dat consumenten in 2028 ongeveer 23% van hun bestedingen aan huis & tuin online denken te doen. Dat is een flink deel van de ruim €2 miljard omzet die in de Nederlandse tuinbranche besteed wordt. 

Dat wil niet zeggen dat iedereen nu planten landelijk moet gaan verkopen om hiervan te profiteren! We geven je twee andere opties om online stappen te zetten zonder dat je je nek hoeft te breken over landelijke bezorging van planten.


Lokaal bezorgen van planten

Deze eerste optie wordt al door veel bedrijven toegepast. Je kunt in het Garden Connect-platform regio’s afbakenen en ervoor kiezen om planten alleen in een bepaalde regio te bezorgen. Hierdoor help je je bestaande klanten uit de regio waardoor de wisselwerking tussen website en tuincentrum sterker is.

Immers, iemand die vandaag in je webshop kijkt, kan morgen langskomen, want hij woont toch in de buurt. Of denk eens aan mensen die geen auto hebben of slecht ter been zijn: zij kunnen vrijwel nooit bij jouw tuincentrum langskomen. En als ze er al kunnen komen, dan is het onmogelijk om een grote plant mee terug te nemen op de fiets of in de bus. Deze oplossing geeft jouw lokale klanten alsnog de gelegenheid om online te bestellen. 

Plantendatabase

Online showroom

De tweede optie is het inrichten van een online showroom met planten. Bekijk het voorbeeld hierboven bij Eurofleur. In tegenstelling tot een webshop waarbij je planten bestelbaar maakt, toon je hier alleen de planten. Hiermee heb je het voordeel dat men wel kan zien wat je te bieden hebt, maar geen bestelling kan plaatsen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over bezorging en dergelijke.

Een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten:

  • Je kunt je vaste plantenassortiment tonen, eventueel zonder prijs en potmaat. Op ons platform hebben we daar een optie voor beschikbaar. 
  • Je kunt jouw klanten aanbieden om een boodschappen- of wensenlijstje te maken zodat ze hun winkelbezoek goed kunnen voorbereiden.
  • Je kunt altijd een voorbehoud maken voor beschikbaarheid van planten. 
  • Als je deze optie kiest, moet je er wel rekening mee houden dat de productpagina’s niet optimaal vindbaar zijn in Google. Dit is omdat Google productpagina’s zonder bestelbutton sinds december 2022 minder waardeert dan productpagina’s met bestelbutton.

Toch raden we je aan om je planten ook zonder bestelbutton te tonen, want bezoekers op je website waarderen de getoonde informatie wel. 
 

Zoekfilters in webshop

Of je nu een webshop, lokale webshop of showroom hebt: je moet de klant helpen met goede zoekfilters. Zoekfilters zijn gekoppeld aan de eigenschappen van planten en zijn enorm belangrijk! Bij Eurofleur staan ze aan de linkerkant:

Plantendatabase filters

Een aantal voorbeelden:

  • Bij kamerplanten is het belangrijk om de positie (zon of schaduw) bij al je planten aan te geven zodat klanten hier eenvoudig op kunnen filteren. 
  • Ook de vraag of planten giftig zijn voor huisdieren en kinderen is belangrijk.
  • Bij tuinplanten is de vraag of ze tegen vorst kunnen erg populair, dus zorg ervoor dat je dat in je filter opneemt.

In onze plantendatabase hebben we per plant meer dan 100 mogelijke eigenschappen beschikbaar. Deze eigenschappen hoef je niet allemaal in een filter te zetten, maar eigenschappen vormen altijd de basis van zoekfilters. Zonder eigenschappen geen zoekfilters en zonder filters kunnen jouw klanten de beste plant voor hun situatie niet vinden. 
 

Plantenfoto’s

Stel, je bezoekt een tuincentrum of webshop en zoekt een druivenplant. Dan is deze foto ongeveer hetgeen wat je tegenkomt:

Deze afbeelding zegt natuurlijk helemaal niets over hoe de plant de komende jaren gaat groeien en hoe hij er uiteindelijk uit komt te zien. Door foto’s van verschillende groeimomenten van de planten te laten zien, geef je de klant een beter beeld van hetgeen hij kan verwachten:

Natuurlijk staat er op het plantenlabel soms een foto, maar die is vaak klein en ook niet duidelijk. Het voordeel van online is natuurlijk dat je een serie foto’s kunt tonen. Want naast bovenstaande foto wil je misschien ook wel een foto van het blad:

En een foto van de druivenplant die aan het klimmen is tegen een wand:

Al deze foto’s geven individueel niet voldoende informatie, maar alle vier tezamen geven ze een compleet beeld van de plant. Het hebben van de juiste plantenfoto’s is essentieel. Jouw klanten hebben deze informatie nodig om te begrijpen hoe de plant er uiteindelijk uit komt te zien. 
 

In-store prijsbordjes

De plantdata en plantenfoto’s die wij hebben kun je online gebruiken, maar natuurlijk ook op de winkelvloer. Veel klanten zijn niet (meer) bekend met planten en groen en hebben dus veel vragen over de planten die jij verkoopt. Immers, niet iedereen weet dat een druivenplant graag in de volle zon staat!

Geef de juiste informatie aan jouw klanten, maar ook niet te veel. Het is belangrijk dat je je doelgroep kent:

  • Heb je een "lifestyle winkel” dan is het belangrijk om essentiële informatie over planten te tonen en vooral niet te veel. 
  • Ben je een groenspecialist waar klanten komen die veel over planten weten, dan verwachten ze juist meer inhoudelijke informatie.

Als je dit omdraait, dan gaat het mis:

  • Geef je een beginneling te veel informatie, dan zal hij het niet begrijpen, zich overvallen voelen en afhaken.
  • Geef je een plantenliefhebber te weinig informatie, dan neemt hij het niet serieus en haakt hij ook af.

Hier is veel onderzoek naar gedaan in tuincentra, dus gebruik deze informatie om de juiste prijsbordjes te maken die passen bij jouw doelgroep en bezoekers. 

Met onze online oplossing kun je eenvoudig prijsbordjes maken:

  • Opgemaakt in jouw eigen huisstijl
  • Inclusief plantenfoto’s, zodat klanten zien hoe de plant er (uiteindelijk) uit komt te zien
  • Plantdata om tips te geven voor de standplaats, het water geven, enzovoorts

Deze informatie is precies wat jouw klanten nodig hebben als ze in jouw tuincentrum zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van een effectief prijsbordje waarbij alleen de hoogst noodzakelijke informatie opgenomen is:

Zowel de foto als eigenschappen komen uit ons platform, het design is uiteraard aanpasbaar. Als je meer informatie wilt opnemen op het bordje omdat jouw klanten groenliefhebbers zijn, dan kan dat ook:


Planten zoeken doe je met Google!

In onze Garden Retail Market Update doen we ieder kwartaal onderzoek naar het gebruik van zoekwoorden in Google. We richten ons daarbij ook op tuinplanten en kamerplanten en kunnen zo zien welke planten populair zijn. 

Waar menigeen denkt dat de vraag naar planten na Covid-19 is ingezakt, valt dat reuze mee. Natuurlijk is de vraag naar planten in Google minder hoog dan in maart & april 2020, maar wist je dat de vraag in 2023 ruim 30% hoger ligt dan in 2019? En dat het aantal zoekopdrachten rondom planten in Google in 2023 ruim 10% hoger is dan in 2022? 

Google Trends laat dit duidelijk zien:

En natuurlijk hebben we ook een top-10 van populaire planten, gebaseerd op onze Garden Retail Market Update:

  • Kattenkruid
  • Bieslook
  • Dahlia
  • Lavendel
  • Delphinium
  • Salie
  • Geranium
  • Lobelia
  • Zonnehoed
  • Oregano

Nu je weet dat de consument flink zoekt in Google naar planten, is de vraag hoe je ervoor zorgt dat je bovenaan de zoekresultaten komt? Het antwoord is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je goede, unieke omschrijvingen maakt per plant. 

Wat is nu precies een goede omschrijving? Je kunt er 100 experts naar vragen en je zult 100 verschillende antwoorden krijgen. Globaal gezien kun je het volgende aanhouden:

  • De lengte van een productomschrijving moet minimaal 300 woorden zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar probeer maar eens 300 woorden te schrijven over één tuinplant: dat is best een uitdaging!
  • De Latijnse en Nederlandse naam moeten meerdere keren vermeld worden.
  • Vermeld unieke eigenschappen, zoals de kleur, vrucht, standplaats, enzovoorts.
  • Je moet het product beschrijven én verkopen met deze tekst!
  • Kopieer geen andere teksten, want dan is het niet meer Google-vriendelijk meer.

Het schrijven van zo’n tekst is dus best een uitdaging, want als je 100 planten hebt, dan moet je 30.000 woorden schrijven. Dat zijn ongeveer 120 A4-pagina’s met tekst als je een normaal lettertype gebruikt.

Gelukkig zijn er ook oplossingen: zo hebben wij zelf meer dan 75.000 planten in onze plantendatabase. Daarbij kunnen we door een slimme oplossing met één klik unieke, Google-vriendelijke teksten maken voor elke webshop:

  • Uiteraard vermelden we daarin de plantnaam en unieke eigenschappen.
  • We kunnen de tekst ook aanpassen aan jouw schrijfstijl: netjes, formeel, informeel, hip of iets anders.
  • We kunnen de tekst aansluiten bij jouw situatie: online verkopen of juist een bezoek brengen aan je tuincentrum.

Uiteraard bespaart dit veel tijd en het inzetten van deze oplossing heeft bij sommige tuincentra geleid tot een stijging van het aantal bezoeken op de website tot wel 400%! 

Dus wat je ook doet: goede plantomschrijvingen op je webshop of website zijn essentieel om de Googelende klant te bereiken. 
 

Plantdata en plantenfoto’s: geen luxe maar noodzaak

Waar de gemiddelde medewerker of eigenaar van een tuincentrum precies weet wat je moet doen met planten, weet de gemiddelde klant steeds minder. Door de juiste informatie te tonen help je jouw klant om online en in het tuincentrum de juiste plant te vinden.

Wil je meer weten over onze plantendata en plantenfoto’s, of over onze in-store signing oplossingen, laat het dan gerust weten via info@gardenconnect.com. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: