Google Bedrijfsprofiel Cijfers Gedaald: Wat is de Oorzaak?

Recentelijk hebben we opgemerkt dat veel bedrijven een sterke afname ervaren in vertoningen, interacties en routebeschrijvingen op hun Google Bedrijfsprofiel. Is deze daling te wijten aan seizoensinvloeden? Of spelen andere factoren een rol? Wij hebben dit grondig onderzocht!

Google Business Profile

De afgelopen jaren heeft Garden Connect het Google Bedrijfsprofiel van diverse tuincentra in de schijnwerpers geplaatst. Iemand die jouw Google Bedrijfsprofiel heeft gezien bezoekt hoogstwaarschijnlijk ook jouw tuincentrum, want waarom zou hij anders jouw profiel bekijken. Door het meten van vertoningen van het Google Bedrijfsprofiel, websiteklikken en routebeschrijvingen, krijgen we een helder beeld van de effectiviteit van de Local SEO marketing oplossing.

Google Bedrijfsprofiel Overgang naar Prestatiecijfers

Eind december 2022 kondigde Google een belangrijke API-wijziging aan die directe invloed heeft op de statistieken van je bedrijfsvermelding. De veranderingen die in zijn gegaan op 20 februari 2023, bieden ons de mogelijkheid om de prestaties nauwkeuriger te volgen.

Lees hier meer over de update vanuit Google.

Een gevolg van deze update is dat de cijfers sinds de update in vergelijking met 2022 sterk van elkaar afwijken, maar dat deze wel een stuk realistischer zijn.

Wat houdt deze verandering in de meetmethode in?

Vroeger werden weergaven geteld als het aantal keren dat een profiel op Google Maps of in de zoekresultaten werd getoond. Dit betekende dat als een gebruiker op dezelfde dag of binnen enkele minuten dezelfde bedrijfsvermelding meerdere keren bezocht, Google elke weergave afzonderlijk telde.

Nu hanteert Google een nieuwe definitie voor vertoningen van de vermelding:

"Indrukken van het bedrijf op Google Maps/Zoeken. Als dezelfde gebruiker een vermelding meerdere keren op één dag bezoekt, worden deze als één impressie geteld."

Dit betekent dat herhaalde bezoeken door dezelfde gebruiker vanaf hetzelfde platform (Google/Maps) en apparaat (mobiel/desktop) binnen een periode van 24 uur slechts als één impressie worden geregistreerd.

Dit heeft ook gevolgen voor routebeschrijvingen. Voorheen telde Google elke klik op de routebeschrijving naar de locatie als een apart bezoek. Als een gebruiker bijvoorbeeld per ongeluk tweemaal op de knop klikte voordat de resultaten werden weergegeven, registreerde Google twee routebeschrijvingsverzoeken.

Vanaf nu telt Google unieke aanvragen per dag op dezelfde manier als de vertoningen.

Wat betekent dit voor jullie?

Hoewel de statistieken een dalende trend laten zien, is jouw lokale vindbaarheid hier gelukkig niet door aangetast.

De metingen zijn nu nauwkeuriger en weerspiegelen de werkelijke situatie.

In plaats van het aantal bezoeken of interacties te meten, richten we ons nu op het aantal unieke gebruikers per dag voor vertoningen en routebeschrijvingen, en per maand voor zoekopdrachten.

Dit betekent wel dat het lastiger wordt om deze statistieken objectief te vergelijken met voorgaande jaren, maar ook hier vinden onze Online Marketeers weer een oplossing voor!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons, dan helpen we je graag verder.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: